Çok Fazla Kırmızı Et Yemenin Sağlığa 7 Etkisi

Sığır, keçi ve kuzu gibi kırmızı etler vücut için faydalı olan protein, B-12 vitamini, demir ve çinko alımını artırabilir.

Çok Fazla Kırmızı Et Yemenin Sağlığa 7 Etkisi

Vücuda faydaları olmasına rağmen, çoğu kırmızı et sağlık için de iyi değildir. Bunun için tüketiminin sınırlandırılması gerekir. Sağlık kuruluşlarının çok sayıda kırmızı et tüketimine güvenli sınırlar sağlarlar. Dünya Kanser Araştırmaları ve Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü uzmanları, ideal olarak haftada üç kez, haftada 300-500 gram oranında et yemeyi önermektedir.

 

Çok fazla et yemek , özellikle uzun vadede vücut üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. İşte sağlık için çok fazla kırmızı et yemenin dikkat etmeniz gereken etkileri :

 

Kabızlık

Meyve ve sebzelere kıyasla lif içeriğinde çok az kırmızı et. Çok fazla et yemenin hemen hissedebileceğiniz etkisi kabızlıktır. Bunu tahmin etmek için aşırı et tüketiminden kaçının ve lif açısından zengin bir alımla dengeleyin. Kahverengi pirinç, sebze, meyve ve kırmızı et gibi protein gibi karbonhidrat bileşimine sahip, besleyici olarak eksiksiz ve dengeli bir diyete her zaman dikkat edin.

 

Protein

Protein, sindirimi karbonhidratlardan daha uzun süren bir enerji kaynağıdır.

 

Beyin genellikle vücut tarafından hızla emilen bir enerji kaynağı için glikoza güvenir. Vücut çoğunlukla et gibi yavaş sindirilen protein olduğunda enerji arzı engellenebilir. Aslında beyne ulaşan enerji daha uzun sürer, bu nedenle daha az odaklanmış, uykulu ve yorgun hisseder.

 

Kalp hastalığı riskini artırır

Bir dizi çalışma, uzun vadede çok fazla kırmızı et yemenin kalp hastalığı riskini artırabileceğini göstermektedir. Amerikan Kalp Derneği uzmanlarına göre kırmızı et, tavuk, balık veya fındık gibi diğer protein kaynaklarından daha fazla doymuş yağa sahiptir. Vücutta doymuş yağ ve trans yağ birikimi, yüksek kolesterol seviyelerine neden olabilir.

 

Bilindiği gibi, yüksek kolesterol seviyeleri kalp hastalığı için bir tetikleyicidir. Kalp hastalığı riskini en aza indirmek için çok fazla et yememelisiniz. Veya yağsız etleri uzmanlar tarafından önerilen porsiyonlarla tüketin. Mümkün olduğunca jambon, hamburger, füme sığır eti, sosis gibi her türlü işlenmiş etten koruyucu içeren konserve sığır etinden kaçının.

 

Böbrek taşı riskini artırır

Dikkat edilmesi gereken çok fazla et yemenin etkisi böbrek taşı hastalığıdır. Hayvansal protein, ürik aside parçalanacak pürin bileşikleri içerir. Ürik asit seviyeleri arttığında, bir kişi böbrek taşı geliştirme riski altındadır.

 

Kalıtsal böbrek hastalığı öyküsü olan kişilerde risk daha yüksektir.

 

Susamak daha kolay

Bir kişi çok fazla et yedikten sonra ürik asit seviyeleri yükseldiğinde , insanlar da kolayca susamaya eğilimlidir. Bu, ürik asidi seyreltmek için daha fazla suya ihtiyaç duyan böbreklerin performansından etkilenir. Ne zaman en eti yeme edilir çok su içerek dengeli değil, bir kişi de dehidratasyon eğilimli.

 

Yağ birikimi Vücudumuz kas inşa etmek için proteine ​​​​bağlıdır. Bununla birlikte, et gibi çoğu protein aslında vücut için bir bumerang olabilir. Kas kütlesini artırmak yerine, kalan kaloriler yakılmazsa, vücut bu fazla kırmızı et alımını bir yağ yığınında depolayacaktır.

 

Kanser riskini artırır

Araştırmalar, çok fazla kırmızı etin etkilerinin bir kişinin kolon kanseri geliştirme şansını artırabileceğini gösteriyor. Sadece kırmızı et değil, sosis, jambon, hamburger, salam, pepperoni, konserve sığır eti gibi işlenmiş etlerin tüketiminde de benzer riskler var.

 

Sağlıklı bir yaşam sürmek için çok fazla et yememenin yanı sıra düzenli sağlık kontrolleri yaptırmanız, stresi yönetmeniz, egzersiz yapmaya özen göstermeniz ve yeterince uyumanız da gerekir.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez 

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.