Sjögren hastalığı nedir? Sjögren hastalığının tedavisi var mıdır?

50-60 yaş arası kadınlarda gözlenir. Sjögren hastalığı göz ve ağız kuruluğu, eklem ağrıları, eklem şişlikleri, yorgunluk ile seyreden bir iltihaplı romatizma türüdür.

02.06.2023
Sjögren hastalığı nedir? Sjögren hastalığının tedavisi var mıdır?

Sjögren hastalığının tedavisi

Tedavisinde ilk aşamada göz ve ağız kuruluğunu önleyici tedbirler, Plaquenil  ve/veya düşük doz kortizon önerilir. Organ tutulumu varsa tedavi tutulan organa göre değişir: metotreksat, imuran,endoksan, mabthera ,plazmaferez gibi tedaviler uygulanabilir.

 

Genellikle hastalarda 3 aydan uzun süredir devam eden gözde kızarıklık, kumlanma hissi veya günde 3 kereden fazla göz damlası kullanmak, tükrük bezlerinin şişmesi, kuru yiyeceklerin sıvı kullanmadan  yutulamaması gibi şikayetler vardır. Sjögren hastalığı nedir? Sjögren hastalığının tedavisi var mıdır? Tanıda göz ve ağız kuruluğunun objektif olarak bazı testlerle ortaya konulması gerekir (Schirmer testi, tükrük testi, tükrük bezi sintigrafisi gibi).

 

Bunun yanı sıra tanı için bazı immunolojik testler de gereklidir (ANA testi ve ENA profili  testi  vs.). En kesin tanı ise alt dudak tükürük bezlerinden biyopsi alınıp bu bezlerde iltihabi reaksiyonun görülmesi ile olur.  Hastalık genellikle iyi seyreder ve eklemlerde kalıcı şekil bozukluğuna yol açmaz ancak bazen akciğer, böbrek, deri, damarlar, beyin gibi organlarda da iltihabi reaksiyona yol açıp hastalıklara sebep olabilir, dirençli eklem şişliğine sebep olabilir, çok nadiren de lenfoma denilen bir lenf kanserine yol açabilir.

 

Sjögren belirtileri

Sjögren hastalığı belirtileri ise şu şekilde;

 

– Kuru ağız 

 

– Kuru gözler

 

– Şişmiş tükürük bezleri

 

– Diş çürükleri

 

– Ağız içinde mantar enfeksiyonu

 

– Kuru burun, boğaz ve akciğerler

 

– Vajinanın kuruluğu

 

– Yorgunluk

 

Sjögren Sendromu, herkesi farklı etkiler ve bulguları değişik ciddiyette seyreder. Sık bulgular aşağıda belirtilmiştir.

 

≈ Kuru ağız

 

Ağız normalde tükürük içerir ve çiğneme ve yutmaya yardım eder. Sjögren Sendrom’lu hastalar, normalden daha az tükürük üretirler. Bu da çiğnemeyi, yutmayı ve konuşmayı zorlaştırır. Bu ayrıca tat alma hissini azaltabilir.

 

≈ Kuru gözler

 

Gözler kuru, kumlu hissedilir. Gözlerde yanma ve kızarıklık olabilir. Uyurken fazla mukus (çapak) göz kenarlarında birikebilir. Gözleriniz güneş ışığına karşı daha duyarlı olabilir. Eğer iyi tedavi edilmezse Sjögren Sendromu gözlerde kör noktalara ve korneal ülsere (göz küresinin dış kısmında yara) yol açabilir. Nadiren bu durum görme kaybına yol açabilir.

 

≈ Şişmiş tükürük bezleri

 

Üç çift büyük bez tükürük üretir. Bunlar dilin altında, kulakların önünde yanak altında ve ağzın arkasında yerleşiktir. Bu bezler şişmiş olarak görülebilir veya hissedilebilir. Kabakulak ile karışabilir. Bazen hassas hale gelip ateş de eşlik edebilir. Sjögren Sendromu’nda hastaların yaklaşık yarısında şişmiş bezler görülür.

 

≈ Diş çürükleri

 

Bu ağız kuruluğundan kaynaklanan genel bir sorundur. Tükürük bakteri öldürücü maddeler (enzim) içerir ve bu maddeler bakterilere karşı savaşır. Böylece diş çürümelerine karşı koruyucu görev yapar.

 

Tükürük azaldığı zaman daha az enzim üretilir. Bundan dolayı dişlerde daha kolay çürükler oluşur

 

≈ Ağız içinde mantar enfeksiyonu

 

Kuru ağızlı insanların çoğunda ağızda yanma ve kızarıklık mevcuttur. Bu şikayet ağızda küçük miktarda bulunan Candida adı verilen bir mantar tarafından oluşturulur.

 

≈ Kuru burun, boğaz ve akciğerler

 

Kuruluk; boğazın kuru ve gıcıklayıcı bir hisse sahip olmasına neden olur. Kuru öksürük, ses kısıklığı, koku hissinde azalma ve burun kanamalarına neden olabilir. Kuruluk ayrıca, zatüre, bronşit ve kulak problemlerine yol açabilir.

 

≈ Vajinanın kuruluğu

 

Sjögren Sendromu kuruluktan dolayı vajinada ağrıya ve irritasyona yol açabilir. Cinsel ilişkinin kadın için ağrılı hale gelmesine neden olur.

 

≈ Yorgunluk

 

Sjögren Sendromunun sık bir bulgusudur. Hastalığın kendisinden dolayı meydana gelebileceği gibi, kronik hastalığa sahip olmanın verdiği fiziksel ve emosyonel stresin bir sonucu olarak da gelişebilir.

 

Makale kaynak:

Romatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Zühre Sarı Sürmeli romatologdoktor

Medıcalpark

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez 

 

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.