Spironolakton nedir, Spironolakton yan etkileri nelerdir?

Spironolakton, vücudunuzun çok fazla tuz emmesini önleyen ve potasyum seviyelerinizin çok düşmesini önleyen potasyum tutucu bir diüretiktir.

16.06.2023
Spironolakton nedir, Spironolakton yan etkileri nelerdir?

Spironolakton, kalp yetmezliğiyüksek tansiyon (hipertansiyon) veya hipokalemi ( kandaki düşük potasyum seviyeleri ) tedavisinde kullanılır. Spironolakton ayrıca konjestif kalp yetmezliği, karaciğer sirozu veya nefrotik sendrom adı verilen böbrek bozukluğu olan kişilerde sıvı tutulmasını (ödem) tedavi eder.

 

Spironolakton, vücudunuzda çok fazla aldosteron bulunan bir durumu teşhis etmek veya tedavi etmek için de kullanılır. Aldosteron, vücudunuzdaki tuz ve su dengesini düzenlemeye yardımcı olmak için adrenal bezleriniz tarafından üretilen bir hormondur. Spironolakton nedir? Spironolakton yan etkileri nelerdir?

 

Spironolakton yan etkileri nelerdir?

Spironolaktona karşı alerjik reaksiyon belirtileriniz varsa acil tıbbi yardım alın: kurdeşen; nefes almada zorluk; yüzünüzün, dudaklarınızın, dilinizin veya boğazınızın şişmesi.

 

Aşağıdakiler Spironolakton yan etkileridir bu yan etkiler ile karşılaşırsanız doktorunuzu hemen arayın:

 

≈ Sersemlik hissi;

 

≈ İdrara çıkamama;

 

≈ Yüksek potasyum seviyesi – mide bulantısı , halsizlik, karıncalanma hissi, göğüs ağrısı, düzensiz kalp atışları, hareket kaybı; 

 

Ddiğer elektrolit dengesizliklerinin belirtileri – artan susuzluk veya idrara çıkma, kusma, kas ağrısı, geveleyerek konuşma, şiddetli halsizlik, uyuşukluk , koordinasyon kaybı, kararsız hissetme.

 

Yaygın spironolakton yan etkileri şunları içerebilir:

 

≈ meme şişmesi veya hassasiyeti.

 

Yan etkiler hakkında tıbbi tavsiye için doktorunuz ile görüşmeniz gerekiyor.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez 

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.