Sitalopram yan etkileri nelerdir? Sitalopram nedir kısaca

Sitalopram depresyonu tedavi etmek için kullanılır.

16.06.2023
Sitalopram yan etkileri nelerdir? Sitalopram nedir kısaca

Sitalopram yan etkileri nelerdir? Sitalopram nedir kısaca… Sitalopram, seçici serotonin geri alım inhibitörleri ( SSRI’lar ) adı verilen bir ilaç grubuna ait bir antidepresandır.

 

Sitalopram depresyonu tedavi etmek için kullanılır.

 

Ağrı, artrit, ateş veya şişlik için nonsteroid antiinflamatuar ilaç (NSAID) almadan önce doktorunuza danışın. Buna aspirin, ibuprofen (Advil, Motrin), naproksen (Aleve), selekoksib (Celebrex), diklofenak, indometasin, meloksikam ve diğerleri dahildir. Sitalopram ile bir NSAID kullanmak, kolayca morarmanıza veya kanamanıza neden olabilir.

 

Alkol almak sitalopramın bazı yan etkilerini artırabilir.

 

Sitalopram düşüncelerinizi veya tepkilerinizi bozabilir. Araba kullanıyorsanız veya dikkatli olmanızı gerektiren herhangi bir şey yapıyorsanız dikkatli olun.

 

Sitalopram yan etkileri

 

Sitaloprama karşı alerjik reaksiyon belirtileriniz varsa acil tıbbi yardım alın: deri döküntüsü veya kurdeşen; nefes almada zorluk; yüzünüzün, dudaklarınızın, dilinizin veya boğazınızın şişmesi.

 

Ruh hali veya davranış değişiklikleri, kaygı, panik atak, uyku sorunu veya dürtüsel, sinirli, heyecanlı, saldırgan, huzursuz, hiperaktif (zihinsel veya fiziksel) hissediyorsanız, yeni veya kötüleşen belirtileri doktorunuza bildirin. depresyona girdiniz veya intihar veya kendinize zarar verme hakkında düşünceleriniz var.

 

Yaygın sitalopram yan etkileri şunları içerebilir:

 

≈ hafıza veya konsantrasyon ile ilgili sorunlar;

 

≈ baş ağrısı, uyuşukluk;

 

≈ ağız kuruluğu, artan terleme;

 

≈ uyuşma veya karıncalanma;

 

≈ iştah artışı, mide bulantısı, ishal, gaz;

 

≈ hızlı kalp atışları, titreme hissi;

 

≈ uyku sorunları (uykusuzluk), yorgun hissetmek;

 

≈ burun tıkanıklığı, hapşırma, boğaz ağrısı gibi soğuk algınlığı semptomları;

 

≈ ağırlıktaki değişiklikler; veya

 

≈ orgazm olma zorluğu.

 

≈ bayılacakmışsınız gibi sersemlik hissi;

 

≈ bulanık görme, tünel görüşü, göz ağrısı veya şişmesi veya ışıkların etrafında haleler görme;

 

≈ göğüs ağrısı ve şiddetli baş dönmesi, bayılma, hızlı veya çarpıntı kalp atışları ile birlikte baş ağrısı;

 

≈ şiddetli sinir sistemi reaksiyonu — çok katı (sert) kaslar, yüksek ateş, terleme, kafa karışıklığı, hızlı veya düzensiz kalp atışları, titreme, bayılacakmış gibi hissetme;

 

≈ vücutta yüksek serotonin seviyeleri — ajitasyon, halüsinasyonlar, ateş, hızlı kalp atışı, aşırı aktif refleksler, mide bulantısı, kusma, ishal, koordinasyon kaybı, bayılma; veya

 

≈ vücutta düşük sodyum seviyeleri – baş ağrısı, kafa karışıklığı, geveleyerek konuşma, şiddetli halsizlik, kusma, dengesiz hissetme.

 

Sitalopram alınmayacak ilaçlar

 

Birçok ilaç sitalopram ile etkileşime girebilir. Tüm olası etkileşimler burada listelenmemiştir. Doktorunuza mevcut tüm ilaçlarınızı ve özellikle kullanmaya başladığınız veya kullanmayı bıraktığınız ilaçları anlatın:

 

√ simetidin;

 

√ lityum;

 

√ Sarı Kantaron;

 

√ triptofan (bazen L-triptofan olarak adlandırılır);

 

√ bir kan sulandırıcı (warfarin, Coumadin, Jantoven);

 

√ başka herhangi bir antidepresan;

 

√ kalp ilacı;

 

√ bir psikiyatrik bozukluğu tedavi etmek için ilaç; veya

 

√ migren baş ağrısı ilacı.

 

Hamile kalırsanız hemen doktorunuza söyleyiniz. Doktorunuzun tavsiyesi olmadan hamilelik sırasında sitalopram almaya başlamayınız veya kesmeyiniz.

 

Sitalopram anne sütüne geçebilir ve emzirilen bebeğe zarar verebilir. Emziriyorsanız sitalopram kullanmanın risklerini ve yararlarını tartışmalısınız.

 

Bu ilacı, tıbbi tavsiye almadan 18 yaşın altındaki kişilere vermeyin. Sitalopram çocuklarda kullanım için onaylanmamıştır.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez  

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.