Prozac yan etkileri nelerdir? Prozac nedir kısaca

Prozac ( fluoksetin ), seçici bir serotonin geri alım inhibitörü (SSRI) antidepresanıdır. Fluoksetin, beyin hücreleri arasında iletişim kuran belirli kimyasal habercileri (nörotransmiterler) etkiler ve depresyon, panik, anksiyete veya obsesif-kompulsif semptomları olan insanlara yardımcı olur.

16.06.2023
Prozac yan etkileri nelerdir? Prozac nedir kısaca

Prozac, majör depresif bozukluk, bulimia nervoza (bir yeme bozukluğu), obsesif-kompulsif bozukluk, panik bozukluğu ve adet öncesi disforik bozukluğu (ADB) tedavi etmek için kullanılır.

 

Prozac bazen bipolar bozukluğun neden olduğu manik depresyonu tedavi etmek için olanzapin (Zyprexa) adı verilen başka bir ilaçla birlikte kullanılır. Bu kombinasyon, semptomların başarılı bir şekilde tedavisi olmadan en az 2 başka ilaç denendikten sonra depresyonu tedavi etmek için de kullanılır.

 

Prozac yan etkileri

 

Eğer varsa acil tıbbi yardım alın Prozac karşı alerjik reaksiyon belirtileri ( kurdeşen, zor nefes alma, yüzünüze veya boğaz şişlik) veya şiddetli cilt reaksiyonu (ateş, boğaz ağrısı, yanma gözler, cilt ağrısı, kırmızı veya mor deri döküntüsü ile kabarma ve soyulma).

 

Ruh hali veya davranış değişiklikleri, kaygıpanik atak , uyku sorunu veya dürtüsel, sinirli, heyecanlı, düşmanca, agresif, huzursuz, hiperaktif (zihinsel veya fiziksel) hissediyorsanız, yeni veya kötüleşen belirtileri doktorunuza bildirin. depresyona girdiniz veya intihar veya kendinize zarar verme hakkında düşünceleriniz var.

 

Yaygın Prozac yan etkileri şunları içerebilir:

 

√ bulanık görme, tünel görüşü, göz ağrısı veya şişmesi veya ışıkların etrafında haleler görme;

 

√ hızlı veya çarpıntılı kalp atışları, göğsünüzde çırpınma, nefes darlığı ve ani baş dönmesi ( bayılırsınız gibi);

 

√ vücutta düşük sodyum seviyeleri – baş ağrısı , kafa karışıklığı, geveleyerek konuşma, şiddetli halsizlik, kusma, koordinasyon kaybı, kararsız hissetme;

 

√ şiddetli sinir sistemi reaksiyonu – çok sert (sert) kaslar, yüksek ateş, terleme, kafa karışıklığı, hızlı veya düzensiz kalp atışları, titreme, bayılacakmış gibi hissetme.

 

√ Ajitasyon, halüsinasyonlar, ateş, terleme, titreme, hızlı kalp atış hızı , kas sertliği, seğirme, koordinasyon kaybı, mide bulantısı, kusma veya ishal gibi serotonin sendromu semptomlarınız varsa hemen tıbbi yardım alın.

 

√ Prozac’ı aynen doktorunuzun önerdiği şekilde alınız. Reçete etiketinizdeki tüm talimatları izleyin ve tüm ilaç kılavuzlarını veya talimat sayfalarını okuyun. Doktorunuz ara sıra dozunuzu değiştirebilir.

 

√ Gecikmeli salımlı Prozac Haftalık kapsülü ezmeyin, çiğnemeyin, kırmayın veya açmayın. Kapsülü bütün olarak yutunuz.

 

√ uyku sorunları ( uykusuzluk ), garip rüyalar;

 

√ baş ağrısı, baş dönmesi, uyuşukluk, görme değişiklikleri;

 

√ titreme veya titreme, endişeli veya gergin hissetme;

 

√ ağrı, halsizlik, esneme, yorgunluk hissi;

 

√ mide rahatsızlığı, iştahsızlık, mide bulantısı, kusma, ishal;

 

√ ağız kuruluğu, terleme, sıcak basması ;

 

√ kilo veya iştahtaki değişiklikler;

 

√ burun tıkanıklığı, sinüs ağrısı, boğaz ağrı√ sı, grip belirtileri; veya

 

√ azalmış cinsel dürtü, iktidarsızlık veya orgazm olma zorluğu.

 

Prozac hamileyseniz bu ilacı almayı doktorunuza sorun. Geç gebelik sırasında bir SSRI antidepresan almak bebekte ciddi tıbbi komplikasyonlara neden olabilir. Bununla birlikte, antidepresanınızı almayı bırakırsanız, depresyonun nüksetmesi olabilir. Hamile kalırsanız hemen doktorunuza söyleyiniz. Hamileyseniz, fluoksetinin bebek üzerindeki etkilerini izlemek için adınız bir hamilelik kaydında listelenebilir.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.