Asetaminofen yan etkileri nelerdir? Asetaminofen nedir kısaca

Asetaminofen ağrı kesici ve ateş düşürücüdür.

16.06.2023
Asetaminofen yan etkileri nelerdir? Asetaminofen nedir kısaca

Asetaminofen, hafif ila orta ve ağrıyı tedavi etmek, orta ila şiddetli ağrıyı afyonlarla birlikte tedavi etmek veya ateşi düşürmek için kullanılır. Asetaminofenin tedavi ettiği yaygın durumlar arasında baş ağrısı, kas ağrılarıartritsırt ağrısıdiş ağrısıboğaz ağrısı, soğuk algınlığı, grip ve ateş bulunur.

 

Asetaminofen yan etkileri

 

Asetaminofene karşı alerjik reaksiyon belirtileriniz varsa acil tıbbi yardım alın: kurdeşen; nefes almada zorluk; yüzünüzün, dudaklarınızın, dilinizin veya boğazınızın şişmesi.

 

Nadir durumlarda, asetaminofen ölümcül olabilen ciddi bir cilt reaksiyonuna neden olabilir. Bu, geçmişte bu ilacı almış olsanız ve herhangi bir reaksiyon göstermemiş olsanız bile oluşabilir. Cildinizde kızarıklık veya yayılan ve kabarma ve soyulmaya neden olan bir kızarıklık varsa bu ilacı almayı bırakın ve hemen doktorunuzu arayın. Bu tür bir reaksiyonunuz varsa, bir daha asla asetaminofen içeren herhangi bir ilacı almamalısınız.

 

Asetaminofenin en yaygın yan etkileri şunlardır:

 

≈ mide bulantısı, üst mide ağrısı, kaşıntı, iştahsızlık;

 

≈ aşırı terleme ve şiddetli yorgunluk;

 

≈ koyu idrar, kil renkli dışkı;

 

≈ sarılık (cildin veya gözlerin sararması).

 

≈ mide bulantısı ve kusma;

 

≈ baş ağrısı;

 

≈ uykusuzluk hastalığı

 

Asetaminofen doz aşımının ilk belirtileri arasında iştah kaybı, bulantı, kusma, mide ağrısı, terleme ve kafa karışıklığı veya güçsüzlük bulunur.  Bebekler için üretilen asetaminofen iki farklı doz konsantrasyonunda mevcuttur ve her konsantrasyon kendi ilaç damlalığı veya oral şırıngası ile birlikte gelir. Aşırı dozda asetaminofen karaciğerinize zarar verebilir veya ölüme neden olabilir. Hamileyseniz bu ilacı doktorunuzun tavsiyesi olmadan kullanmayınız.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez  

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.