Asetaminofen ve hidrokodon nedir?

Asetaminofen ve hidrokodon, orta ila orta şiddetli ağrıyı hafifletmek için kullanılan bir kombinasyon ilacıdır.

16.06.2023
Asetaminofen ve hidrokodon nedir?

Hidrokodon, narkotik ağrı kesiciler adı verilen bir ilaç grubundadır. Asetaminofen, hidrokodonun etkilerini artıran daha az etkili bir ağrı kesicidir. Asetaminofen ve hidrokodon, orta ila orta şiddetli ağrıyı hafifletmek için kullanılan bir kombinasyon ilacıdır.

 

Asetaminofen ve hidrokodon yan etkileri

 

Asetaminofen veya hidrokodona karşı alerjik reaksiyon belirtileriniz varsa acil tıbbi yardım alın: nefes almada zorluk; yüzünüzün, dudaklarınızın, dilinizin veya boğazınızın şişmesi.

 

Opioid ilacı nefesinizi yavaşlatabilir veya durdurabilir ve ölüm meydana gelebilir. Uzun duraklamalarla yavaş nefes alıyorsanız, mavi renkli dudaklar varsa veya uyanmakta güçlük çekiyorsanız, sizinle ilgilenen bir kişi acil tıbbi yardım almalıdır.

 

Nadir durumlarda, asetaminofen ölümcül olabilen ciddi bir cilt reaksiyonuna neden olabilir. Bu, geçmişte asetaminofen almış olsanız ve herhangi bir reaksiyon göstermemiş olsanız bile meydana gelebilir. Cildinizde kızarıklık veya yayılan ve kabarma ve soyulmaya neden olan bir kızarıklık varsa bu ilacı almayı bırakın ve hemen doktorunuzu arayın.

 

Yaygın asetaminofen veya hidrokodon yan etkileri şunları içerir:

 

≈ gürültülü nefes alma, iç çekme, sığ nefes alma, uyku sırasında duran nefes alma;

 

≈ bayılacakmışsınız gibi sersemlik hissi;

 

≈ karaciğer sorunları – mide bulantısı, üst karın ağrısı, yorgunluk, iştahsızlık, koyu renkli idrar, kil renkli dışkı, sarılık (cilt veya gözlerin sararması);

 

≈ düşük kortizol seviyeleri – mide bulantısı, kusma, iştahsızlık, baş dönmesi, kötüleşen yorgunluk veya halsizlik; veya

 

≈ vücutta yüksek serotonin seviyeleri – ajitasyon, halüsinasyonlar, ateş, terleme, titreme, hızlı kalp atışı, kas sertliği, seğirme, koordinasyon kaybı, mide bulantısı, kusma, ishal.

 

Ciddi solunum problemleri, yaşlı yetişkinlerde ve zayıflamış veya israf sendromu veya kronik solunum bozuklukları olanlarda daha olası olabilir.

 

Opioid ilacının uzun süreli kullanımı, erkeklerde veya kadınlarda doğurganlığı (çocuk sahibi olma yeteneğini) etkileyebilir. Opioidlerin doğurganlık üzerindeki etkilerinin kalıcı olup olmadığı bilinmemektedir.

 

≈ baş dönmesi, uyuşukluk, yorgunluk hissi;

 

≈ mide bulantısı, kusma, mide ağrısı;

 

≈ kabızlık;

 

≈ başağrısı.

 

Hamilelik sırasında opioid ilacı almak, yenidoğanda hayatı tehdit eden yoksunluk semptomlarına neden olabilir.

 

Opioid ilacını alkolle veya uyuşukluğa neden olan veya nefesinizi yavaşlatan diğer ilaçlarla birlikte kullanırsanız ölümcül yan etkiler meydana gelebilir.

 

Günde üçten fazla alkollü içki içiyorsanız veya alkolik karaciğer hastalığınız (siroz) varsa doktorunuza söyleyiniz. Asetaminofen içeren ilaçları alamayabilirsiniz.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez  

 

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.