Adderall nedir? Adderall yan etkileri nelerdir? ne işe yarar?

Adderall, amfetamin ve dekstroamfetamin kombinasyonunu içerir. Amfetamin ve dekstroamfetamin, beyindeki kimyasalları ve hiperaktivite ve dürtü kontrolüne katkıda bulunan sinirleri etkileyen merkezi sinir sistemi uyarıcılarıdır.

16.06.2023
Adderall nedir? Adderall yan etkileri nelerdir? ne işe yarar?

Adderall, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve narkolepsiyi tedavi etmek için kullanılır.

 

Adderall yan etkileri nelerdir?

 

Adderall’a karşı alerjik reaksiyon belirtileriniz varsa acil tıbbi yardım alın : kovanlar; zor nefes alma; yüzünüzün, dudaklarınızın, dilinizin veya boğazınızın şişmesi.

 

Adderall yan etkileri şunları içerebilir:

 

≈ kalp sorunlarının belirtileri – göğüs ağrısı, nefes almada zorluk, bayılacakmış gibi hissetme;

 

≈ psikoz belirtileri – halüsinasyonlar (gerçek olmayan şeyleri görme veya duyma), yeni davranış sorunları, saldırganlık, düşmanlık, paranoya;

 

≈ dolaşım sorunlarının belirtileri – parmaklarınızda veya ayak parmaklarınızda uyuşma, ağrı, soğukluk hissi, açıklanamayan yaralar veya cilt rengi değişiklikleri (soluk, kırmızı veya mavi görünüm);

 

≈ nöbet (konvülsiyonlar);

 

≈ kas seğirmeleri (tikler); veya

 

≈ Ajitasyon, halüsinasyonlar, ateş, terleme, titreme, hızlı kalp atış hızı, kas sertliği, seğirme, koordinasyon kaybı, mide bulantısı, kusma veya ishal gibi serotonin sendromu semptomlarınız varsa hemen tıbbi yardım alın.

 

≈ Adderall çocuklarda büyümeyi etkileyebilir. Bu ilacı kullanırken çocuğunuz normal bir oranda büyümüyorsa doktorunuza söyleyiniz.

 

≈ mide ağrısı, iştahsızlık;

 

≈ kilo kaybı;

 

≈ ruh hali değişiklikleri, gergin hissetmek;

 

 hızlı kalp atış hızı;

 

≈ baş ağrısı, baş dönmesi;

 

≈ uyku sorunları (uykusuzluk);

 

≈ kuru ağız.

 

Ayrıca okuyun: Çocuklarda ve yetişkinlerde fenilketonüri-belirtiler ve tedavi

 

Bu ilacı asla başka bir kişiyle, özellikle de uyuşturucu kullanımı veya bağımlılığı öyküsü olan biriyle paylaşmayın. İlaçları başkalarının ulaşamayacağı bir yerde saklayın.

 

Adderall’ı hamilelik sırasında almak, yeni doğan bebekte erken doğum, düşük doğum ağırlığı veya yoksunluk belirtilerine neden olabilir. Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuza söyleyiniz.

 

Adderall’daki ilaçlar (amfetamin ve dekstroamfetamin) anne sütüne geçebilir ve emzirilen bebeğe zarar verebilir. Bu ilacı kullanırken emzirmemelisiniz.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.