Vücut kitle indeksinizi hesaplayın

Tiroid hastalıkları göz sağlığını nasıl etkiler?

Tiroid bozukluğu olan kişilerde göz problemleri (kızarıklık, hassasiyet, basınç hissi, "şişkin" bakış, çift görme) görülmesi nadir değildir.

Tiroid hastalıkları göz sağlığını nasıl etkiler?

22 Ağustos 2021 Pazar

Bu değişiklikler, göz çevresindeki yapılarda, öncelikle kaslarda ve göz yuvasındaki yağ dokusunda tiroid antikorlarının birikmesi nedeniyle oluşur ve bu da gözün kendisinin dışa doğru itilmesine neden olur. Kaslardaki değişiklikler, çift görmeye neden olan gözün hareketliliğinde rahatsızlıklara yol açar. Orbitopati geniş anlamda göz boşluğunun herhangi bir durumu için kullanılan bir terimdir, ancak en yaygın olarak tiroid bezi hastalıklarında distroid orbitopati için bir terim olarak kullanılır.
 
Hastalığın neden olduğu subjektif rahatsızlıkların yanı sıra gözlerde de değişikliklere neden olur. En tipik değişiklik, kişinin estetik görünümüne ek olarak göz yüzeyinde kalıcı etkiler bırakabilen şişkin gözlerdir. Normal yanıp sönme ve gözü kapatmanın imkansızlığı nedeniyle göz kurur.
 
Ayrıca okuyun: Tiroid Hastalığı ve Gebelik
 
Ayrıca, bir kişinin çift görüntü ile sorunları olabilir. Gözü hareket ettiren kaslardaki değişiklikler nedeniyle, bir göz bakarken diğerini takip edemez. Bu durumda, tiroid hastalığının zorunlu dahiliye tedavisine ek olarak, sıklıkla ek oftalmik tedavi gereklidir. İlaç ve botoks ile durumu iyileştirmek mümkün olmadığında göz kapakları ve göz kaslarına operasyonlar yapılır. Bu tür operasyonlar lokal anestezi altında yapılır. Göz kapağı ameliyatı sırasında tiroid hormon bozukluğunun neden olduğu doku kısalmasını ve kasılmasını düzeltmek için yapıları uzatılır.
 
Göz kaslarına yapılan ameliyat sırasında, kas elastikiyetinin kaybı sonucunda şaşılık düzeltilir ve göz hareketliliği iyileştirilir. Kas ameliyatından sonra üç hafta boyunca fiziksel aktivitelerden uzak durulması, dumanlı bölgelerden uzak durulması ve tedaviyi bırakması önerilir.
 

şişkin gözler

Çıkıntılı (şişkin) gözler veya normal konumlarının dışına taşan gözler ciddi bir sağlık durumunun işareti olabilir. Proptozis ve egzoftalmi, böyle bir göz durumunu tanımlamak için kullanılan tıbbi terimlerdir. Bazıları normalden daha fazla çıkıntılı gözlerle doğarken, diğerleri tıbbi bir durumun sonucu olarak bozukluğu geliştirir.
 
Çoğu durumda, gözün beyaz kısmı (sklera), göz kapağı kaldırılmadan gözün renkli kısmının (iris) üzerinde görünmemelidir. Gözün beyaz kısmı hala iris ve üst göz kapağı arasında görünüyorsa, anormal bir şişkinlik belirtisi olabilir. Bu anomaliyi tedavi etme önerisi, nedenine bağlı olacaktır. Aynı şekilde, sadece bir gözde ani bir şişkinlik, ciddi bir tıbbi sorunun belirtisi olabileceğinden, vakit kaybetmeden derhal tıbbi yardım alınması gereken bir durumdur.
 

Şişkin gözlerin nedenleri

Gözlerin şişmesinin en yaygın nedeni hipertiroidizm veya aşırı aktif tiroid bezidir. Graves hastalığı adı verilen bir otoimmün bozukluk, hipertiroidizmin ve şişkin gözlerin en yaygın nedenidir. Bu durumda göz çevresindeki doku iltihaplanır ve bu da şişkinlik etkisi yaratır.
 
Graves hastalığı herkeste gelişebilse de, en sık 30 ila 60 yaş arasındaki kadınlar etkilenir.
 
Şişkin gözlerin diğer potansiyel nedenleri şunlardır:
 
≈ nöroblastom, sempatik sinir sistemini etkileyebilen bir kanser türü
 
≈ lösemi, beyaz kan hücrelerini etkileyebilen bir kanser türü
 
≈ rabdomyosarkom, yumuşak dokularda gelişebilen bir kanser türü
 
≈ lenfoma, en yaygın olarak Hodgkin dışı lenfoma
 
≈ orbital selülit, göz çevresindeki dokuları etkileyebilen bir enfeksiyon
 
≈ hemanjiyom, anormal kan damarı birikimi
 
≈ yaralanma nedeniyle gözün arkasında kanama
 
≈ vücudun başka bir yerinde metastatik kanser tümör hücreleri
 
≈ sarkoidoz gibi bağ dokusu hastalıkları
 

Gözlerin şişmesinin nedenini teşhis etmek

Bir veya iki gözde bir şişlik fark ederseniz, derhal doktorunuza başvurun. Aldığınız ilaçların ve diyet takviyelerinin bir listesi de dahil olmak üzere tüm tıbbi geçmişinizi onunla paylaşmaya hazır olun.
 
Doktor da bu soruların cevaplarıyla ilgilenecektir, bu yüzden cevapları zamanında hazırlayın:
 
≈ Gözlerinizin şiştiğini ilk ne zaman fark ettiniz?
 
≈ Bu arada durum kötüleşti mi?
 
≈ Başka belirtileriniz var mı, özellikle baş ağrınız veya görme kalitesinde değişiklik var mı?
 
≈ Muayeneden sonra doktorunuz aşağıdakileri içerebilecek ek muayeneler isteyebilir:
 
≈ Tip testi
 
≈ detaylı göz muayenesi
 
≈ Doktorun gözün önündeki yapıları incelemek için düşük güçlü ve yüksek yoğunluklu bir ışık mikroskobu kullanacağı bir ışık lambası ile muayene
 
≈ BT veya MRI
 
kan testi
 

Şişkin gözlerin tedavisi

Önerilen tedavi planı, şişkin gözlerin nedenine bağlı olacaktır. Örneğin, teşhise bağlı olarak doktorunuz şunları yazabilir:
 
≈ gözyaşı
 
≈ antibiyotikler
 
≈ iltihabı hafifletmek için kortikosteroidler
 
≈ göz Ameliyatı
 
≈ kanseri tedavi etmek için cerrahi, kemoterapi veya radyasyon
 
Size Graves hastalığı veya başka bir tiroid bozukluğu teşhisi konulursa, doktorunuz şunları önerebilir:
 
≈ beta blokerler veya antitiroid ilaçlar gibi ilaçlar
 
≈ radyoaktif iyot veya tiroid çıkarma ameliyatı tiroid yok edilirse veya çıkarılırsa tiroid replasman hormonları
 
≈ Hipertiroidizm ile ilişkili göz problemleriniz varsa, sigara içmek onları daha da kötüleştirebilir. Sigarayı bırakmak semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. Doktorunuz sigarayı bırakmanıza yardımcı olmak için reçeteli ilaçlar, nikotin replasman tedavisi veya danışmanlık kombinasyonu önerebilir.
 
≈ Şişkin gözler psikolojik sorunlara da neden olabilir, bu nedenle duygusal destek son derece önemlidir. En önemlisi, nedene bağlı olarak, zamanında tedavi ile sorun çözülebilir.


Sosyal Medyada Paylaş


İlgili Makaleler