Vücut kitle indeksinizi hesaplayın

Disk herniasyonu nedir- belirtileri

Lomber sendrom, lumbago, siyatik ve radikülopati olarak da bilinen disk hernisi, omurgada çok rahatsız edici ağrıların eşlik ettiği kalça, ayak ve ayak parmakları gibi vücudun diğer bölgelerine yayılan bir hastalıktır.

Disk herniasyonu nedir- belirtileri

15 Ekim 2022 Cumartesi

Hastalığın teşhis ve yeterli tedavi edilebilmesi için EMNG kaydı yani elektromiyografi son derece önemlidir.

Disk herniasyonu belirtileri

Disk herniasyonu, lomber omurgada ani şiddetli ağrı olarak kendini gösteren ve kalçaya yayılan, tüm bacağın üzerinden ayak parmaklarına kadar inen bir durumdur . Ağrı, hapşırırken, gülerken, hareket ederken ve bacağını kaldırırken yoğunlaşır. Kas hipotonisi meydana geldiğinden, kişinin ayak parmakları ve topukları üzerinde durması imkansızdır.

Fıtık nasıl oluşur?

Omurgadaki dejeneratif değişiklikler nedeniyle disk hernisi oluşur. En sık olarak omurganın en yoğun kısmında (vakaların %95'inde), L4 ve L5 (4. ve 5. bel omurları) ve L5 ile C1 (5. bel omurları ve sakral kemik) arasında görülür. Sadece yapabilirsiniz omurgada dejeneratif değişiklikler sinirler üzerinde baskı nedeni, ama aynı zamanda bazı enflamatuar süreçler, yaralanma ve tümörler olabilir.

Bu veya benzeri sorunlarınız varsa, en yüksek akademik unvanlara ve klinik deneyime sahip profesyonel ortakların size kesinlikle yardımcı olacağı nörolojik uygulama Neuropraxis'te muayene veya konsültasyon için başvurabilirsiniz .

Disk herniasyonunun nedenleri

Bu durum, intervertebral diskin serbest bırakılması nedeniyle oluşur. bu da omurilik sinirlerinin köklerine zarar verir. Yani disk merkezi bir kısımdan oluşur, yani. amortisör görevi gören çekirdek ve diske güç veren çevresel bir halka. Dejenerasyon meydana geldiğinde orta kısım su kaybeder, periferik halka patlar, ardından çekirdek dışarı sızarak omurilikten çıkan sinir köküne baskı yapar veya beynin kendisine baskı yapar.

Disk fıtığı oluşumunu hızlandıran faktörler şunlardır: yaş, osteoporoz, sırt kaslarının zayıflığı (uzun süreli oturma ve fiziksel hareketsizlik nedeniyle), ağır nesneleri kaldırma, ani garip hareketler, aşırı kilo vb.

Disk hernisi teşhisi - elektromiyografi

Teşhis için, klinik tabloya ek olarak, sinir kökü hasarının derecesini belirleyen ve belirleyen EMNG muayenesi, ardından omurganın  röntgeni, BT (bilgisayarlı tomografi) veya MRI (nükleer manyetik rezonans) çok önemlidir.

Disk fıtığı tedavisi

Şiddetli akut ağrı olduğu için lomber sendromun tedavisi bu ağrıların analjezikler ve kortikosteroidlerle, B vitamini ve kas gevşeticilerin eklenmesiyle rahatlatılmasıyla başlar.


Sosyal Medyada Paylaş


İlgili Makaleler