Vücut kitle indeksinizi hesaplayın

Omuz ağrısına neden olan nedir?

Omuz ağrısına neyin sebep olduğundan emin değilseniz, tıbbi yardım almalısınız. Omuz ağrısının tedavisi, sorunun spesifik nedenine odaklanmalıdır.

Omuz ağrısına neden olan nedir?

15 Ekim 2022 Cumartesi

Omuz ağrısı

Hastaların fizik tedaviye gelmesinin en yaygın nedeni omuz eklemi bölgesinde oluşan ağrılardır.

Omuz eklemi insanlarda en hareketli eklemdir. Her yöne hareket edebilen askılı rotildir . Omuzlar , tendonlar ve kaslarla birlikte büyük hareketlilik sağlayan birkaç eklemden oluşur.

Yumuşak dokulara ve kemik yapılarına dokunmak omuzlarda ağrıya neden olabilir. Ağrı sabit olabilir veya sadece omuz hareket ettirildiğinde ortaya çıkabilir. Omuz eklemini çok fazla zorlayan kişilerde veya çeşitli yaralanmalardan dolayı omuz ağrısı oluşabilir .

Omuz ağrısının nedenleri

Omuz ağrısının en yaygın nedenleri tendinit bursit veya tendinittir . Ağrının nedenleri genellikle boyun ve torasik omurga sorunu ile ilgilidir. Bununla birlikte, yaşlanma, kemik kırıkları veya dengesizliğe bağlı artrit ve kemik aşınması da omuz ağrısına neden olabilir.

Omuz ağrısının nedeni çeşitli tümörler, enfeksiyonlar ve sinir problemlerinden de kaynaklanabilir. Ayrıca tenis, basketbol, ​​voleybol, hentbol gibi tüm kolun kullanıldığı birçok aktivite ve hatta daha az yük taşımak bile omuz ağrısına neden olabilir.

Omuz ağrısına neden olan nedir..Şiddetli omuz ağrısı, bilek veya omuz tendon bursitinde şiddetli iltihaplanma, kırık kol, çıkık omuz vb.

Omuzlar da dahil olmak üzere tüm vücudun eklemlerinde bulunan sıvıyla dolu keselerdir. Kemikler ve yumuşak dokular arasında yastık denilen bir yapı oluşturarak kemik kaslarının sürtünmesini azaltmaya yardımcı olurlar.

Aşırı kas kullanımı akut tendinite yol açar. Tendinit, bir tendonun içinde veya çevresinde iltihaplanmadır. Tendonlar, bükülebilecekleri,  esneyebilecekleri veya bükülebilecekleri şekilde yapılmıştır.

  • Donmuş omuz - eklem sertliğine ve dolayısıyla sınırlı omuz hareketliliğine yol açan semptomun adıdır.
  • Omuz çıkığı - kol kemiğinin ucunun omuzdan ayrılması nedeniyle oluşan bir yaralanmadır.
  • Omuz artriti - çok daha nadir görülen bir durumdur, ancak ortaya çıkarsa ameliyat gerektirir.
  • Tokat lezyonu - labrumun üst kısmının ayrıldığını ve en yaygın nedenin uzanmış bir kolla düşme olduğunu gösterir.
  • Biseps tendon rüptürü - tanı, biseps tendonu omuz ekleminin yakınında yırtıldığında konur.
  • Akromiyoklaviküler (AC) eklemin artrozu - çoğu zaman AC ekleminin yaralanmaları ve kararsızlığının bir sonucu olarak ortaya çıkar.

Omuz ağrısı tedavisi

Omuz ağrısının tedavisi için doğru teşhis büyük önem taşımaktadır.

  • Orta düzeyde aktivite ve dinlenme - birçok yaygın ağrı nedeni için en yaygın öneri eklemleri dinlendirmek ve akut inflamasyonu azaltmaktır.
  • Buz ve ısı - buz şişmeyi azaltmaya yardımcı olur ve çoğunlukla 48 saate kadar akut yaralanmalarda kullanılır. Isıl işlem, kronik vakalarda dokuları gevşetmek ve kan akışını uyarmak için kullanılır.
  • Eklemi çevreleyen kasları ve tendonları germek, omuz ağrısının bazı nedenlerine yardımcı olabilir.
  • Fizik tedavi - tüm ortopedik yaralanmalar fizik tedavi ile tedavi edilir, çünkü bu şekilde eklemlerin ve kasların gücü ve hareketliliği geri yüklenir.
  • Kortizon enjeksiyonu - Enflamasyon, omuz ağrısının yaygın bir nedenidir, bu nedenle kortizon çok yardımcı olabilecek bir ilaçtır.
  • Anti-inflamatuar ilaçlar - özellikle artrit ve tendinit durumunda omuz ağrısını hafifletmek için de kullanılır.

Ne zaman doktora görünmeniz gerekiyor?

Omuz ağrısına neyin sebep olduğundan emin değilseniz, tıbbi yardım almalısınız. Omuz ağrısının tedavisi, sorunun spesifik nedenine odaklanmalıdır.


Sosyal Medyada Paylaş


İlgili Makaleler