Vücut kitle indeksinizi hesaplayın

Lomber sendromu (Lumbago) neden olan nedir?

Lomber sendromu (lumbago), belde, yani omurganın lomber kısmında ağrı için kullanılan bir terimdir.

Lomber sendromu (Lumbago) neden olan nedir?

15 Ekim 2022 Cumartesi

Ağrı çok şiddetli olabilir, bazen ara sıra, yavaş yavaş veya aniden ortaya çıkar ve tekrarlayabilir. İnsanların yaklaşık %80'i hayatlarında en az bir kez sırt ağrısı çekerler.

Lumboishialgia (lat. Lumboischialgia) veya siyatik , siyatik sinirin beş kökünden birinin (lat. N. Ischiadicus) sıkışması veya tahrişinden kaynaklanan bir dizi semptomdur.

Semptomlara bel, bel, kalçada lokalize olan, bacağa, muhtemelen ayaklara kadar yayılan ağrı hakimdir ve karıncalanma, karıncalanma, yanma, kas güçsüzlüğü ve bacağı hareket ettirmede ve hareket etmede zorluk olabilir. . Tipik olarak, semptomlar tek taraflı olarak lokalizedir.

Lomber sendromun nedenleri ve risk faktörleri

Modern, sağlıksız yaşam biçiminin yanı sıra, omurganın bel kısmındaki aşırı rahatsızlık da söz konusu rahatsızlıklara yol açmaktadır.

Lomber sendromun veya lumbosiyatik hastalığının ana nedenleri çeşitli olabilir ve bunlar arasında şunlar sayılabilir: yaşlanma, osteoporoz, omurlar arasındaki diskin hasarı (fıtıklaşma), sırt kaslarının zayıflığı, fiziksel efor, ağır nesneleri kaldırma, eğilme, bükülme, ani garip hareketler, titreşimler, uzun süreli oturma ve doğal olmayan vücut pozisyonu, yüksek vücut yüksekliği ve obezite, hamilelik, sigara içmek, nadir fakat çok ciddi nedenler, omurga ve pelvis içindeki ve metastazlı organların tümörleri ve diğer bazı hastalıklar.

Lomber sendrom, hastalığın süresine göre akut ( 6 haftadan az süren ), subakut ( 6-12 hafta ) ve kronik lomber ağrı ( 12 haftadan fazla ) olarak ikiye ayrılır . Uzamış lomber sendrom, ek ve yeterli tedavi gerektiren ilişkili psikososyal problemlerle ilişkili olabilir.

Tedavi

Tedavi, lomber sendromun, yani lumbosiyatik'in nedenine ve klinik görünümüne bağlıdır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon konusunda uzmanlaşmış bir doktor tarafından muayene edildikten sonra her hasta için ayrı ayrı tedavi planı yapılır.

Akut nonspesifik lumbago tedavisi tipik olarak daha kısa dinlenme (2-3 günden daha uzun olmayan) gibi konservatif önlemlere indirgenir ve sadece akut ve yoğun ağrıda, kışkırtıcı hareketlerden kaçınılır, ancak pasifleştirme yapılmaz ve orta düzeyde günlük aktiviteden kaçınılır.

Elektroterapi veya lazer tedavisi ile ağrı blokajı da dahil olmak üzere ağrıya karşı uygun ilaçlar ve diğer terapötik prosedürler kullanılır ve daha hızlı iyileşme için ultrasonografi, kısa dalga diatermi, transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu, interferans tedavisi ve diğer terapi türleri gibi diğer terapötik ilkeler uygulanabilir. .

Ağrının şiddeti azalmaya başladığında, fizik tedavi yavaş yavaş başlatılır ve yoğunlaştırılır., uygun egzersizlerin uygulanması ile. Böylece hafif statik egzersizlere erken dönemde, hastanın fiziksel durumuna uygun olarak, hafif yürüyüşler, yüzme ve yüksüz günlük aktivitelerle başlanabilir.

Omurga boyunca kasları güçlendirmek, omurganın alt kısmının stabilitesini sağlamak ve omurlar arasındaki basıncı azaltmak amacıyla, fiziksel aktiviteler birkaç gün ve hatta haftalar boyunca kademeli olarak arttırılmalıdır. Hasta düz bir yatakta, iş yerinde omurga eğik ağırlık kaldırmaktan kaçınmak, ani hareketler yapmamak ve omurgayı bükmemek için yatmalı ve evde eğitimini aldığı uygun egzersizleri yapmalıdır. Bazı durumlarda psikolojik rahatsızlıklar varsa (kaygı, korku, depresyon, karamsarlık,

Önleme

Lomber sendromun tekrar etmesinin önlenmesinde günlük olarak doğru duruşun uygulanması ve vücut üzerinde provokatif pozisyon, hareket ve yüklerden kaçınılması çok önemlidir ve hasta bunun için özel olarak eğitilir.

Ayrıca fazla kiloların azaltılması, sigaranın bırakılması, yürüme, koşma, yüzme, germe egzersizleri, jimnastik ve diğer önlemler gibi uygun ve ölçülü fiziksel aktivite yapılması ve gerekirse risk faktörü ise meslek ve yaşam tarzı değişikliği yapılması önerilir. .


Sosyal Medyada Paylaş


İlgili Makaleler