Vücut kitle indeksinizi hesaplayın

Çocuğunuzun başı ağrıyor mu?

Çocukların her iki cinsiyetinde de eşit oranda görülür. Ergenlik ve ergenlik döneminde kızlar bu sorunlara daha fazla maruz kalırken, erkeklerde daha sık ergenlik öncesi dönemde ortaya çıkar.

Çocuğunuzun başı ağrıyor mu?

15 Ekim 2022 Cumartesi

Baş ağrıları birincil ve ikincil, akut ve kronik olarak ayrılır. Birincil baş ağrıları yoktur ve ikincil baş ağrıları organik bir arka plana sahiptir. Akut baş ağrıları, uzun süreli veya kalıcı olan kronik olanlardan farklı olarak hızlı gelişir ve kısa sürer.

Akut baş ağrılarının nedeni genellikle basittir - akut ateşli hastalık, yorgunluk, açlık, dehidrasyon, güneşte daha uzun süre kalmak, daha uzun seyahat etmek, daha uzun süre televizyon izlemek veya bilgisayarda çalışmak, kafaya darbe, tütün dumanına maruz kalma, zehirlenme. Kusma, boyun tutulması veya bilinç bozukluğu gibi semptomlar eşlik ediyorsa, ciddi bir beyin enfeksiyonu belirtisi olabilir.

Kronik baş ağrısı

Kronik baş ağrıları organik bir arka plana sahip olmayabilir (gerilim tipi baş ağrıları, migrenler) veya organik bir arka plana sahip olabilir (anemi, görme bozuklukları, sinüzit, beyin tümörleri).

Birincil (inorganik, fonksiyonel ) baş ağrıları en sık çocuklarda görülür. İki biçimde görünürler:

Gerilim baş ağrıları

migren

Gerilim tipi baş ağrıları çocuklarda en sık görülen baş ağrısı türüdür ve hemen her zaman aile, okul veya akran ilişkilerindeki stresli durumlardan kaynaklanır.

Gerilim baş ağrılarında ağrı, birkaç on dakikadan birkaç güne kadar süren kalıntı, simetrik, geçici, ön veya oksipital basınç karakterine sahiptir. Bu tipte baş ağrısına bulantı veya kusma hissi eşlik etmez ve fiziksel çabaya bağlı değildir, ancak çocuklar ışıktan veya yüksek sesten rahatsız olduklarından şikayet edebilirler.

Bazen, bazen ayda 15 defaya kadar ortaya çıkarlar. Stres ana etken olduğu için, yaz aylarında ve okul tatillerinde bu sorunların yaşanmaması bunu gösteriyor.

İkinci en sık görülen birincil baş ağrısı olan migren , 5 yaşından itibaren ortaya çıkar. Ergenlik ve ergenlik döneminde kızlarda üç kat daha sık görülür. Alın veya şakak bölgesinde yoğun, titreşen simetrik ağrı ile karakterizedirler. Migrenli çocuklar ışıktan veya sesten aşırı derecede rahatsız olurlar.

Epizodik migren

Fiziksel aktivite ile daha da kötüleşen problemlere karın ağrısı, bulantı, kusma, anksiyete, uyuşukluk veya davranış değişiklikleri eşlik eder. Daha küçük çocuklarda migren, kötü ruh hali, azalmış aktivite, kusma, solgunluk, ağlama ile kendini gösterir.

Kusmadan sonra rahatsızlık daha az yoğundur ve birkaç saat uyuduktan sonra rahatsızlık genellikle durur.

Epizodik migrenler genellikle 1-6 saat sürer ve ayda 3 defaya kadar tekrar eder.

Bazı formlara gözlerin önünde parlamalar, görüş alanında patlamalar eşlik eder. Migrenlerin genellikle hırslı çocukları veya mükemmeliyetçiliğe yatkın çocukları vardır. Stres, depresyon, uyku düzenindeki değişiklikler, düzensiz ve kötü beslenme, ağır antrenman, adet görme - bunların hepsi migren ağrısını tetikleyebilir.

İkincil baş ağrıları organik bir arka plana sahiptir. Daha sık ve daha belirgindirler, geceleri çocuk olurlar veya sabah uyandıktan hemen sonra ortaya çıkarlar. Bunlara kusma eşlik edebilir. En yaygın nedenler, kafanın kan damarlarının yaralanmaları, tümörleri ve hastalıklarıdır.

Uykusuzluk

Aralanma sonrası baş ağrıları, 24 saat ila 2 hafta arasında ortaya çıkar ve 2 ila 6 ay sürer. Bunlara konsantrasyon ve hafıza bozuklukları, baş dönmesi, çocuğun davranışındaki değişiklikler, kesintili uyku veya uykusuzluk eşlik edebilir.

Beyin tümörlerine bağlı baş ağrılarına çoğunlukla tümör basıncı veya beyin omurilik sıvısı akış bozuklukları neden olur. Kusma, kasılmalar, görme bozuklukları, baş dönmesi, davranış bozuklukları veya bilinç durumu bozukluklarının eşlik edebileceği uzun süreli, giderek belirginleşen ağrı ile karakterizedirler.

Beynin kan damarlarının hastalıkları klinik olarak baş ağrısı ile, çoğunlukla migren tipi baş ağrısı ile kendini gösterebilir.


Sosyal Medyada Paylaş


İlgili Makaleler