Tetanoz nedir ve neden olur?

Tetanoz, kas spazmlarına ve kramplarına neden olan akut bulaşıcı bir hastalıktır. Çene kaslarının spazmı nedeniyle hastalığa “kötü spazm” da deniyor.

24.06.2023
Tetanoz nedir ve neden olur?

Tetanoz nedir ve neden olur?

 

İnsan vücuduna girdiklerinde çok daha sonra aktive olabilen iç sporlar oluşturduğu için, yaşamda ve aşırı sıcakta (140°C’ye kadar) veya soğukta uzun yıllar hayatta kalabilen bir basilden kaynaklanır.

 

Tetanoz nasıl bulaşır?

 

Mikrop, özellikle hayvan veya insan dışkısıyla zehirlenen veya gübrelenen topraklarda olmak üzere tüm dünyada yaygındır.

 

Yaralar, özellikle kontamine olmuş derin penetran yaralar, tetanoz gelişimi için olağanüstü bir yeri temsil eder. Mikrop, beyin ve omurilikteki sinirlere etki eden ve kas spazmlarına ve kramplarına yol açan bir toksin oluşturur. Frenleme aynı zamanda yanak kaslarını da etkiliyorsa, karakteristik bir ifade ortaya çıkar: sıkılı çenelerin yüzü ve acıyla sakatlanmış.

 

Tetanozun kuluçka dönemi nedir?

 

Beş ila on gün arasında, ancak iki günden iki aya kadar değişebilir.

 

Tetanoz nasıl teşhis edilir?

 

Yakın zamanda geçirilmiş bir yara veya ameliyat öyküsü dikkate alınır. Yara enfekte gibi görünüyor ve tetanoz mikroplarının varlığı, irin kültürleri temelinde belirlenir.

 

Belirtiler menenjit, kuduz veya diğer hastalıkların belirtilerinden farklı olmalıdır.

 

Tetanoz nasıl önlenebilir?

 

  1. Tetanoz toksoid – bahçıvanlar, çiftçiler, askerler, mekanikçiler, çocuklar, sporcular gibi yaralanmalara maruz kalan kişilerin aktif bağışıklanması için. Toksoidlere karşı bağışıklık uzun sürer, ancak yaklaşık dört yılda bir yapılan yeniden aşılama ile ve ayrıca yaralandığında onu eski haline getirmek en iyisidir.
  2. Tetanoz antitoksin (TAT) – pasif bağışıklama için. Bir yaralanma meydana geldiğinde, bu tür bağışıklama kısa süreli koruma sağlar.

 

Ülkemizde çocukların tetanoza karşı profilaktik aşılamaları, difteri ve boğmacaya (DTP) karşı koruyucu aşı ile birlikte yapılmaktadır.

 

Tetanozun ortaya çıkmasından sonra şans nedir?

 

Tedavinin ne kadar acil olduğuna bağlı. Ölüm oranı, özellikle çok genç ve çok yaşlı insanlar arasında çok yüksektir. Ölüm oranı yüzde otuz ila yüzde yüz arasında değişmektedir. Hasta ilk dokuz ila on gün arasında hayatta kalırsa, tamamen iyileşme şansının arttığı kabul edilir.

 

Tetanoz nasıl tedavi edilir?

 

  1. Büyük dozlarda antibiyotik.
  2. Büyük dozlarda tetanoz antitoksin uygulaması ile.
ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.