Vücut kitle indeksinizi hesaplayın

Kafa yırtılması ciddi mi?

Kafatasının içindeki içerikte bir yaralanma olduğu anlamına gelir. Kafatası kırığı ihtimali olduğu için bu gibi durumlarda mutlaka röntgen çekilmelidir

Kafa yırtılması ciddi mi?

15 Ekim 2022 Cumartesi

Tüm kafa yaralanmaları ciddi midir?

Hayır, neden olsunlar? Tersine, kafa yaralanmalarının şiddeti, kafadaki nispeten küçük kesikler veya yaralardan (yırtılmalar) derin bayılma ile ilişkili daha ciddi beyin yaralanmalarına kadar değişir.

Neyse ki doğa, kafatası ile beyin kütlesinin oldukça iyi bir şekilde korunmasını sağlamaya özen gösterdi. Birçok yaralanma, yalnızca nispeten önemsiz yüzey dokularına zarar verir. Ciddi nitelikteki yaralanmalar, bir kafatası kırığına ve yırtılma veya kontüzyon gibi ciddi beyin hasarına neden olur.

Kafa yırtılması ciddi mi?

Kafa yırtılmaları genellikle olduğundan daha ciddi görünür çünkü bunlara ağır kanama eşlik eder. Kanama genellikle kendi kendine veya yaralı kısma basılarak durabilir.

Şiddetli yırtıklar ameliyat gerektirir. Daha sonra yaranın etrafındaki saçlar tıraş edilir ve dikiş atılmadan önce yırtık temizlenir. Yaranın dikkatli bir şekilde incelenmesi, yaralanmanın kafatasına veya beyin dokusuna zarar verip vermediğini belirleyebilir.

Kafa travması sonrası bilinç kaybının önemi nedir?

Bu, kafatasının içindeki içerikte bir yaralanma olduğu anlamına gelir. Kafatası kırığı ihtimali olduğu için bu gibi durumlarda mutlaka röntgen çekilmelidir. Birkaç saniyeliğine bile olsa bilincini kaybeden hastalar, kafatasındaki kanamayı zamanında fark edebilmek için bir veya iki gün boyunca dikkatle izlenmelidir.

Bir sarsıntı ile ne kastedilmektedir?

Sarsıntı veya kontüzyon, kısa süreli bilinç kaybına neden olan kafa travmasını ifade eden bir terimdir.

Bir sarsıntı nasıl tedavi edilir?

Normal durumlarda, iyileşme genellikle kendi kendine gerçekleştiği için özel bir tedaviye gerek yoktur. Bununla birlikte, vücudun bir tarafındaki uzuvların artan uyuşukluk ve zayıflığının görünümünü gözlemlemek için hasta izlenmelidir. Bu semptomlara genellikle kafatasının içindeki kanama neden olur.

Kafatası kırığı ciddi bir yaralanma mıdır?

Evet. Kafatasının kırılması veya kırılması, kafaya güçlü bir darbe veya düşme nedeniyle oluşur. Ancak, yaralanmanın ciddiyetinin kırığın boyutuna değil, beyin dokusunun ne kadar hasar gördüğüne bağlı olduğuna dikkat edilmelidir.

Başka bir deyişle, beyin dokusunda ciddi hasarın eşlik ettiği küçük bir kırık, etkilenen bölgedeki geniş, büyük bir kırıktan daha tehlikeli olabilir, ancak çok az beyin hasarına neden olur.

Hastanın bilinç durumu, yaralanmanın ciddiyeti ve nihai sonuçlarla ilgili olarak önemli bir faktör müdür?

Evet. Koma veya stuporun (uyuşma) derinliği ve süresi, yaralanmanın şiddetine göre değişir. Bilinç kaybı ile birlikte kafa travması durumunda ne gibi ilk yardım önlemleri alınmalıdır?

a. Hastayı yan yatırın veya yarı yüksek bir konuma getirin. Bu sekresyon aspirasyonu riskini azaltacaktır

b. Kafadan kanamayı durdurmak için steril bir bandaj veya temiz doku üzerine bastırarak girişimlerde bulunulmalıdır

c. Hasta bir sedye üzerinde taşınmalı; başını veya gövdesini bükmekten kaçınılmalıdır

d. Hava yollarını tıkamamaya dikkat edin

Beyin yaralanmaları için özel bir tedavi var mı?

Özellikle beyin yaralanmaları için özel bir tedavi yoktur. Neyse ki, çoğu hasta kendiliğinden iyileşir. İyi bakım gereklidir. Yatak yaralarından kaçınmak için koma hastaları sık sık döndürülmelidir.

Islak yatak hemen değiştirilmelidir. Kontrolsüz idrara çıkma, mesaneye bir kateter yerleştirilmesini veya diğer önlemleri gerektirebilir. Solunum güçlüklerinden kaçınmak için serbest hava yollarını korumanın ne kadar önemli olduğu yeterince vurgulanamaz.

Bazen nefes almayı kolaylaştırmak için trakeadaki bir kesiden bir tüp (trakeotomi) sokulur. Kusmuk partiküllerin veya birikmiş salgıların aspire edilmesi tehlikesi nedeniyle, sık sık mekanik aspirasyon kullanılması gerekir. Komadaki hastanın diyeti genellikle birkaç gün boyunca intravenöz sıvılar gerektirir, ardından beslenme için mideye bir tüp yerleştirilir.

Ameliyat endikasyonları nelerdir?

a. Açık yara (örn. kompleks kırık)

b. Beyin dokusunda kemik parçalarının bulunması veya kemik parçalarının beyine baskısı (kavisli kafatası kırığı)

c. Komplikasyon olarak ortaya çıkan kafatası içinde kanama

d. Burundan sürekli beyin omurilik sıvısı sızıntısı

Kafa travmasından sonra kafatasının içinde kanama ciddi bir komplikasyon mudur?

Evet.

Kafa travması sonrası kafa içi kanama nasıl olur ve ne yapılmalı?

Kafatası içinde kanama belirtileri kafa travmasından birkaç saat sonra ortaya çıkabilir, ancak birkaç hafta hatta aylar sonra da ortaya çıkabilir.

Kafa içi kanamaya görünüşte küçük yaralanmalar eşlik edebilir; bu nedenle, bu komplikasyonun oluşumuna çok dikkat edilmelidir. Yaralanmayı hemen takip eden intrakraniyal kanama acil cerrahi bir durumdur.

Vücudun bir tarafında artan uyuşukluk ve uzuvların zayıflığı ile kendini gösterir. Yaralının ölmemesi için kanamanın hemen fark edilmesi ve kanamanın durdurulması ve pıhtılaşmış kanın beyin dokusundan uzaklaştırılması için ameliyat yapılması gerekir.

Yaralanmadan birkaç hafta veya ay sonra ortaya çıkan kanama belirtileri baş ağrısı, uyuşukluk ve zihinsel karışıklıktan oluşur. Tedavi akut forma benzer olsa da, bu tip kanama çok daha az acil bir sorundur. Pıhtılaşmış kan, bazen daha kapsamlı ameliyat gerekmesine rağmen, kafatasındaki küçük bir açıklıktan çıkarılmalıdır.

Kafadaki kanama çok genç bir varlığın başına gelebilir mi?

Evet. Kafa içi kanama (subdural hematom veya beyin dokusunun yüzeyinde pıhtılaşmış kan) bazen çok küçük çocuklarda bulunur.

Yaralanma, çocuğun doğumu sırasındaki bir hatadan kaynaklanmış olabilir. Kalıcı beyin hasarını önlemek için zamanında teşhis ve cerrahi tedavi gereklidir.

Fiziksel ve zihinsel engeller, yaralanmaların sık görülen sonuçları mıdır?

Kafa yaralanmalarının sıklığı göz önüne alındığında, sonraki ciddi sonuçlar biraz küçüktür. Çoğu durumda, kurtarma tamamlandı.

Bazen baş ağrısı, bayılma, sinirlilik (travma sonrası veya sarsıntı sonrası sendrom) gibi belirtiler yaralanma sonrasında da devam eder. Kural olarak, ciddi bir bozukluğu veya komplikasyonu temsil etmezler.

Her fiziksel yaralanmada, özellikle kafa yaralanmalarında belirgin olan güçlü bir duygusal bileşen olduğu akılda tutulmalıdır. Kafatası ve beyin yaralanmalarından sonraki psikolojik bozukluklar ve duygusal dengesizlik, genellikle yaralanmanın tam yapısını dikkatlice açıklayarak hafifletilebilir.

Her şeyden önce, böyle bir hastaya, yaralanmanın fiziksel etkilerinden tamamen kurtulduğunda tamamen normal bir hayata döneceğine dair güvence vermek önemlidir.


Sosyal Medyada Paylaş


İlgili Makaleler