
Bebeğin sağlığı ebeveynler için en önemli şeydir. Bu nedenle, sorunu bilmekte yanlış bir
Bir yetişkin, hayatı boyunca en az bir kez hafif bir diş eti hastalığı türüyle karşılaşacaktır ve üçüncü yaştaki nüfusun yüzde 98'inin diş etlerinin bir tür kronik iltihaplanmasından muzdarip olduğu varsayılmaktadır.
Diş eti hastalığının ana suçlusu zayıf ağız hijyenidir, buna hiç şüphe yok. Ancak, tek suçlu o değil.
Diş eti hastalıkları, belirli genetik yatkınlıkların, bozulmuş bağışıklığın ve organizmanın zayıf genel durumunun, hormonlarla ilgili sorunların veya diyabet gibi mevcut hastalıkların sonucu olabilir.
En yaygın iki diş eti hastalığı diş eti iltihabı ve periodontitistir.
Diş eti iltihabı, diş eti iltihabının daha hafif bir şeklidir. Diş eti iltihabının belirtileri diş etlerinde şişlik ve kızarıklıktır, bazen kanama olur ama çoğunlukla yine ağrısız bir iltihaptır. Çoğunlukla başarıyla tedavi edilen diş eti hastalığının en erken aşamasıdır.
Diş eti iltihabının nedeni ayrıca dişler, tükürük ve tükürükte çoğalan bakteriler arasında kalan yiyecek parçası olabilir.
Yetersiz ağız hijyeni diş plağı oluşumuna yol açar ve ağız boşluğundaki bakterilerin ürettiği toksinler enfeksiyonlara neden olur ve bağ dokusunu tahrip eder, bu nedenle diş etleri çekilir. Böylece diş birikintileri, iltihaplanma sürecinin devam ettiği diş etlerinin kenarının altına ulaşır.
Dişler arasındaki boşlukta ve dişlerin çevresindeki dokuda birikintiler, yeni gıda tüketimiyle dolu cepler oluşturur ve bakterilerin çoğalmasını ve iltihaplanma sürecinin gelişimini destekler.
Diş eti iltihabının oluşumu bazen, uygun olmayan bir ısırma, dişlerin gece gıcırdaması, diş etlerine (diş eti) göre düzgün oturmayan bir köprü veya kuron gibi diş hekiminin etkileyebileceği durumlardan etkilenir.
Tedavi edilmeyen diş eti iltihabı, hafif bir enfeksiyon şeklinden, uzun vadeli sonuçları olan daha ciddi bir hastalığa hızla dönüşebilir.
Diş eti hastalığının daha şiddetli bir formu, periodontitistir.
Periodontitis aslında periodonsiyumun (dişlerin bağ dokusu) bozulmasıdır.
Dişler ve çevre dokular arasındaki alanda giderek daha büyük bir periodontal cep oluşumu, bakterilerin yayılmasına, diş taşının gelişmesine, diş plağının birikmesine ve sonuçta doku retraksiyonuna, dişlerin gevşemesine ve gevşemesine neden olabilir.
Geri dönüşü olmayan zararlar verene kadar yeterince ciddiye alınmayan ciddi bir diş eti hastalığıdır. Diş sağlığını etkilemenin yanı sıra, en şiddetli periodontitis formları, kalp hastalığı veya diyabet gibi bir dizi başka hastalığın gelişimi veya ilerlemesi ile ilişkilidir.
Sigara içenlerin diş eti hastalığı geliştirme riski daha yüksektir. Özellikle riskli bir grup, diş eti hastalığının gelişimine daha duyarlı oldukları için ağız hijyenine daha fazla dikkat etmesi ve ağız boşluğunun sağlığına dikkat etmesi gereken hamile kadınları içerir.
Vücuttaki hormonal değişiklikler , ağız boşluğundaki yüksek konsantrasyonları periodontitise yol açan belirli bakteri türlerinin üremesini kolaylaştırır.
Bu nedenle hamile kadınların yanı sıra, kanser gibi en ciddi hastalıkların tedavisi için bazı ilaçlar da dahil olmak üzere hormon bazlı preparatlar kullananlar ve doğum kontrol hapı kullanan kadınlar da diş eti hastalığına yatkındır.
Tüm ağız boşluğunun, diş etlerinin ve vücudun geri kalanının sağlığı için birincil koşul, lif ve vücudun düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu tüm vitamin ve mineraller açısından zengin bir diyettir.
Düzenli ağız hijyeni, uygun diş fırçalama, gargara kullanımı, diş ipi, diş arası fırçaları ve diş duşu, genetik yatkınlığınız olsa bile diş eti hastalığı riskini azaltır.
Diş etlerinde şişme, kızarıklık, ağrı veya kanama fark ederseniz, doğru teşhiskoyacak olan diş hekiminizi hemen ziyaret etmelisiniz.
Diş eti iltihabı veya periodontitis ise diş birikintilerinin ve diş taşlarının çıkarılması gerekir ve hastalığın daha şiddetli formlarında bazen hasarlı dokuyu cerrahi olarak çıkarmak ve periodontal cepleri temizlemek gerekir.
Zamanında tepki vermek ve diş hekimine gitmek diş eti hastalığını bebeklik döneminde durdurabilir ve %100 iyileşme sağlayabilir.
Ayrıca okuyun
Diş aşınması nasıl oluşur?
Diş ve kemoterapi; ağız sağlığı nasıl korunur?
Kırık diş tedavi edilmezse ise ne olur?
Bebeğin sağlığı ebeveynler için en önemli şeydir. Bu nedenle, sorunu bilmekte yanlış bir
Sırt ağrısı şeklinde yaygın bir şikayettir. Bu durum genellikle birkaç hafta içinde
Tiroid bezi (lat. tiroidea) endokrin (hormonal) ve metabolik bir organdır ve insan vücudunda en
Geceleri sık idrara çıkmaktan şikayet ettiğinizde doktorun size soracağı ilk soru şu
Pazartesi herkesi hasta eder, işinizi sevseniz bile. Bununla birlikte, sabah bulantısı sizin
İdrar retansiyonu, idrarın tutulması, yani mesanenin tamamen
Uyku hormonu melatonin hakkında en önemli 9 gerçeği
Hipertansiyon yaşı düştü. Eskiden daha çok ileri yaş hastalığı olarak bilinen