Vücut kitle indeksinizi hesaplayın

Plak ve tartar birikimi nasıl yavaşlatılır?

Tartar uzun süre fark edilmeyebilir ve çok sayıda ciddi diş probleminin nedenidir.

Plak ve tartar birikimi nasıl yavaşlatılır?

15 Ekim 2022 Cumartesi

Bir kez göründüğünde, yalnızca özel aletler ve yöntemler kullanılarak  bir dişhekimliği ofisinde çıkarılabilir.

 

Plakın mineralizasyonu ile oluşur ve kusursuz ağız hijyeni olan kişilerde de ortaya çıkabilir.

 

Tartar, dişe yapışan ve yiyecek artıkları ve bakterilerden oluşan yumuşak bir film olan plağın mineralizasyonuyla oluşan sert, sarımsı bir tortudur.

 

Dişlerin etrafındaki yemek artıklarına takılan bakteriler, vücudumuzun tükürükteki mineralleri biriktirerek nötralize etmeye çalıştığı asitleri salgılar ve bu plak yavaş yavaş kireçlenir, yani taşa dönüşür.

 

Tartar diş üzerinde birikebilir, aynı zamanda diş etinin yüzeyinin altında da birikebilir, bu da periodontal hastalığın gelişiminden sorumlu bakterilerin gelişimini destekler.

 

Diş taşının kendisi hastalığa neden olmamasına rağmen bakterilerin penetrasyonunu kolaylaştırır veönlenmesi ve ortadan kaldırılması gerekir.

 

Tartar oluşumunu ne destekler?

 

Tartar, sık fırçalamayan kişilerin dişlerine daha kolay yerleşir. Ağız hijyeni , taş oluşumunun önlenmesinde en önemli faktörlerden biridir , ancak tek değildir.

 

Ağız hijyeni tartar birikimini azaltır

 

Birikmiş plak miktarı aynı zamanda hastanın tükürüğünün bileşimine de bağlıdır - bazı insanların tükürüklerinde biriken plağı kireçleyen daha fazla mineral vardır, yani taşın sertleşmesini etkiler.

 

Tükürük dışında dişlerin konumu da tartar oluşumunda büyük rol oynar. Bir diş fırçasının liflerinin ve hatta diş ipinin bile ulaşamadığı yoğun dişleri olan insanlar , plak ve daha sonra tartar için mükemmel bir yaşam alanı haline gelecektir.

 

Tabii ki, diş taşı da dahil olmak üzere periodontal sorunlara genetik olarak daha yatkın insanlar da var .

Protez çalışmalarının ve dolguların doğru yerleştirilmesi, diş taşının daha zayıf veya daha güçlü bir şekilde birikmesinide etkileyebilir.

 

Yanlış yerleştirilen protetik çalışmalar diş taşının diş eti çizgisinin altına girmesine izin verebilir ki bu da periodontal hastalıkların gelişimi için uygundur.

 

Kireçtaşı bir takım sorunlara neden olabilir

 

Plak ve tartar kendi başlarına zararlı değildir, ancak onları görmezden gelmek, en ünlüsü çürük ve periodontal hastalıklar olan çeşitli diş problemlerine yol açabilir.

 

Kireçtaşı, yiyecek artıklarını sindiren ve asit üreten çok sayıda bakteriye ev sahipliği yapar . Bu asit , mine yüzeyini aşındırır ve çürük gelişiminden  sorumlu olan bakterilerin daha fazla nüfuz etmesine izin verir.

 

tartar da diş kaybına neden olabilir

 

Diş taşı hacmindeki artış, periodontal hastalıkların ilk basamağı olan diş etine (diş eti) baskı yaparak hassas hale getirir.  Pulpa yavaş yavaş dişlerden ayrılarak boşluklar, yani diş eti iltihabının (diş eti iltihabı) seyrini derinleştiren ve hatta diş kaybına yol açabilen bakteri ve yiyecek artıkları için yaşam alanı haline gelen periodontal cepler oluşturur.

 

Çürük ve periodontitis diş taşı birikiminin ciddi sonuçlarıdır, ancak hastaların daha erken fark ettiği bir durum vardır ve bu hoş olmayan nefestir.  Asit üreten ve çürüğe zemin hazırlayan bakteriler de oldukça yoğun kokular üretirler ve mineralleşmeye zaman kalmaması için plağın düzenli olarak çıkarılması arzu edilir .

 

Tartar birikimi nasıl yavaşlatılır

 

Tartar, ultrasonik aletler ve kumlama ileyalnızca bir dişhekimliği ofisinde ve özel yöntemler ve profesyonel ekipman kullanılarak çıkarılabilir.

 

Diş eti ve diş minesine zarar verme riski yüksek olduğundan diş taşı kesinlikle evde mekanik kazıma ile çıkarılmamalıdır , bu da başka ciddi sorunlara yol açabilir.

 

Bununla birlikte, taşların çıkarılması profesyonellere bırakılmalıdır ve hastalar kendilerini önlemeye adayabilir.

 

Elektrikli fırçalar plak çıkarmada daha etkilidir

Evde taştan kurtulmanın tek yolu kireçlenmesini önlemek, yani plağın taşa dönüşümünü yavaşlatmak gerekiyor.

Bu, düzenli, uygun ve kapsamlı ağız hijyeni ile sağlanabilir .

İki dakika boyunca günde en az iki kez düzenli fırçalama , yüzeydeki plak tabakasını kaldıracaktır. Yumuşak liflere sahip bir fırça kullanmak ve ulaşılması zor tüm yerlere odaklanmak gerekir , çünkü bunlar plak ve diş taşı oluşumu için en uygun olanlardır.

Elektrikli ve sonik fırçalar, plak birikintilerini daha iyi temizledikleri için klasik fırçalara göre bir avantaja sahiptir , ancak onlarla bile diş ipi veya diş fırçası kullanmak gerekir.

Plak ile mücadelede diğer bir müttefik, mineyi eski haline getiren florürlü diş macunlarıdır ve bazı macunlar ayrıca plaktaki bakterilerle savaşan bileşenler içerir.

 

Macunun yanı sıra plaktaki bakteriler de gargaraları ortadan kaldırır ve düzenli kullanımları önerilir.

 

diş taşı sadece bir diş hekimi tarafından kumlama ile çıkarılabilir

 


Tatlı, yapışkan ve genellikle karbonhidratlı yiyecekler dişlerdeki bakteriler için bir ziyafettir, bu nedenle onları sınırlamak plak ve tartar oluşumunu yavaşlatmaya da yardımcı olabilir.

 

Sade su aynı zamanda plağa karşı da yardımcı olacaktır - yemekten sonra sadece birkaç yudum kalan yiyecek parçalarını temizleyecektir, bu da bakteriler için daha az yiyecek anlamına gelir.

 

Tüm bu eylemler kireç birikimini yavaşlatacaktır, ancak ortaya çıkmayacağının garantisi değildir. Yılda en az iki kez diş hekiminizi ziyaret ederseniz diş taşını zamanında fark eder ve ona göre tepki verir.


Sosyal Medyada Paylaş


İlgili Makaleler