
Safra taşları hastalık dahil olmak üzere her yaşta saldırabilir.çocuk. Bu durum, bebekken
İshalin kesin nedeni ancak dışkı örneklerinin laboratuvar testleri ile teşhis edilebilir. Bazen birkaç numunenin test edilmesi gerekir.
Bağırsak enfeksiyonları ishale ve bazen kusmaya ve ateşe neden olur. Diğer semptomlar tipik olarak mide krampları ve baş ağrısını içerir. Kusma genellikle çabuk geçer ancak ishal bir hafta veya daha fazla sürebilir. Sebep bakteriyel olduğunda, ishal kan ve mukus içerebilir.
Virüslere ve bakterilere bağlı hastalık genellikle organizmaya maruz kaldıktan 1-3 gün sonra gelişir. Parazitlere bağlı ishal genellikle organizmaya maruz kaldıktan 5-15 gün sonra gelişir.
Küçük çocuklarda ishal tehlikesi, vücuttan hızla dehidrasyona yol açabilen sıvı kaybıdır. Bu hayatı tehdit edici olabilir. Çocuk çok çabuk kötüleşebileceği için yakından izlenmelidir.
Hastalığın süresi, hangi organizmanın neden olduğuna ve hangi tedavinin kullanıldığına bağlıdır. Çocuk, hasta olsun ya da olmasın, organizma dışkısında olduğu sürece bulaşıcıdır.
Çoğu durumda, durum kendi kendini sınırlar ve birkaç gün içinde düzelir. İyi içen, uyanık ve duyarlı olan ishalli bir çocuğa genellikle evde bakılabilir. Küçük çocuklarda ishalin en önemli tedavisi, ishali tedavi etmeyen ancak dehidrasyonu önleyecek sıvıların verilmesidir.
Aşağıdaki durumlarda çocuğunuzu bir doktora götürmelisiniz:
√ kusma sıklığı
√ kusmuk kahverengi veya yeşil
√ çok sulu ishal
√ishal artması
√ ishalde kan görebilirsiniz
√ şiddetli mide ağrısı var
En uygun sıvılar, özel tuzlar (elektrolitler) ve şekerlerin bir karışımını içerir. Oral rehidrasyon solüsyonu eczanelerden satın alınabilir ve sadece su ile ve üreticinin talimatlarına göre karıştırılmalıdır.
Oral rehidrasyon solüsyonunu reddeden çocuklar su içmeye teşvik edilmelidir. Seyreltilmiş içecekler de verilebilir, örneğin:
√ seyreltilmiş likör 10ml + 150ml su
√ seyreltilmiş meşrubat 50ml + 150ml su
√ seyreltilmiş meyve suları 50ml + 150ml su
Amaç normal kadar sıvı vermek ve kaybedilen sıvıyı yerine koymaktır. Kılavuz olarak:
√ İki yaşından küçük çocuklara uyanıkken her 30 dakikada bir 50 ml verilmelidir.
√ daha büyük çocuklara her 30 dakikada bir 50-100 ml verilebilir
Sıvılar yavaş verilmelidir, örneğin iki yaşından küçük bir çocuk için her 1-2 dakikada bir çay kaşığı. Çocuk kusarsa, 10 dakika bekleyin, ardından sıvıyı daha yavaş verin, örneğin her 2-3 dakikada bir çay kaşığı.
Mümkün olduğunca emzirmeye devam edilmelidir. Göğsü daha sık verin ve bebeklere beslemeler arasında kaynamış su verin.
Biberonla besleniyorsa, önce oral elektrolit solüsyonları veya diğer uygun sıvıları verin (yukarıya bakın). Çocuk açsa, normal kuvvet formülünü de verin ve çocuğun yemek yemesine izin verin. Beslenmeye devam edilmezse kilo kaybı olabilir.
İshal geçmemiş olsa bile 24 saat içinde gıdaya yeniden başlanmalıdır. Uygun gıdalar arasında ekmek, sade bisküviler, patatesler, pirinç, erişteler, sebzeler, sade etler, balık ve yumurtalar bulunur. Süt ürünleri gibi diğer yiyecekler ve jöle, bal ve reçel gibi tatlı yiyecekler yavaş yavaş yeniden sunulabilir.
√ seyreltilmemiş meyve suyu ve şekerli içecekler veya gazlı içecekler, 'spor içecekleri' veya 'enerji içecekleri' ishali veya dehidrasyonu daha da kötüleştirebilir
√ Kusmayı veya ishali durduran ilaçlar, bağırsağın iyileşmesini yavaşlatabileceği ve ciddi yan etkilere neden olabileceği için önerilmez.
√ antibiyotikler enfeksiyonu uzatabilir ve bazı bakteriyel veya paraziter enfeksiyonlar dışında nadiren ihtiyaç duyulur.
Enfekte bir çocuğun dışkısındaki virüsler, bakteriler ve parazitler, doğrudan ellerdeki mikroplarla bulaşabilir. Ayrıca nesneler, yüzeyler veya kontamine gıdalar yoluyla dolaylı olarak yayılabilirler. Çocukların etkilenme olasılığı yetişkinlerden daha fazladır ve yılda bir veya daha fazla atak geçirebilirler.
Rotavirüs dışında Queensland'de yaygın olarak ishale neden olan organizmalarla enfeksiyonu önlemek için özel tedaviler/aşılar yoktur. Hastalığı önlemenin en önemli yolu, yiyeceklerin uygun şekilde saklanmasını, hazırlanmasını ve pişirilmesini sağlamak ve iyi hijyen standartlarını korumaktır.
Herhangi bir ishal türü ile aşağıdakiler çok önemlidir:
Ebeveynler ve bakıcılar, bebeklerin bezlerini değiştirdikten sonra, tuvalette çocuklara nezaret ettikten sonra, tuvalete gittikten sonra ve yiyecekleri hazırlamadan veya ellemeden önce ellerini iyice yıkarlar.
√ çocuklar ayrıca tuvalete gittikten sonra ve yemekten önce ellerini yıkamalıdır.
√ bebeklerin biberonları temizlenmeli ve sterilize edilmelidir
√ et ürünleri iyi pişirilmeli ve küçük çocuklara çiğ et verilmemelidir.
√ çiğ et ve tavuk buzdolabının alt kısmındaki kapalı bir kapta saklanmalı ve et suları diğer yiyecekleri kirletmemelidir.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez
Safra taşları hastalık dahil olmak üzere her yaşta saldırabilir.çocuk. Bu durum, bebekken
Sıklıkla karşılaşılabilecek hastalıklardan biri çocuk bademcik iltihabı veya daha
Doktorlar genellikle trombosit sayısını belirlemek de dahil olmak üzere laboratuvar testleri
Konjonktivit, gözün, yani sklerayı ve göz kapaklarının iç yüzeyini kaplayan zarın
Yeni doğanlarda benler genellikle zararsızdır. Çocukluk ve ergenlik döneminde ciltte yeni
Siğiller, çocukluk çağının en yaygın bulaşıcı cilt hastalıkları arasında yer alır ve
Organizmamız, karmaşık mekanizmalarla çalışmak için optimal vücut ısısını koruyan
İshal bebeklerde ve çocuklarda sık görülen bir durumdur, ancak daha tehlikeli durumların bir