Vücut kitle indeksinizi hesaplayın

İmplant yerleştirildikten sonra ağız hijyeni nasıl sağlanır?

İmplant yerleştirildikten sonra ağız hijyeni, taze yara bölgesinde yabancı maddelerin birikmesini önlemek için çevredeki alanın iyice temizlenmesini içerir.

İmplant yerleştirildikten sonra ağız hijyeni nasıl sağlanır?

16 Ekim 2022 Pazar

Diş sağlığı, belirli genetik faktörler ve öngörülemeyen diş travması dışında, öncelikle ağız hijyeninin uygun şekilde korunmasına ve diş hekimine düzenli ziyaretlere bağlıdır.

 

Günde en az iki kez diş hekiminin önerdiği şekilde dişlerinizi dairesel hareketlerle fırçalayarak, diş fırçası, diş ipi, diş arası fırçaları ve gerekirse ağız gargarası kullanarak ve düzenli kontrollerle dişlerinizin ve dişlerinizin sağlığını sağlamış olursunuz. 


Ya da en azından diş hastalıklarını önlemek  veya zamanında tedavi etmek için her şeyi yapacaksınız.

 

Diş implantlarının sağlığı

 

Bir implantın takılması veya bir implant üzerine tamamlanmış protez çalışması, örneğin bir taç veya bir köprü durumunda ağız hijyeni, yukarıdakilerin tümünü içerir.


Ağız hijyeninden ve uygun bakımı için günlük olarak gerçekleştirmeniz gereken tüm prosedürlerden önemli ölçüde farklı değildir.

 

Bununla birlikte, hala bir protez ikamesi olduğundan, implant çevresindeki diş etlerinin veya kemiğin iltihaplanmasını önlemek için daha fazla özen gösterilmesini gerektirir, bu da peri-implantite yol açabilir.

 

İmplantın gevşemesine ve düşmesine neden olan ilerlemiş bir hastalıktır. Gömülü implantın çevresinde bakterilerin girebileceği ve iltihaplanma süreçlerinin daha hızlı gelişmesini sağlayan birçok çatlak, boşluk ve delik vardır.

 

Bir diş hekimi doktoruna düzenli olarak gitmek, biriken plakların çıkarılmasınave diş etlerinin sağlığına dikkat etmek kesinlikle en önemli şeydir.

 

İmplantı yerleştirdikten sonra, gelişmiş ağız hijyeni sağlamak gereklidir.


Gömülü implant çürük tarafından saldırıya uğramaz, ancak implantın kemikle kaliteli ve sağlam birleşmesi yoksa çevre doku risk altındadır.

 

İmplant kurulumundan sonra profesyonel kurulum ve uygun ağız hijyeni bakımı ile ömür boyu yerinde kalabilir.

 

İmplant üzerindeki köprü veya kuronun hijyeni

 

Bir implant üzerine bitmiş bir protetik işi yerleştirmekle  ilgiliyse, ister kuron ister köprü olsun,  profesyonel protez değiştirmeleri için, implantla ilgili olarak daha fazla özen gösterilmesi gerekir.

 

İmplant üzerine yerleştirilen bir köprü,doğal dişler üzerine yerleştirilenden daha iyi bir çözümdür, çünkü bu durumda,  özellikle iki veya daha fazla eksikse, köprünün yerleştirildiği komşu iki dişin taşlanması gerekir.

 

Bu tür protetik işler, köprüler veya kuronlar çatlama, bozulma ve hasara maruz kalır. Altlarında çürük gelişebilir ve zamanla bunları değiştirmek gerekir.

 

Dayanıklılıkları, örneğin bitmiş protetik çalışmanın yapıldığı malzemeler, yerleştiren diş hekiminin uzmanlığı veya hastanın ısırığı gibi çeşitli faktörlere bağlı olsa da, köprü veya kuronun her beş ila sekiz yılda bir değiştirilmesi önerilir. .

 

Bu arada, implant kurulumunda olduğu gibi, diş duşu, diş ipi, uygun diş fırçalama, diş arası fırçaları ve gerekirse gargarayı içeren ağız hijyenini sağlamak gerekir.

 

Ameliyat sonrası ağız hijyeni

 

İmplantları takarken, ağız boşluğunun yüksek kaliteli postoperatif bakımını yapmak gerekir. Bir implantın her montajı, profesyonelce yapıldığında ağrılı olması veya iyileşmenin uzun sürmesi gerekmeyen bir ağız cerrahisi prosedürüdür.

 

İşlemden sonra hastalar ağrı kesici yani analjezik alabilirler çünkü  işlemin yapıldığı lokal anestezinin etkisi geçince kesi ve implant yerleştirme yerinde kısa süreli ve geçici bir ağrı oluşur.

 

İmplant takmak oral cerrahi bir işlemdir.

 

İmplantın yerleştirildiği yerde şişme beklenebilir ve bu şişlik yüzün ameliyat edilen kısmının üzerinde derinin dış kısmına kompreslerle soğutulmalıdır.


Kanama olmamalıdır. Kanama olursa, kanamanın bir an önce durdurulabilmesi için hemen diş hekimine başvurulmalıdır.

 

İmplant yerleştirildikten sonra yiyecek ve içecek tüketimi ile ilgili olarak, ameliyat bölgesine zarar vermemek için ilk gün sert ve baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

 

Aynı şekilde  ağız  gargara dahi olsa hiçbir şeyle çalkalanmamalıdır.

 

Duygusal yiyeceklerin tüketilmesi  ve sıcak içeceklerden kaçınılması önerilir. Sigara içenler ilk 2 hafta sigaradan uzak durmalıdır.

 

Uzun süreli ağız bakımı

 

İmplant yerleştirildikten sonra ağız hijyeni, taze yara bölgesinde yabancı maddelerin birikmesini önlemek için çevredeki alanın iyice temizlenmesini içerir.


İmplanta zarar vermeyecek şekilde son derece yumuşak bir fırça ve plastikleştirilmiş telli bir diş arası fırçası kullanmak gerekir.

 

İşlemden sonraki bir hafta içinde dikişler alındıktan sonra doğal diş gibi aynı ağız hijyenine devam edilmesi gerekir.

 

İmplant üzerine bir köprü veya kuron yerleştirilmesi durumunda implantın ömrünü veya dişlerin uzun süreli sağlığını korumanın tek yolu budur .

Ayrıca okuyun

Diş implantları hakkında bilmeniz gerekenler nelerdir?

İmplant tedavisi artık çok kolay!

Antibiyotikler diş tedavisinde ne zaman kullanılmalıdır?

Diş aşınması nasıl oluşur?


Sosyal Medyada Paylaş


İlgili Makaleler