Menstrüasyonla ilgisi olmayan kanama – en yaygın nedenler

Adetinizle ilgisi olmayan garip bir kanama fark ederseniz, birkaç damla kan veya daha fazlası olsun, endişelenmelisiniz.

17.06.2023
Menstrüasyonla ilgisi olmayan kanama – en yaygın nedenler

Aşağıdaki metinde, bazı nedenleri ve ne zaman muayeneye geleceğinizi yazacağız.

 

Kontrasepsiyon kullanımına başlamak veya kontrasepsiyon tipini değiştirmek

 

Bazı yeni doğum kontrol yöntemlerinin kullanımıyla bağlantılı olarak, tüm döngü boyunca veya menstrüasyondan hemen önce lekelenme fark edebilirsiniz.

 

Menstrüasyonla ilgisi olmayan kanama – doğum kontrolü Bu tür kanamalara doğum kontrol hapları, RİA’lar, yamalar, vajinal halkalar veya implantlar dahil her türlü doğum kontrolü neden olabilir.

 

Döngüler arasındaki bu tür kanamaya genellikle doğum kontrol haplarında bulunan östrojen alımı neden olur.

 

 

Miyomlar

 

Uzamış adet kanaması ve lekelenme, genellikle miyomların tespit edildiği ilk belirtilerdir.

 

Fibroidler, esas olarak düz kastan oluşan uterusun en yaygın iyi huylu tümörleridir. Bu iyi huylu büyümeler, tüm iyi huylu rahim tümörlerinin %95’ini oluşturur.

 

Fibroidlerin yerleşimine göre onları şu şekilde ayırıyoruz:

 

√   Seröz kılıfının hemen altındaki uterusun kas dokusundan kaynaklanan subseröz miyom

 

√   Rahim duvarı içinde büyüyen ve yayılan intramural miyom

 

√   Rahim astarının hemen altında ortaya çıkan ve genişleyip rahim boşluğuna doğru çıkıntı yapan bir submukoz miyom , bu nedenle çok küçük submukoz miyomların bile menstrüasyon ve düzensiz rahim kanamasının yoğunluğu ve sıklığı üzerinde büyük bir etkisi olabilir.

 

Polipler

 

Polipler çoğunlukla rahim ağzında veya endometriumda bulunabilen iyi huylu büyümelerdir.

 

Rahim içinde yer alan endometriyal polipler, endometriyal bezlerin fokal hiperplazisinin bir sonucudur ve anormal uterin kanamanın en yaygın nedenlerinden biridir.

 

Teşhislerinden sonra, onları çıkarmak gerekir.

 

Gebelik

 

Hamileliğin başlangıcında bir tür kanamanın meydana gelmesi nadir değildir.

 

Ancak hamilelikle ilgili herhangi bir kanama ciddiye alınması gerektiği için jinekoloğunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.

 

Bu kanamanın olası nedenleri şunlardır:

 

√   Yerleşme kanaması – genellikle gebe kaldıktan yaklaşık 12 gün sonra çok az ve hafif bir kanamadır. Bunun nedeni döllenmiş bir yumurtanın rahim duvarına yerleşmesidir. Hafif kanama genellikle sadece birkaç gün sürer.

 

√   Spontan kürtaj veya spontan kürtaj tehdidi tüm gebeliklerin %15’inde gebeliğin ilk 12 haftasında meydana gelir. Kanama ile birlikte, hamile kadınlar, kasılmaların eşlik ettiği alt karın bölgesinde ağrı yaşayabilirler.

 

Bu durum hamile kadının hemen jinekoloğuna veya hastaneye başvurmasını gerektirir.

 

√   Dış gebelik veya rahim dışı hamilelik, döllenmiş bir yumurtanın implantasyonunun uterus gövdesinin dışında, çoğunlukla fallop tüpünde meydana geldiği bir hamileliktir. Semptomlar kanama veya keskin ağrılı pıhtılardır. Derhal hastaneye gidilmelidir.

 

√   Hamilelik sırasında cinsel ilişki sırasında kanlı akıntı nadir görülen bir durum değildir – her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol etmek için jinekoloğunuzla görüşmelisiniz.

 

√   Vajina ve serviks enfeksiyonları kan pıhtılaşmasına veya kanamaya neden olabilir.

 

Hormonal dengesizlik

 

Hormonlar, bir kadının sağlığındaki birçok düzensizliğin nedeni olabilir.

 

Yumurtlamadan sonra yumurtalıkta progesteron hormonu salgılanır. Progesteron seviyesi keskin bir şekilde yükselir, östrojen üretimini durdurur, uterusun astarını stabilize eder, böylece erken kanama meydana gelmez.

 

Gebelik oluşursa progesteron seviyesi yükselmeye devam eder, gebelik oluşmazsa progesteron düşer ve adet kanaması oluşur.

 

Bir kadın adet döngüsü sırasında yeterince progesteron üretmezse, adetten 5 ila 7 gün önce uterusun astarlanması ve kanama ile ilgili sorunlar olabilir. Düşük bir progesteron seviyesi, hamileliğe ulaşma problemlerinin ( kısırlık progesteron ) nedeni olabilir.

 

Östrojen hormonunun dengesizliği de döngüler arasında lekelenmeye neden olabilir. Bu, perimenopoz sırasında kadınlarda sık görülen bir durumdur.

 

Tiroid bezinin işleyişindeki bir bozukluk, döngüler arasında lekelenme kanamasının nedeni olabilir ve tiroid hormonlarının eksikliği de adet görmeme sebebi olabilir.

 

Tiroid hormonlarında bir artış da adet ve kanama ile ilgili sorunlara neden olabilir. Bu belirtiler, kilo değişimi ve yorgunluk sizde varsa bunun nedeni tiroid sorunları olabilir. Mutlaka muayene olmak, uygun endokrinolojik tedavi uygulamak ve uygun tedaviyi uygulamak gerekir.

 

Hastalık veya enfeksiyon

 

Bazen kadınlarda basit hastalıklar sırasında, örneğin grip olduklarında nokta kanamaları olabilir. Ciddi enfeksiyonlar da ciddi kanamaya neden olabilir. Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan STD’den şüpheleniyorsanız, jinekoloğunuzu ziyaret ettiğinizden emin olun.

 

Rahim, yumurtalıklar veya fallop tüplerinin enfeksiyonları gibi pelvik inflamatuar hastalıklar da lekelenmenin nedeni olabilir. Bu durumlarda da bir jinekolog ile randevu aldığınızdan emin olun.

 

ilişki

 

Cinsel ilişkiden sonra da lekeli kanama olabilir.

 

Nedeni, kuruluk veya sürtünme nedeniyle vajinanın mukoza zarında hasar olabilir.

 

Son zamanlarda bir jinekoloğa gitmediyseniz, ek güvenlik için onu ziyaret ettiğinizden emin olun.

 

Rahim ağzı kanseri

 

Kanamanın ciddi nedenlerinden biri rahim ağzı kanseri veya endometriyal kanserdir.

 

Adet sırasında pelvik ağrı olsun ya da olmasın kanama olursa, bu bir jinekoloğa görünmenizi gerektiren ciddi bir jinekolojik durumun işareti olabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.