Yumurtlamanın süresi ve belirtileri

Yumurtlama genellikle ayda bir, adet döngüsünün yarısında gerçekleşir, ancak bu süre, döngünün uzunluğuna ve düzenliliğine bağlı olarak değişebilir.

17.06.2023
Yumurtlamanın süresi ve belirtileri

Yumurtlamadan sonra, bir kadın yumurtlamadan sonraki 14 gün içinde adet görür. Kadın hamileyse veya menstrüasyonu etkileyen başka bir tıbbi durumu varsa bu olmaz.

 

Yumurtlama nedir?

 

Yumurtlama, bir yumurtalıktan olgun bir yumurtanın salınmasıdır. Yumurtalıktan salındıktan sonra yumurta, fallop tüpünden uterusa geçer. Bu adet döngüsünde bir kez olur. Adet döngüsünün bu bölümünde, bir kadının üreme sistemi döllenmeye hazırdır. Döllenme olmazsa adet kanaması olur. Bu yazıda yumurtlamanın zamanı ve belirtileri ile yumurtlamanın doğurganlığı nasıl etkilediğini detaylı olarak okuyabilirsiniz.

 

Kadınlar ne zaman ve nasıl yumurtlar?

 

Adet döngüsü ortalama 28 gün sürer.

 

Her insan farklı olduğu için döngüler de farklıdır, bu nedenle 21 ila 35 gün arasında değişebilir. Yumurtlama zamanı genellikle adet döngüsünün ortasındadır ve bu süre kişiden kişiye ve aydan aya değişebilir. Bu nedenle, yumurtlama en sık döngünün 10. ila 20. günleri arasında meydana gelebilir.

 

Adet döngüsü, vücudun olası hamileliğe hazırlanırken geçirdiği aylık hormonal bir döngüdür. Yumurtlama her ay gerçekleşmelidir. Daha sonra yumurtalık, fallop tüpünden geçerek rahme giden yumurtayı serbest bırakır. Döllenme, fallop tüpünün kendisinde gerçekleşir, burada döllenmeden sonra döllenmiş yumurta, implante edildiği rahme gider – rahmin iç zarına yerleşir.

 

Yumurta döllenmezse rahmin endometrium adı verilen orta tabakası dökülmeye başlar ve vücut bunu adet olarak salgılar.

 

Her yeni adet döngüsü, adet döngüsünün ilk gününde başlar.

 

Bu ilk günleri izlemek, bir kişinin ortalama döngü uzunluğunu ve yumurtlama olasılığının tipik orta noktasını anlamasına yardımcı olabilir.

 

Yumurtlama belirtilerini tanımak, bir kişinin doğurganlığını izlemesine yardımcı olabilir.

 

Bunlar, fark edebileceğiniz yumurtlama belirtileridir:

 

Servikal mukustaki değişiklikler

 

Yumurtlama durumundaki veya yumurtlamaya yaklaşan vücut daha fazla östrojen üretir. Artan östrojen, servikal mukusta bir artışa neden olur. Bir kişi doğurgan olduğunda, servikal mukus şunlar olabilir: şeffaf, daha bol, yumurta akı gibi esnek.

 

Bazal vücut sıcaklığındaki değişiklikler

 

Bazal vücut ısısı (BBT), vücudun dinlenme halindeki sıcaklığıdır. Bazal vücut ısısının en doğru ölçümü kişi uyandığında kontrol edilmelidir. Yumurtlama sırasında, vücut, rahmi embriyonun implantasyonu için hazırlamak olan rahmin astarını kalınlaştırmaya yardımcı olan bir hormon olan progesteron salgıladığı için sıcaklık biraz artabilir. Yumurtlamadan önce, bir kişinin ağız sıcaklığı 35.6 – 36.7 °C civarındadır.

 

Yumurtlamadan sonra ise 36,1 – 37.2 °C’ye kadar çıkabilir. Görüldüğü gibi sıcaklıktaki artış önemsizdir ve bu artışı tespit etmek için özel bir termometre – bazal gövde termometresine sahip olmak gerekir.

 

Sıcaklığı tam olarak ölçersek, en doğurgan olduğumuz zamanı yani bazal sıcaklığın en yüksek noktasına ulaşmasından 2 ila 3 gün önce ve yumurtlamadan 12 ila 24 saat sonrasını buluruz.Bazal sıcaklık ancak yumurtlamadan sonra yükseldiğinden, doğurganlığı kontrol etmek için diğer yöntemler tercih edilir.

 

Bu, örneğin idrardaki lüteinize edici hormon (LH) seviyesidir.

 

Bazal vücut ısısı, alkol tüketimi, sigara kullanımı, uykusuzluk veya başka bir nedenden dolayı sıcaklığın artması gibi diğer faktörlerden etkilenebilir, bu nedenle onlar yüzünden yumurtlamayı tespit edemeyebiliriz.

 

Artan cinsel istek

 

Bazı kadınlarda yumurtlama sırasında daha büyük bir cinsel dürtü mümkündür. Artan libido, genellikle yumurtalıkların yumurta salmasına neden olan östrojen ve LH üretimindeki artışla çakışır. Araştırmalar, cinsel istekteki artışın LH zirvesinden 3 gün önce başlayabileceğini ve yaklaşık 6 gün sürebileceğini gösteriyor.

 

Göğüs hassasiyeti

 

Yumurtlama sırasında veya yaklaştıkça ağrılı veya daha hassas göğüsleriniz olabilir. Bazı kadınlarda meme ağrısı, yumurtlamadan hemen önce artan östrojen veya LH düzeylerinden kaynaklanabilir. Ayrıca, yumurtlamadan sonra östrojendeki azalma ve progesterondaki artış, daha fazla meme hassasiyetini başlatabilir.

 

Yumurtlamanın neden olduğu ağrı

 

Bazı kadınlar yumurtlama sırasında alt karın bölgesinde bir tarafta ağrı hissederler. Bu yumurtlama ağrısı olarak bilinir ve genellikle karnın yumurtlama tarafında oluşur. Bu ağrı kadınların yaklaşık %40’ında görülür. Ağrı, genellikle, salınacak yumurtayı içeren folikül gelişmekte ancak henüz yırtılmamışken, LH zirvesinin bir göstergesidir. Ağrı genellikle 3 ila 12 saat sonra durur.

 

Yumurtlama doğurganlığı nasıl etkiler?

 

 

Döngüdeki hamileliğin ve yumurtlamanın mümkün olduğu günleri takip etmek, kadınların hamileliğin ne zaman mümkün olduğunu bilmelerine yardımcı olabilir.

 

Döngüdeki günler, döngünün uzunluğuna bağlı olarak değişebilir.

 

Yumurtlamadan 5 gün önce ve yumurtlamadan 1 gün sonra ilişkiye girerseniz gebelik olasılığı daha yüksektir. Genel olarak konuşursak, yumurtlamaya ne kadar yakınsanız, hamile kalma şansınız o kadar artar.

 

Yumurtalık yumurtayı bıraktığında, döllenme olmazsa 24 saat içinde çürür.

 

Vajinadaki sperm 3 ila 5 gün yaşayabilir ve bu da döllenmeyi etkileyebilir. Evde doğurganlığı izleyen kişiler için idrar LH kitleri genellikle en güvenilir yöntemdir.

 

Doğurganlık uygulamaları giderek daha popüler olsa da, algoritma tabanlıdır ve her zaman doğru değildir. Bazıları hamileliği önlemek için doğurgan günlerde cinsel ilişkiden kaçınır, ancak bu yöntem güvenilir değildir – araştırmalar hamileliğin doğurgan günlerin dışında vakaların %19’unda gerçekleştiğini göstermektedir.

 

Hamileliği önlemek isteyen herkes, diğer doğum kontrol yöntemleri hakkında doktorlarıyla konuşmalıdır.

 

Belirtiler

 

Yumurtlama genellikle adet döngüsünün yarısında gerçekleşir.

 

Yumurtlamanın bazı belirtileri şunlardır: alt karında ağrı, göğüslerde hassasiyet, servikal mukusun kendisinde değişiklikler, daha güçlü cinsel dürtü ve bazal vücut sıcaklığında artış. Yumurtlama sırasında yoğun, kalıcı ağrı veya ağır vajinal kanama meydana gelirse, kişi mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım almalıdır.

 

 

Bazen bazı sağlık sorunları nedeniyle yumurtlama belirtileri ortaya çıkabilir. Örneğin, endometriozis yumurtlama ağrısını taklit edebilir. Döngünün yarısında herhangi bir sorun devam ederse, bir doktora danışmak iyi bir fikir olacaktır.

 

Yumurtlama belirtilerinde sık görülenler 

  • birkaç gün süren yoğun ağrı
  • günlük aktivitelere müdahale eden ağrı
  • vajinal kanama
  • yükselmiş sıcaklık
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.