
Bebeğin sağlığı ebeveynler için en önemli şeydir. Bu nedenle, sorunu bilmekte yanlış bir
Başın ve aynı zamanda tüm vücudun terlemesi, ter bezlerinin su, sodyum klorür, elektrolitler ve diğer maddelerin bir karışımını salgıladığı artan fiziksel aktivite, duygular veya sıcaklık koşulları sırasında normal bir fenomendir.
Vücudumuzu aşırı ısınmaya karşı korur, ancak biz uyurken veya dinlenirken ortaya çıktığında çok rahatsız edici olabilir ve günlük işleyişimize müdahale edebilir.
Terleme, otonom sinir sistemi tarafından düzenlenir ve vücut, sıcaklık regülasyonu ile ilgili olmayan aşırı miktarda ter üretirse hiperhidroz oluşur. Aşırı vücut terlemesi odaksal veya yaygın olabilir; odak vücudun belirli bir bölümünü etkilerken, yaygın olarak tüm vücut terler.
Başın ve aynı zamanda boyun, yüz, koltuk altı, avuç içi, kasık ve ayaklar gibi vücudun diğer kısımlarının aşırı terlemesi, ter bezlerinin çalışmasındaki bozukluklardan dolayı sıklıkla ortaya çıkabilir, ayrıca diğer hastalık ve durumlar da olabilir:
√ kanser
√ adrenal bez hastalıkları
√ felç
√ omurilik yaralanması
√ menopoz
√ Parkinson hastalığı
√ akciğer hastalıkları
√ tüberküloz veya HIV gibi bulaşıcı hastalıklar
√ obezite
Çeşitli reçeteli ve reçetesiz ilaçlar da hiperhidroza neden olabilir - antidepresanlar, steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar, teofilin ve aşırı kafein, alkol ve ilaç tüketimi de hiperhidroza neden olabilir.
Farklı derecelerde hiperhidroz vardır :
√ hafif hiperhidroz – koltuk altı, avuç içi ve ayaklar daha fazla terler
√ orta derecede hiperhidroz - önce yüz, sonra boyun, sonra koltuk altları, avuç içi ve ayaklar terler
√ şiddetli hiperhidroz - baş ve boyunda aşırı terleme ve koltuk altlarından, avuçlardan ve ayaklardan ter damlaları düşer
Aşırı terleme genellikle hem çocuklarda hem de yetişkinlerde uykuda görülür.
Çoğu zaman çok sıcak koşullarda uyumakla ilişkilidir. Yani uyku sırasında vücut soğur ve biraz daha serin bir oda ona yakışır. Ayrıca çok kalın giysilerle uyumak iyi değildir ve yatmadan önce ağır, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalısınız.
Bebeklerde terleme çok yaygın bir olgudur çünkü sıcaklık düzenleme sistemi henüz tam olarak gelişmemiştir.
Bebekler genellikle o zaman en çok kafalarında terlerler ve bebek çok hızlı kilo alır veya verirse, ateşi varsa veya nefes almakta zorlanıyorsa hemen bir doktora görünün.
Biraz daha büyük çocuklarda gece terlemeleri, çok kalın giysiler veya uygun olmayan uyku koşullarının yanı sıra tiroid bozuklukları veya diyabet gibi bazı hastalıkların sonucu olabilir.
Bu durumda başka belirtiler de ortaya çıkabilir: yüksek sesle horlama, nefes almada zorluk, öksürük, ishal, sıcaklık, ateş.
Başın ve vücudun diğer kısımlarının terlemesi perimenopozda düzenli bir durumdur. Yani bu dönemde kadın cinsiyet hormonlarının üretimi azalır ve yumurtalıkların işlevi kapanır ve tüm bunlar terlemenin yanı sıra ani ruh hali değişimlerine ve sıcak basmalarına yani ani ısı dalgalarına neden olur.
Dalga, terleme ve ani ısı düşüşü ile sona erer ve 24 saat içinde 20 ila 30 defa meydana gelir.
Erkeklerde geceleri aşırı terleme de görülebilir ve bunun nedeni, prostat kanseri ile ilişkili olabilecek düşük testosteron seviyesidir.
Herhangi bir ilaca ulaşmadan önce, çok dar ve çok sıcak giysiler giymekten veya çok sıcak odalarda uyumaktan dolayı terleyip terlemediğinizi kontrol edin. Nedeninin kesinlikle bu olmadığına karar verdiyseniz, fizik muayene veya iyot-nişasta ve kurutma kağıdı testi gibi çeşitli testlere dayanarak size teşhis koyacak bir doktora görünmeniz gerekecektir.
Tanı konulduktan sonra hiperhidroz tedavi edilebilir:
√ alkolde heksahidrat alüminyum klorür çözeltilerinin kullanılması - bu çözelti ter bezlerinin çıkış kanallarını tıkar.
√ iyontoforez - elektrik akımı kullanılarak deriye tuz iyonları verilir ve bu tedavi lokal tedaviye cevap vermeyen hastalarda kullanılır.
√ botulinum toksini (Botoks) – doğrudan koltuk altına, avuç içine veya alına enjekte edilen botulinum toksini, doza bağlı olarak yaklaşık beş ay terlemeyi önler ve buna eşlik eden yan etkiler kas güçsüzlüğü ve baş ağrısıdır.
√ cerrahi prosedür - aksiller ter bezleri açık eksizyon veya liposuction ile çıkarılır.
√ antikolinerjik ilaçlar - ter bezlerini innerve eden sempatik sinirlerden asetilkolin salınımını azaltarak hareket ederler.
Yukarıdakilere ek olarak, etkilenen bölgelere ter önleyiciler sürerek, doğal malzemelerden yapılmış nefes alabilen giysiler giyerek, yeterince su içerek ve düzenli hijyen sağlayarak aşırı terlemeyi azaltmaya çalışabilirsiniz.
Bebeğin sağlığı ebeveynler için en önemli şeydir. Bu nedenle, sorunu bilmekte yanlış bir
Sırt ağrısı şeklinde yaygın bir şikayettir. Bu durum genellikle birkaç hafta içinde
Tiroid bezi (lat. tiroidea) endokrin (hormonal) ve metabolik bir organdır ve insan vücudunda en
Geceleri sık idrara çıkmaktan şikayet ettiğinizde doktorun size soracağı ilk soru şu
Pazartesi herkesi hasta eder, işinizi sevseniz bile. Bununla birlikte, sabah bulantısı sizin
İdrar retansiyonu, idrarın tutulması, yani mesanenin tamamen
Uyku hormonu melatonin hakkında en önemli 9 gerçeği
Hipertansiyon yaşı düştü. Eskiden daha çok ileri yaş hastalığı olarak bilinen