Vücut kitle indeksinizi hesaplayın

Su sindirimi ne kadar sürer?

Genellikle susuz sadece üç ila dört gün hayatta kalabilirsiniz, yemek yemeden ise yaklaşık üç hafta hayatta kalabilirsiniz.

Su sindirimi ne kadar sürer?

16 Ekim 2022 Pazar

Su olmadan hayat olmaz.

 

Belki şimdi farkına bile varıyorsunuz, ancak su vücudunuz için aslında yemekten çok daha önemlidir. 

 

Buna rağmen, çoğu insan gün içinde yeterince su içmediğimiz için hala kronik olarak susuz kalmaktadır.

 

Vücudunuzu iyi nemli tutmak için çaba harcarsanız (ve onu iyi beslerseniz), karşılığında çok daha fazlasını alabilirsiniz.

 

İçme suyunun faydaları ve su sindirimi ne kadar sürer..Su içtikten sonra suya ne olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin: nereye gider, vücut hayati işlevleri beslemek için onunla nasıl başa çıkar, suyu sindirmek ne kadar sürer ve daha fazlası.

 

Su içmek neden önemlidir?

 

Daha önce de belirtildiği gibi, su olmadan hayatta kalamazsınız.

 

Kelimenin tam anlamıyla tüm hayati işlevlerinizi destekler ve net bir şekilde düşünmenizi ve normal şekilde çalışmanızı sağlar.

 

İçtiğiniz suyun sindirim süreciyle ilgili daha spesifik faydaları da vardır, çünkü su burada önemli bir rol oynar.

 

 

Peki su sağlıklı sindirim için ne yapar ?

 

 

√  Tükürük üretimi

 

Su, tükürüğün ana maddesidir.

 

 

Tükürük yiyecekleri parçalamaya başladığında sindirim zaten ağızda başlar.

 

 

Bu nedenle suyun bu sürecin ilk adımında önemli bir rolü vardır.

 

 

√  Vücut atıklarının atılması

 

Su, sindirilen yiyeceklerden sonra vücudunuzun çeşitli atık türlerinden kurtulmasını sağlayan terleme, idrara çıkma ve normal dışkı için gereklidir.

 

Ter, vücudun sıcaklığı düzenlemesine yardımcı olur ve kaybedilen sıvıları yerine koymazsanız dehidrasyona neden olabilir.

 

Dışkı atılımı için de yeterli su gereklidir, aksi takdirde her şey kabızlıkla sonuçlanabilir.

 

Vücut atıklarının atılmasına katılan bir diğer organ, idrara çıkmadan önce onu süzen böbreklerdir.

 

Vücutta su olmaması durumunda böbrekler düzgün çalışamaz ve böbrek taşı oluşturmaya başlayabilir.

 

√  Kabızlığı Önleme

 

Daha önce de belirtildiği gibi, yeterince su içmezseniz kabızlık oluşabilir ve bu da zararlı ve olumsuz sonuçlara yol açabilir. Susuz kaldığınızda, bağırsaklarınız dışkınıza su ekleyemez ve onu doğrudan tükettiğiniz yiyeceklerden almalıdır.

 

Bu da sindirimin yavaşlamasına, yani vücuttan güçlükle geçen ve yavaş yavaş terk eden kuru ve sert dışkılara yol açar.

 

 

Vücuttan geçmek için gereken süreyi hızlandırmak ve kısaltmak

 

 

Yemekte su içilir mi?

 

Birçok insan yemekle birlikte su içmenin sindirim sorunlarına neden olabileceğine inanır.

 

Bununla birlikte, yemekten önce, yemek sırasında ve hatta yemekten sonra su içmek aslında vücudunuzun yediğiniz yiyecekleri daha hızlı ve daha kolay parçalamasına yardımcı olabilir.

 

 

Besinlerin emilimini iyileştirmek

 

Yemekten önce, yemek sırasında veya sonrasında su içerseniz, o yemeği parçalamanıza yardımcı olur. Bu sayede vücut, besinlerde bulunan besin maddelerini daha kolay emebilir.

 

Ayrıca su, yemeğinizde bulunan vitamin, mineral ve diğer faydalı besin maddelerinin parçalanmasına yardımcı olur ve bunları vücudunuzdaki farklı organlara taşır.

 

Ne kadar su içmelisiniz?

 

Pek çok insan yeterince su içmekte zorlanıyor çünkü unutuyorlar. Vücudunuzun böyle bir ihmale verdiği doğal tepkiye susamış olmak, susamış hissetmek denir. Ama vücudunuz dikkatinizi çekmeye ve sonunda o bardak suyu içmeye çalıştığında, zaten susuz kalmış demektir.

 

Muhtemelen "günde 8 bardak su kuralı"nı duymuşsunuzdur, ancak bu gerçekten sizin ve ihtiyaçlarınız için en uygun miktar mı?

 

Erkeklerin yaklaşık 3 litre su içmesi ideal olurdu, kabaca ihtiyaçları bu. Kadınlar ise sadece içeceklerden yaklaşık 2 litre almalıdır. Daha sıcak bir çevrede ve iklimde yaşıyorsanız veya genellikle aktifseniz, dehidrasyonu önlemek için bu miktar artırılmalıdır.

 

Yeterince su içip içmediğinizden emin değilseniz, susadığını hissederek vücudunuzun uyarılarına dikkat edin. Ek olarak, idrarınızın rengini kontrol edin, çünkü daha koyu idrar su eksikliğini gösterir. Bunun nedeni, susuz kaldığınızda böbreklerinizin vücudunuza suyu tutmasını söylemesidir.

 

Bu nedenle idrarda daha az su bulunur, idrar seyreltilmez ve sonuç olarak daha koyu görünür.

 

Evin etrafına su bardakları veya şişeler koyarak veya telefonunuza hatırlatıcı olarak alarm kurarak yeterince su içtiğinizden emin olun. Bunu yeterince uzun süre yaparsanız, su kolayca benimseyeceğiniz ve artık düşünmenize bile gerek kalmayacak yeni bir alışkanlık haline gelecek.

 

Musluk suyu mu? maden suyu mu?

 

Şekerle dolu soda yerine musluk suyu içmek sağlığınız için harika bir fikirdir

 

Suyu nasıl sindiririz?

 

 

Artık suyun sindirim sisteminize sağladığı tüm faydalar hakkında bazı gerçekleri bildiğimize göre, şimdi suyu nasıl sindirdiğiniz veya daha doğrusu onu nasıl emdiğiniz hakkında konuşalım.

 

Muhtemelen sindirim sisteminde suyun nerede emildiğini ve sindirim sistemindeki tam olarak hangi organın suyu emdiğini merak ediyorsunuzdur.

 

Pek çok soru var, o yüzden onlara geçelim.

 

Açıklığa kavuşturmak için: Sindirilen yiyeceklerin aksine, su aslında sisteminize emilir, bu nedenle vücudunuzun tükettikten sonra suyla "başa çıkmak" için daha az zamana ihtiyacı vardır. Yani burada gerçekten sindirimden bahsetmiyoruz, su emiliminden bahsediyoruz.

 

Su oldukça şaşırtıcı bir sıvıdır çünkü vücudunuza çok çabuk girebilir. Yolculuğu, yemek borunuzdan mideye gittiği yerden ağızda başlar. Daha sonra su emilimi başlar ve kan dolaşımınıza emilir.

 

Midenizde ne kadar su emildiği, daha önce ne kadar yediğinize, yani vücudunuza ne kadar yiyecek aldığınıza bağlıdır.

 

Aç karnına su içerseniz, içtikten sonra 5 dakikadan daha kısa sürede emilebilir. Öte yandan, suyu içmeden önce çok miktarda yiyecek yerseniz, suyun emilmesi birkaç saat sürebilir.

 

Midedeki işlem tamamlandığında, su mideden geçerek ince bağırsağa ulaşır ve bu da suyu hücre zarlarına ve kan dolaşımına emer. Bu sayede su, vücudunuzdaki hücreleri nemlendirecek ve böylece günlük işlerini sorunsuz bir şekilde yerine getirebileceklerdir.

 

Su daha sonra yeniden emildiği kalın bağırsağa hareket eder.

 

Kalan su ve diğer besinler emilir ve daha sonra dışkı oluşturmak için kullanılır. Çok su içerseniz, dışkıyı nemlendirmeye, yumuşatmaya ve geçişini kolaylaştırmaya yetecek kadar su vardır. Susuz kalırsanız, dışkınız kurudur ve bu nedenle geçmesi daha zordur.

 

Ne zaman su içtiğin önemli mi?

 

Daha önce de belirtildiği gibi, belirli koşullar su emilimini kolaylaştırabilir.

 

İlk olarak, aç karnına su içmek, vücudunuzu hızlı bir şekilde nemlendirmenin en etkili yoludur çünkü 5 dakika içinde kan dolaşımınıza girecektir.

 

İçtiğiniz su daha soğuksa işlem daha da hızlı olacaktır.

 

İkincisi, yemek sırasında su içerseniz, mideniz yiyecekleri sindirmekle meşgul olacağından, suyu bağırsaklarınıza taşımanız 45 dakikadan fazla sürebilir.

 

Üçüncüsü, yemek yedikten sonra sadece bir bardak su içmeyi hatırlarsanız, suyun emilmesi 2 saat veya daha fazla sürebilir. Bunun nedeni, vücudunuzun yiyecekleri sindirme sürecine öncelik vermesi ve suyun sırasını beklemesi gerekmesidir.

 

Suya ne kadar hızlı ihtiyaç duyduğunuza veya sisteminizde bunu istediğinize bağlı olarak, su içmek için en uygun zamanı belirlemek için bu bilgiyi kendi yararınıza kullanın.

 

Vücudunuz nasıl daha fazla su emebilir?

 

 

 

 

Vücudunuzun mümkün olduğunca fazla su emmesini sağlamak son derece önemlidir.

 

Uygun şekilde susuz kalırsanız, vücut en üst düzeyde çalışamaz ve maksimumunu veremez, bu da çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

 

Vücudunuzun gerçekten yeterince su aldığından nasıl emin olabilirsiniz?

 

Su emilimini artırmanın ilk yolu, özellikle aktif olmayı ve çok terlemeyi seviyorsanız, vücudunuzdaki tuz seviyesine dikkat etmektir. Bunun nedeni, terlediğimizde terdeki tuz yoluyla önemli miktarda su kaybederiz ve bu suyun vücuda geri verilmesi gerekir.

 

Vücudunuzdaki tuz önemlidir çünkü hücrelerinizin suyu tutmasına ve bağırsaklardan besinleri emmesine yardımcı olur. Vücudunuz yeterince tuz sağlayamazsa, hücreleriniz yeterince su tutamaz ve susuz kalır. Ancak, çok fazla tuzun da iyi olmadığını unutmayın, bu yüzden aşırıya kaçmayın.

 

Vücudunuzda yeterli su olduğundan emin olmak için yapabileceğiniz bir diğer şey de lif açısından zengin yiyecekler yemektir. Lif, tıpkı tuz gibi, vücudunuzun suyu hızlı bir şekilde geçirmek yerine bağırsaklarda tutmasına yardımcı olur. Bu yavaş süreç sayesinde vücudunuz, vücuttan ayrılmadan önce mümkün olduğu kadar çok su kullanabilir.

 

Sağlıklı içme alışkanlıkları

 

 

 

 

Su içmenin kesinlikle bazı iyi ve bazı iyi olmayan yolları vardır.

 

Bununla birlikte, günlük rutininize bazı sağlıklı içme alışkanlıklarını dahil etmek, vücudunuzun suyu daha sağlıklı bir şekilde emmesine yardımcı olacaktır.

 

  1. Yavaşla... ve yavaşça

 

Vücudunuzu düzgün bir şekilde nemlendirmek istiyorsanız, hepsini aynı anda yapmamak önemlidir. Bir seferde çok miktarda su içmek yerine, gün boyunca yavaş yavaş içmeyi deneyin. Bağırsaklarınız sınırsız miktarda suyu işleyemez ve ememez, bu nedenle tek seferde çok miktarda su içmek aslında onun sadece vücudunuzdan geçmesine ve fazlalık olarak vücuttan ayrılmasına neden olur.

 

  1. Limon ekleyin

 

Su zaten başlı başına harikadır, ancak limon suyu eklemek onu daha da özel kılacaktır. Suya limon eklemek, sindirim sistemini iyileştirmek gibi çeşitli faydalar sağlar ve ayrıca C vitamini gibi besinleri de içerir.

 

Sağlıklı yeni bir alışkanlık yaratmak istiyorsanız sabahları limonlu bir bardak ılık su içmeyi deneyin. Sadece sindirimi hızlandırmakla kalmaz, aynı zamanda kilo vermeye ve cilt sağlığına yardımcı olur, böbrek taşlarını önler vb.

 

  1. Doğru zamanlama

 

Daha önce de belirtildiği gibi, yemekten sonra içerseniz suyun emilmesi 2 saat veya daha uzun sürebilir. Bu nedenle, her zaman doğru an ve zamanlama ile ilgilidir: Egzersiz yapmayı planlıyorsanız, egzersize başlamadan en az 2 saat önce içmeye başlayın. Bu şekilde, vücudunuz nemini düzgün bir şekilde koruyabilecektir.

 

Uyanır uyanmaz bir bardak su içmek de iyi bir fikirdir, çünkü vücudunuzun muhtemelen siz uyurken su alma şansı olmamıştır. Bu yüzden sabahın erken saatlerinden itibaren sosyal medyada gezinmek yerine bir bardak su için.

 

  1. Kendinize bir şişe su alın

 

Her zaman yanınızda bir şişe su bulundurursanız, özellikle evden çıkarken ara sıra birkaç yudum içme alışkanlığı edinirsiniz. Bu sayede tükettiğiniz su miktarı kesinlikle artacaktır.

 

Su içme zamanının geldiğini hala güçlükle hatırlayamadığınızı fark ederseniz, gerçek bir hatırlatıcı olarak kullanabileceğiniz birkaç uygulama vardır.

 

  1. Maden suyuna geçin

 

Suyun tadını gerçekten sevmiyorsanız ve sadece gazlı içeceklere alıştığınız için limon suyu eklemek bile bu tadı yumuşatamıyor veya iyileştiremiyorsa, sade suyu maden suyuyla değiştirin.

 

Bu sayede vücudunuz sadece çok ihtiyaç duyduğu suyu almakla kalmayacak, aynı zamanda maden suyu da sayısız fayda sağlayacaktır. Doğal maden suyu kilo vermenize, sindirim problemlerinize yardımcı olabilir ve genel olarak yaşam kalitesini iyileştirebilir.

 

Çözüm

 

Suyu sindirmenin ne kadar sürdüğü sorusuyla ilgili tüm bilgilere artık sahip olmalısınız. Ayrıca, artık suyun aslında emildiğini, sindirilmediğini ve diyetinize tuz ve lif ekleyerek su emilimine yardımcı olabileceğinizi biliyorsunuz.

 

Suyun birçok faydası nedeniyle, daha önce bahsedilen iyi alışkanlıkları ve uygulamaları günlük rutininize dahil etmek, vücudunuzun düzgün çalıştığından emin olmak için kesinlikle iyi bir fikirdir.


Sosyal Medyada Paylaş


İlgili Makaleler