
Her yıl GÖRH, hastalığı yaygın hale getiriyor. Bununla birlikte, bazı meyveleri yiyerek mide
Yeterli besin almazsanız, sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu aynı zamanda çok fazla kalori tüketmek için de geçerlidir. Bu yazıda hastalarla günlük çalışmalarımızda karşılaştığımız en yaygın soruları yanıtlamaya çalıştık.
Obezite, kardiyovasküler hastalık, diyabet, yüksek tansiyon ve meme kanseri, kolon kanseri ve rahim kanseri dahil olmak üzere belirli kanser türlerinin riskini artırır.
Kısırlık da obezite ile bağlantılıdır.
Dengeli bir diyet proteinler, karbonhidratlar ve yağların bir kombinasyonunu içermelidir. Bu nedenle, günlük diyette aşağıdaki yiyecek grupları temsil edilmelidir: Sağlıklı yiyecek
√ hububat
√ meyve
√ sebzeler
√ proteinli gıda
√ süt ürünleri
Günümüzde cep telefonları için yaşınızı, cinsiyetinizi, boyunuzu, kilonuzu ve fiziksel aktivitenizi dikkate alarak sağlıklı gıda alımını kontrol eden uygulamalar var.
ProteinlerProteinler, vücudun kasların ve diğer dokuların büyümesi ve onarımı için ihtiyaç duyduğu besinleri sağlar.
Proteinler aşağıdaki gıdalarda bulunabilir: sığır eti, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt ürünleri, fasulye, fındık ve tohumlar.
Vejetaryen iseniz, protein fındık, tohum ve tempeh ve tofu gibi soya ürünlerinde bulunabilir. Diyetlerine süt ürünleri dahil eden vejetaryenler de gerekli proteinleri sütten alabilirler.
Omega-3 yağ asitleri adı verilen bazı yağ türleri beyin gelişiminde önemli bir rol oynar. Yağlar ayrıca bağışıklık sistemi işlevi için gereklidir, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur ve vücudunuzun A, D, E ve K vitaminlerini kullanmasına yardımcı olur.
Yeterli miktarda omega 3 yağ asidi tüketmezsek bu durum cildimizde kuruluk, çatlamış tırnaklar, yorgunluk, bağışıklık sisteminin zayıflaması, depresyon ve hormonal dengesizliğe yansıyabilir.
Omega 3 yağ asitlerinin kaynakları şunlardır: keten tohumu, balık (somon, uskumru, hamsi), yumurta sarısı ve yosun. Balık ve omega-3 yağ asitleri içeren besinler tüketmiyorsanız düzenli olarak besin takviyeleri ile takviye etmenizi öneririz.
Omega-3 yağ asitleri de hamile kadınların beslenmesinde çok önemlidir ( Hamilelerin beslenmesi: Yenidoğanlarda anemi gelişiminin önlenmesi ve omega-3 yağ asitleri )
Doymuş yağlar esas olarak et ve süt ürünlerinden gelir. Soğuduklarında genellikle katıdırlar. Doymamış yağlar genellikle sıvıdır ve esas olarak bitki ve sebzelerden gelir.
Diyetinizde çok fazla doymuş yağ, anormal kolesterol seviyelerine yol açabilir ve bu da kardiyovasküler hastalık riskinizi artırabilir. Aşırı vücut yağı, diyabet, kalp hastalığı ve eklem sorunları dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.
Ayrıca yemek hazırlama şeklinizi değiştirerek kötü yağ alımını da azaltabilirsiniz:
√ Yiyecekleri kızartmak veya haşlamak yerine pişirin veya buharda pişirin.
√ Çorbadan sıvı yağı alın.
√ Etteki tüm yağları kesin.
√ Kümes hayvanlarının derisini çıkarın.
Tüm karbonhidratlar, vücudun tüm faaliyetlerine güç veren ana yakıt olan glikoza dönüştürülür. İki tür karbonhidrat vardır: basit karbonhidratlar ve kompleks karbonhidratlar.
Basit karbonhidratlar, meyve gibi doğal olarak tatlı yiyeceklerde bulunur ve yiyeceklere şeker, bal ve şurup şeklinde de eklenebilir.
Hızlı sindirilip emildikleri için hızlı bir enerji alımı sağlarlar.
Kompleks karbonhidratlar ekmek, pirinç, makarna, patates ve mısır gibi nişastalı sebzelerde bulunur. Kompleks karbonhidratlar ayrıca diyette gerekli olan diyet lifini de içerir. Kompleks karbonhidratlar, basit karbonhidratlardan daha uzun süreli enerji sağlar çünkü vücudunuzun bunları işlemesi daha uzun sürer.
Kalori bakımından zengin oldukları için basit karbonhidratların alımını sınırlamak önemlidir. Şekerli içeceklerden ve ilave şeker içeren yiyeceklerden kaçınmak en iyisidir.
Diyet lifi bitkisel gıdalarda bulunur. Bitkinin vücudun sindiremediği kısmıdır. Lif, sindirim sisteminizden nispeten değişmeden geçer. Dışkıya hacim ekleyerek kabızlığı önleyebilirler , bu da geçişi kolaylaştırır.
Lif ayrıca sindirim sisteminden yavaşça geçtiği için kan şekeri seviyelerinin sabit kalmasına yardımcı olur. Düşük glisemik gıdalarla atıştırma, tok hissetmenize ve açlığı azaltmanıza yardımcı olabilir, bu da kilo vermenize yardımcı olabilir . Düşük glisemi ayrıca kolesterol seviyelerini düşürebilir ve diyabeti önleyebilir.
Bu gıdalar iyi diyet lifi kaynaklarıdır: meyveler, sebzeler, tam tahıllı ürünler.
Sağlıklı kemikler için kalsiyum gereklidir. Yağsız süt ve yoğurt ve peynir gibi diğer süt ürünleri çok fazla kalsiyum içerir. Daha koyu otsu bitkiler, soya fasulyesi, konserve balık, deniz ürünleri de kalsiyum içerir. Mağazalarda ayrıca kalsiyum eklenmiş meyve suları ve tahıllar da vardır.
√ D vitaminiÇok sayıda insan, çoğunlukla güneşe yetersiz maruz kalma nedeniyle yetersiz D vitamini seviyesine sahiptir.
√ D vitamini vücudunuzun kalsiyumu emmesine yardımcı olur.
√ İyi kaynaklar, D vitamini ile güçlendirilmiş sütlerdir. İyi bir kaynak da somon gibi doymamış yağ oranı yüksek balıklardır. Güneş ışığına maruz kalmak ayrıca ciltteki kimyasalları D vitaminine dönüştürür.
Yeni kırmızı kan hücreleri yapmak için demir gereklidir. Aneminin en yaygın şekli demir eksikliğinden kaynaklanır. Anemi, kendinizi yorgun ve zayıf hissetmenize neden olabilir.
Demirle zenginleştirilmiş kahvaltılık gevreklerin bir porsiyonu gün için yeterli olmalıdır. İyi demir kaynakları olan diğer gıdalar şunlardır:
√ ıspanak
√ fasulye (soya, beyaz fasulye, mercimek, barbunya, bezelye)
√ istiridye
√ et (sığır, ördek, kuzu)
Portakal ve domates gibi C vitamini açısından zengin besinleri demir açısından zengin besinlerle aynı öğünde yemek iyidir. C vitamini vücudunuzun demiri daha iyi kullanmasına yardımcı olur.
Folik asit aslında bir B vitaminidir.Folik asit genel sağlığınızı iyileştirir ve ayrıca nöral tüp defekti olan bebek sahibi olma riskini azaltmaya yardımcı olur.
√ Folik asit belirli gıdalara (ekmek, tahıllar, makarna, pirinç ve un) eklenir ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde, turunçgillerde ve fasulyede bulunur. İhtiyacınız olan tüm folik asidi gıda kaynaklarından almak zor olabilir.
√ Bu nedenle doğurganlık çağındaki tüm kadınların günde 400 mikrogram folik asit içeren bir doz alması önerilir.
√ Üç ay önce hamile kalmayı planlayan tüm kadınlar tarafından alınması önerilir.
Sodyum, artan kan basıncı ile ilişkilidir. Sodyum küçük miktarlarda kullanılmalıdır - günde yaklaşık 2.300 mg veya yaklaşık bir çay kaşığı sofra tuzu.
50 yaşın üzerindeyseniz veya şeker hastalığınız, yüksek tansiyonunuz veya böbrek hastalığınız varsa, günde 1.500 mg'dan fazla sodyum almamalısınız.
Her yıl GÖRH, hastalığı yaygın hale getiriyor. Bununla birlikte, bazı meyveleri yiyerek mide
Bamya veya bamya (lat. Abelmoschus esculentus L. ) ebegümeci ailesinden tropikal çiçekli bir
Hamilelikte beslenme de çok önemlidir. Bebek ve anne için her şeyin yolunda gitmesi için
Kolesterol denilince akla kalp hastalığı, atardamarlar, yağ birikintileri veya yağlı
Tarçınlı su, antioksidanlar açısından zengin bir içecektir ve aynı zamanda hazırlanması
Çikolata, dünya çapında en popüler tatlılardan biridir ve aynı zamanda en çok
Defne yaprağı, eski zamanlardan beri, yemeklere kendine özgü bir aroma veren mükemmel bir
Bu yiyeceklerden bazılarıyla sindiriminizi sağlıklı