Menopoz ve uykusuzluk, menopoz ve uyku sorunları arasındaki bağlantı

Menopoz uykusuzlukla ilgilidir. Gündüz ve gece terlemeleri, kolay kilo alma sorunları, menopoz ne yazık ki uyku sorunları ile ilişkilidir.

Menopoz ve uykusuzluk, menopoz ve uyku sorunları arasındaki bağlantı

Hayatlarında hiç uyumakta zorluk çekmemiş kadınlar bile menopoz döneminde büyük uyku sorunları yaşayabilir, hatta hiç uyuyamayabilirler.

 

Menopoz ve uykusuzluk- Bu neden oluyor?

 

Bir kadının hayatındaki hormonlarla ilgili değişikliklere bir göz atacağız.

 

Bir kadının hayatındaki adet öncesi değişikliklerruh halindeki bir değişikliği etkiler. Bunu genç kadınlar için normal olan hormonal dengesizlikle ilişkilendiriyoruz.

 

Kadınlar bu soruna alıştıklarını ya da çözdüklerini düşündüklerinde işler tam tersine dönüyor. Perimenopoz 3 ila 10 yıl arasında sürebilir. Bu, bir kadının hayatında büyük değişikliklerin olduğu bir zamandır.

 

Adet döngüsü yumurtalıklar tarafından kontrol edilir.

 

Son adet döngüsü olan menopozdan bir yıl önce, yumurtalıklar daha az östrojen ve proöstrojen üretmeye başlar. Bu hormonal değişiklikler sırasında kadınlarda fiziksel ve duygusal geçişler meydana gelir.

 

Uyku sorunlarının her zaman menopozla bir ilgisi var mı?

 

Uyku sorunları her zaman menopozun bir sonucu olmak zorunda değildir. Orta yaşlı kadınlar günümüzde artan sorumluluklar ve artan stresle yaşıyorlar. Bunlar ayrıca uyku problemlerini etkileyebilecek faktörlerden bazılarıdır.

 

Estrojen

 

Menopozdan önce, yüksek östrojen seviyeleri cinsel dürtü, enerji seviyeleri, bilişsel beceriler ve ruh halini iyileştirdi. Östrojen, vücudun daha hızlı uykuya dalmaya ve daha iyi uyumaya yardımcı olan serotonini kullanmasına yardımcı olur.

 

Menopoz sırasında östrojen eksikliği kilo alımına ve yorgunluğa yol açar, konsantrasyonu ve ruh halini etkiler. Östrojen eksikliği daha fazla endişe ve uyku bozuklukları yaratır.

 

progesteron

 

Progesteron, uykuyu oluşturan ve sakin ve rahat olmamıza yardımcı olan hormondur. Bu seviyeler azaldıkça kaygı ve huzursuzluk artar.

 

testosteron

 

Testosteron, menopozdan önce bir kadının cinsel dürtüsünü artırmaya yardımcı olur.

 

Enerji düzeyine ve kemik kütlesine katkı sağlar. Yaşlanma ve menopoz nedeniyle, testosteron seviyeleri dalgalanacak ve azalacak ve bu da uyku bozukluğuna neden olacaktır.

 

Bu her kadın için geçerli bir kural olmayabilir. Böylece tüm kadınlar menopoz döneminde aynı anda uyuma sorunu yaşamazlar.

 

Menopozdan sonra da uyku sorunları ortaya çıkabilir.

 

Ne zaman endişelenmelisiniz?

 

Uykusuzluk size bir sorun oluşturuyorsa, iş görememenize veya uzun süre devam edememenize neden oluyorsa, yardım alma zamanı gelmiştir. Unutkanlık, konsantrasyon azalması, kaygı veya uyku apnesi belirtileriniz var mı? Bunlar uykusuzluk ve uyku problemlerinin sonuçları olabilir.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.