Vücut kitle indeksinizi hesaplayın

Akne: Yüz, çene, boyun ve sırttan nasıl kurtulur, ipuçları

İnsanların %80'inde sivilce sorunu var! Sivilce tedavisi hakkında her şeyi öğrenin. Sivilcelerle sağlıklı bir şekilde savaşmak için basit ipuçları.

Akne: Yüz, çene, boyun ve sırttan nasıl kurtulur, ipuçları

16 Ekim 2022 Pazar

Akne en sık görülen cilt hastalığıdır.

 

Her yaşta ortaya çıkabilirler, ancak onları en sık ergenlik ve ergenlik döneminde bekliyoruz. Literatürden elde edilen verilere göre, nüfusun neredeyse %80'i hayatlarının bir noktasında sivilceye sahiptir. Akne hakkında daha fazla bilgiyi kliniksaglik.com’da  bulabilirsiniz: Akne hakkında bilmek istediğiniz her şey

 

Sivilcelerden, aknelerden, siyah noktalardan nasıl kurtulursunuz... onlara ne derseniz deyin

 

 

Akne ne kadar sürer

 

 

Tedavi edilmeyen sivilceler yıllarca sürebilir. Düzgün seçilmiş anti-akne tedavisinin ilk etkileri, birkaç haftalık lokal veya sistemik tedaviden sonra görülebilir.

 

Tedavi akne salgını tamamen yatışana kadar sürdürülmeli ve ardından aknenin yeniden aktifleşmesini önleyecek lokal tedavinin devamını ve akneye meyilli cildin uygun bakımını içeren idame tedavisi önerilmektedir.

 

Bir günde sivilce nasıl kaldırılır?

 

Sivilceleri bir günde çıkarmak mümkün değildir ve bunu terapinin başında doğru anlamak önemlidir. Aknenin nedeni son derece karmaşıktır (akne hakkında bilmek istediğiniz her şeyi tek bir yerde okuyabilirsiniz) ve tedavi haftalar veya aylar sürer.

 

Tedavi bitiminden sonra idame tedavisi yıllarca sürer. Akne tedavisi ile ilgili en büyük sorun, tedavinin etkisinin "bir gecede" beklenmesidir. İşte tam da bu yüzden terapiden sıklıkla vazgeçilir ve başka bir terapi şekline geçilir.

 

Sivilcelerden en hızlı nasıl kurtulurum

 

 

 

Akne tedavisi, terapi ve uygun cilt bakımını içerir.

 

Tedavi lokal veya sistemik olabilir ve kişinin yaşına ve hastalığın ciddiyetine (hafif, orta şiddetli ve şiddetli akne) bağlıdır. Tüm akne türleri için lokal tedavi, orta ve şiddetli akne için sistemik tedavi kullanılır.

 

Sivilce yerel tedavi şunları içerir :

 

√  Lokal keratolitikler (salisilik asit, lokal retinoidler, benzoil peroksit, polihidroksi asitler, alfa ve beta hidroksi asitler)

 

√  Etki: Keratinizasyonun normalleşmesi ve sebum üretiminin azalması, bunun sonucunda pul pul dökülme ve komedonların önlenmesi

 

√   Topikal retinoidler (tretinoin, adapalen, tazaroten, izotretinoin, retinaldehit)

 

√  Etki: komedon oluşumunun önlenmesi (komedoliz), keratinizasyonun normalleşmesi ve sebum üretiminin azalması ve iltihaplanmanın önlenmesi. Hafif ve orta-şiddetli akne formlarının tedavisinin temelidir ve ayrıca bakım tedavisinde de kullanılırlar. Genellikle topikal antibiyotikler ve benzoil peroksit ile birleştirilirler.

 

√  Olumsuz reaksiyonlar: lokal tahriş reaksiyonları (tahriş edici dermatit görünümü, kızarıklık, daha güçlü soyulma, subjektif yanma ve kaşıntı hissi). Tahriş gelişimini önlemek için, tedaviye yavaş yavaş lokal retinoidlerin eklenmesi önerilir (örneğin, tedavinin başlangıcında, bunları her üç veya dört akşamda bir uygulayın ve cilt buna alışınca daha sık uygulayın). uygulanması tavsiye edilir). Bunları uygun cilt bakımı ile kullandığınızdan emin olun.

 

Benzoil peroksit

 

√  Etkisi: antimikrobiyal etki gösterir ( Cutibacterium acnes'in aktivitesini azaltır ), antienflamatuar ve keratinizasyon sürecini normalleştirir. Benzoil peroksit kullanımı Cutibacterium acnes'in (akne tedavisinde lokal antibiyotik kullanımının ana yan etkisi olan) direnç geliştirmesine neden olmadığı için benzoil peroksit uzun süre kullanılabilir. Hazır müstahzarlarda sıklıkla lokal antibiyotikler veya retinoidler ile birleştirilir.

 

√  Olumsuz reaksiyonlar : ciltte kuruluk, tahriş (ciltte kızarıklık, kaşıntı ve yanma) ve giysilerin ve yatak takımlarının ağartılması .

 

Lokal antibiyotikler (eritromisin, klindamisin)

 

√  Etkisi: antibakteriyel ve antienflamatuar.

 

√  Olumsuz reaksiyonlar : tahriş ve bakteri direnci gelişimi . Bakteriyel direncin çok hızlı gelişmesi nedeniyle, kısa bir süre için (iki haftadan fazla olmamak kaydıyla) lokal antibiyotikler kullanın ve bunları lokal retinoidler ve/veya benzoil peroksit ile birleştirin.

 

azelatik asit

 

√  Etkisi: Komedon oluşumunu, anti-inflamatuar etkiyi önler ve prosedürel hiperpigmentasyonun geçişini hızlandırır.

 

Akne tedavisinin en iyi etkisi, farklı lokal terapi biçimlerinin bir kombinasyonu ile elde edilir. Lokal terapinin etkisini arttırmak ve istenmeyen etkileri (tahriş ve kuruluk) azaltmak için lokal terapi ile birlikte uygun cilt bakımı önerilir .

 

Sistemik tedavi aşağıdaki tedaviyi içerir:

 

Akne, yüz, çene, boyun ve sırttan nasıl kurtulur...Orta ve şiddetli akne tedavisinde oral antibiyotikler (doksisiklin, minosiklin, azitromisin, eritromisin ve daha az sıklıkla limesiklin, oksitetrasiklin) kullanılır. Tedavinin etkisi altı hafta ila üç aylık tedavide beklenir ve tedavi dört veya altı aydan uzun süre kullanılmamalıdır. Tetrasiklin grubu antibiyotikler 12 yaş altı çocuklarda sivilce tedavisinde kullanılmamalı ve güneşe karşı hassasiyetleri nedeniyle yaz aylarında kullanılmamalıdır.

 

Oral retinoid izotretinoin, orta ve şiddetli akne yani konvansiyonel tedaviye yanıt vermeyen ve iz oluşumu ile ilişkili aknelerin yanı sıra yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyen akne, yüz, çene, boyun ve sırt tedavisinde  kurtulur...tedavisinde kullanılır. etkilenen kişi. İzotretinoin akne oluşumundaki tüm bileşenlere etki eder, yağ bezlerinin boyutunu ve salgısını azaltır, foliküllerde keratinizasyonu normalleştirir, komedon oluşumunu engeller, antimikrobiyal ve antienflamatuar etkiye sahiptir.

 

Oral izotretinoinin yan etkileri kas-iskelet sistemi (kas ağrısı), mukokutanöz (kuru cilt ve mukoza zarları), daha az sıklıkla baş ağrısı ve merkezi sinir sistemi üzerindeki etkiler olabilir. İzotretinoin kesildiğinde tedavinin tüm yan etkileri durur. Terapi sırasında gereklidirler. Aylık kan sayımı, karaciğer enzimleri ve yağ kontrolleri. İzotretinoin ciltte ve mukoz membranlarda kuruluğa neden olduğundan, tedavi sırasında cildi nemlendiren tıbbi kozmetikler (akne tedavisi için aktif madde içermemelidir) hariç tüm aktif lokal akne tedavisi kesilir.

 

 

Kızlarda teratojenik etkileri nedeniyle oral retinoidler oral kontrasepsiyon (hormonal tedavi) ile eş zamanlı olarak uygulanır. Terapinin ilk etkisi, tedavinin başlangıcından bir ila iki ay sonra görülür. Kullanılan dozlar 0,5 ila 1 mg/kg'dır ve terapi, toplam 120 ila 150 mg/kg doza kadar gerçekleştirilir.

 

 

Kızlarda ve kadınlarda hormonal tedavi, lokal tedaviye ek olarak veya oral izotretinoin ile birlikte kullanılabilir. Tedaviye ilk yanıt, en az üç aylık tedaviden sonra görülebilir.

 

 

Ergenlik sonrası sivilce

 

 

 

 

Yetişkin aknesi, 25 yaşından sonra ortaya çıkan aknedir. Kalıtsal yatkınlık, hormonal dengesizlik, sigara içme, stresin etkisi, yetersiz (komedojenik) kozmetikler ve yanlış beslenme sonucu ortaya çıktıklarına inanılmaktadır. Bunlar genellikle çene, alt yüz ve boyundaki iltihaplı sivilcelerdir. Enflamatuar değişikliklere ek olarak, prosedürel hiperpigmentasyon gibi kronik değişiklikler sıklıkla görülür. Yetişkin aknesi hakkında daha fazla bilgiyi Akne hakkında bilmek istediğiniz her şeyi tek bir yerde okuyabilirsiniz.

 

Araştırmalar, 25 yaşın üzerindeki yetişkinlerin %40'ına kadarının akneye meyilli cilde sahip olduğunu ve etkilenenlerin 2/3'ünden fazlasının kadın olduğunu tahmin ediyor. Sivilcenin yetişkinlikte ortaya çıkması, ergenlik çağındaki sivilce gibi psikolojik acıya neden olur. İnsanlar sosyal geri çekilme, kaygı ve hatta depresyona eğilimlidir.

 

Hormonlar ve akne

 

Akne hormonlardan kaynaklanır. Erkek cinsiyet hormonları (androjenler) ve adrenal korteks hormonları (dehidroepiandrosteron, DHEA)akneden sorumludur. Yağ bezlerinin hücrelerinde androjenler ve DHEA için reseptörler bulunur ve hormonlar reseptörlere bağlandığında sebum salgılanır.

 

Aşırı hormonlar veya yağ bezlerinin hormonlara duyarlılığının artması nedeniyle aşırı sebum salgılanması oluşabilir. Ergenlik döneminde hormon aktivitesinin artması ve hormonların yağ bezleri üzerindeki etkisinin artması beklenir, ancak yetişkinliğe kadar devam edebilir. 25 yaşından sonra kadınlar, erkeklerden daha güçlü ve daha sık hormonal dalgalanmalara karşı daha hassastır. Bir kadının adet döngüsü, cildi de etkileyen hormon seviyelerinde değişikliklere neden olur. Hamilelik sırasındaki hormonal değişiklikler cildi de etkiler, bu nedenle hamile kadınların neredeyse yarısında hamilelik sırasında sivilce görülür.

 

Streste, halk arasında stres hormonları olarak adlandırılan adrenal korteksin hormonları daha fazla salgılanır. Akne oluşumunu etkilerler ve tam da bu nedenle akne hayatın stresli dönemlerinde ortaya çıkar ve yoğunlaşır.

 

Sırt ve omuzlarda sivilce ile ilgili sorunlar

 

Akne genellikle sırt, dekolte ve omuz derisinde oluşur. Bu genellikle çirkin hipertrofik, keloidal yara izleriyle iyileşen daha iltihaplı aknedir. Bu sivilce vücudun daha geniş bir bölgesini etkilediğinden lokal tedavi tedavinin başarısı için yeterli olmayacaktır ve bu lokalizasyondaki sivilceler genellikle sistemik tedavi ile tedavi edilir. Lokal tedavide, vücudun daha geniş bir bölgesine uygulanması daha kolay olan jel veya sprey şeklinde lokal bir müstahzar uygulamak idealdir.

 

Mantar sivilce

 

Mantar aknesi tıp literatüründe pek bilinmeyen ancak insanlar arasında yaygın olan bir terimdir. Bunlar, dekolte derisinde ve sırtın üst kısmında görünen küçük papüller veya papülopüstüllerdir. Bu gerçek bir sivilce değil, daha çok bahsi geçen bölgelerin derisinde Pityrosporum ovale ( Malassezia spp ) mayasının aktivasyonu ve duruma Pityrosporum folliküliti denir . Genellikle bağışıklığı baskılanmış kişilerde (bağışıklığı zayıf kişilerde) ortaya çıkar ve terapötik olarak sıvı (sprey veya şampuan) şeklindeki bir antimikotik en iyi sonucu verir. Makalede daha fazlasını okuyabilirsiniz: Çocuklarda ve yetişkinlerde seboreik dermatit

 

Akne için doğal çözümler

 

İnternette çeşitli doğal sivilce ilaçları bulunabilir. Unutulmamalıdır ki bu, bilimsel dayanağı olmayan bir tedavidir ve bu nedenle akne tedavisinde önermiyoruz. Sivilce tedavisinde kanıtlanmış, doktor tavsiyesi medikal tedavi kullanılması ve mucizevi bitkisel kremler aranmaması önerilir.

 

Uzun süre sivilce sorunu nasıl çözülür?

 

 

 

 

 

 

√  Sabah rutini

 

√  Akneye meyilli ciltler için uygun yüz yıkama, misel solüsyon veya losyon ile yıkama. Yetişkin aknesinden mustarip cildin bakımında, genellikle hoşgörüsüz veya hassas ciltler için tıbbi kozmetiklerin kullanılması tavsiye edilir.

 

√  cilde bir nemlendirici uygulayın. Komedojenik olmayan tıbbi kozmetik ürünleri seçin. Düzeltici kozmetik seçerken de dikkatli olun

 

√  günlük rutin

 

√  sağlıklı ve dengeli beslenme

 

√  sigara dumanından kaçınmak (aktif ve pasif içicilik)

 

√  stresle başa çıkma tekniklerini uygulayın

 

√  gece rutini

 

√  Cildi dikkatlice temizleyin, gün boyunca biriken makyaj kalıntılarını ve kirleri çıkarın. Jel veya köpük formunda bir yıkama maddesi ve akneye meyilli ciltlere uygun losyon veya misel solüsyonu kullanılması tavsiye edilir. Yetişkin akne için, genellikle hassas, hoşgörüsüz ciltler için müstahzarların kullanılması tavsiye edilir.

 

Ardından, tedaviden sonra durumu tedavi etmek veya sürdürmek için aktif maddeli bir preparat uygulayın (genellikle topikal retinoidler, benzoil peroksit veya benzeri)

 

cilt bakımının önemi

 

Cilt sağlığımızın aynasıdır.

 

Cildinize özen göstermek genel olarak sağlığınıza özen göstermektir ve bu nedenle sağlıklı ve dengeli beslenme, iyi uyku, sigaradan uzak durma, güneşten korunma ve stresle başa çıkma tekniklerinin uygulanması doğru bir yaklaşımla tavsiye edilir. Akne için aktif tedaviye ek olarak, her zaman uygun cilt bakımı yapmak gerekir.

 

Genellikle akne tedavisinin kendisi aşırı derecede kuruma etkisine sahiptir ve cilt tahrişine neden olur. Komedojenik olmayan ve akneye meyilli ciltler için uygun medikal kozmetiklerin kullanılması tavsiye edilir.

 

Güneşten uygun korumayı unutmayın. Akneye meyilli ciltler yağlı dokulu güneş koruyucu kremler kullanmamalıdır, akneye meyilli cilde adapte edilmiş koruyucu faktörlü emülsiyonların kullanılması tavsiye edilir. Cilt bakımı hakkında daha fazla bilgiyi Güneşten korunma bölümünde okuyabilirsiniz - yüz, cilt ve güneş yanığı hakkında her şey.

 

Akneye meyilli ciltlere uygun ve kaliteli olması gereken düzeltici kozmetikler seçilirken de dikkatli olunmalıdır.

 

Aknenin her yaştaki daha şiddetli formları ve çocukluk çağındaki akne, çoğunlukla endokrinolojik olmak üzere ek tedaviler gerektirir ve bu dikkate alınmalı ve bir doktora danışılmalıdır. Çocukluk çağı aknesi tedavisi hakkında daha fazla bilgiyi şurada bulabilirsiniz: Yenidoğan ve bebek aknesi tedavisi

 

Çözüm

 

Akne, her yaşta ortaya çıkabilen en yaygın cilt hastalığıdır. Başta yara izi değişiklikleri olmak üzere hastalığın sonuçlarını önlemek için tedaviye mümkün olduğunca erken başlanmalıdır. Tedavi belirlenirken akneli kişinin yaşı, hastalığın ciddiyet derecesi ve hastalığın yaşam kalitesine etkisi de dikkate alınmalıdır. Akne genellikle etkilenen bireylerde düşük benlik saygısı, sosyal izolasyon, kaygı ve depresyon gibi duygusal zorluklara neden olur.

 

Ayrıca okuyun

  1. Doğal akne ve sivilce tedavisi
  2. Akne, sivilce izleri ve hiperpigmentasyona karşı zerdeçal maskeleri
  3. Akne Vulgaris neden olan nedir?
  4. Süt Kabarcığı / Meme Ucu Aknesinin Üstesinden Gelmek
  5. Akne nedenleri ve tetikleyicileri
  6. Akne için 8 güçlü ev ilacı
  7. Akne Tipleri ve Tedavileri
  8. Akne yaraları; hastalığın nedenleri nelerdir ve nasıl tedavi edilir
  9. Boyun ve ensedeki sivilcelere -elveda deyin!
  10. Meme uçların kaşınıyor mu? İşte bunun olmasının 10 olası nedeni


Sosyal Medyada Paylaş


İlgili Makaleler