Sarımsağın faydaları yeni keşfedilmeye başlandı

Ohio Eyalet Üniversitesi’nden bilim adamları, bir idrar analizi yöntemi geliştirdiler ve potansiyel kanserojen süreçleri ve yenen sarımsak miktarını karşılaştırmalı olarak ölçen ilk idrar testini tasarladılar.

Sarımsağın faydaları yeni keşfedilmeye başlandı

Bilim adamlarına  göre, idrar testi iki bileşenini ölçebilir – biri kanser riskiyle ve diğeri tüketilen sarımsak miktarıyla ilgili. Ne kadar sarımsak tükettiğimizi gösteren belirteç seviyesi ne kadar yüksekse, kansere yakalanma riskini gösteren belirteç miktarının o kadar düşük olduğu keşfedildi.

 

Yöntemi geliştiren bilim adamları, gelecekte bu tekniğin kanserojen maddelerin gelişimini durdurmak için kullanılacağını umuyorlar.

 

Nitratlara, işlenmiş et yoluyla tükettiğimiz maddelere, yüksek sıcaklıklar içeren gıda hazırlamaya ve endüstri veya tarım tarafından kirlenmiş sulara maruz kalmadan önce gelen bir süreçtir.

Tükettiğimiz nitratların yaklaşık yüzde 20’si nitritlere dönüştürülür. Bir dizi başka reaksiyon, çoğu kanserle bağlantılı olan nitrozaminler adı verilen maddeler oluşturur. Sebzeler de nitrat içerse de, önceki araştırmalar sebzelerdeki C vitamininin nitratların toksik bileşenlere dönüşme riskini azalttığını göstermiştir.

 

Araştırma, bir hafta boyunca nitrat veya sarımsak içermeyen yiyecekler yiyen küçük bir gönüllü grubuyla işbirliği içinde başlatıldı. Daha sonra, toksik bir forma dönüştürülemeyen, ancak potansiyel olarak toksik süreçler varsa idrarda bir belirteci temsil edebilecek bir formda bir sodyum nitrat dozu verildi.

 

Katılımcılara daha sonra farklı oranlarda sarımsak içeren kapsüller verildi – 1, 3 veya 5 gram taze sarımsak veya 3 gram biraz daha eski sarımsak özü. Ayrı bir katılımcı grubuna 500 miligram C vitamini verildi. Her iki formül de yedi gün boyunca uygulandı ve tüm katılımcılardan bir hafta boyunca gün aşırı idrar örnekleri alındı.

 

Sonuçlar, sarımsak yiyen çalışma katılımcılarının, sarımsak tüketmeyenlere göre daha düşük kanserojen belirteç konsantrasyonlarına sahip olduğunu gösterdi. Farklar küçük olsa da, günde 5 gram sarımsak tüketimi, potansiyel kanserojen belirteçlerinin en düşük seviyeleri ile ilişkilendirildi. C vitamini de benzer bir etkiye sahipti.

 

Bir diş sarımsak genellikle 1 ila 5 gram arasındadır. Sarımsak ve içeren yiyecekleri seviyorsanız, istediğiniz kadar yiyebilirsiniz çünkü size zarar vereceğine dair bir belirti yok. . Aksine, sadece fayda sağlayabilir!

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.