Yulaf ezmesi arterleri sağlıklı tutar

Yulaf, kötü kolesterolü düşürmenin ve kalp hastalığı riskini azaltmanın yanı sıra, damar sağlığı üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir.

Yulaf ezmesi arterleri sağlıklı tutar

Boston Tufts Üniversitesi’nden uzmanlar, yulafta bulunan avenantramid adı verilen bir madde üzerinde bir araştırma yaptı. Kan hücrelerinin arterlerin endotel hücrelerine yapışmasını sağlayan “yapışkan” molekülleri baskılayan bir antioksidandır.

 

İnsan arteriyel endotel hücreleri avenantramidlere maruz kaldığında, hücreler “pürüzsüz” hale geldi.

 

Kan hücreleri artık atardamar duvarlarına bu kadar yapışmıyor, bu yüzden uzmanlar yulafın içerdiği bileşenlerin kan damarlarında tortu oluşumunu önlemeye yardımcı olabileceğine inanıyor.

 

Bu tür birikintiler, arterlerin esnekliğinde ve akışında bir azalmaya yol açabilir ve arterlerin duvarlarındaki kronik iltihaplanma, sonunda ateroskleroza yol açar.

Çalışma, avenantramidin belirli biçimlerinin, iltihap önleyici sitokinlerin aktivasyonu ile ilişkili faktörleri engelledikleri için iltihap önleyici özelliklere sahip olduğunu gösterdi. Sitokinler, bazıları iltihaplanmaya neden olan hasarlı dokuyu korumaya ve onarmaya çalışırken hücreler tarafından salınan küçük proteinlerdir.

 

Diyet, ilaç veya temel besinler yoluyla inflamatuar süreçleri inhibe etmek, aterosklerozun önlenmesinde en büyük faydalardan biridir.

 

Çalışma, Serbest Radikal Biyoloji ve Tıp dergisinde yayınlandı. Yulaf , kötü kolesterol seviyesini düşüren ve kalp hastalığı riskini azaltan bir tahıl ve gıda olarak da bilinir.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.