Isırgan otunun yok edilemez faydasını keşfedin

Bu sağlıklı, ucuz, yabani sebzenin modern insanın menüsünde daha sık bulunmasının birçok nedeni var.

Isırgan otunun yok edilemez faydasını keşfedin

Isırgan, neredeyse tüm dünyada iyi bilinen, genellikle istenmeyen bir ot olarak yetişir.

 

Yol kenarlarında, yerleşim yerlerinde, yol kenarlarında, nemli ormanlarda, bahçelerde ve bakımsız yerlerde buluruz.

 

Yüksek dağlarda da yetişir. Hem ısırgan yaprağı hem de kök, taze ve kurutulmuş yaprak kullanılırken, kök sadece kurutulmuş olarak kullanıldığını belirtmekte fayda var. Isırgan yaprakları yaz boyunca hasat edilirken kök erken ilkbahar ve geç sonbaharda toplanır.

 

Isırgan otunun tıbbi bileşimi ve etkisi

 

Isırgan otunun çeşitli tıbbi etkilerinin fark edilmesiyle etkin bileşimi incelenmiş ve ısırganın yüzde 5,5 protein, yüzde 0,7 yağ ve yüzde 7 karbonhidrat içerdiği tespit edilmiştir. Vitaminlere gelince, C vitamini (75-140 mg genç ısırgan yapraklarında bulunur), ardından karoten (provitamin A) 20 mg, B2, K vitaminleri ve pantotenik asit bakımından zengindir . Mineraller şunları içerir: kıllarda kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum, sodyum, potasyum ve silisik asidin yanı sıra asetilkolin ve histamin.

 

Isırgan otu kullanımı

 

Bununla birlikte, zengin bileşimine bakıldığında, tek tek bileşenlerinin vücut üzerindeki metabolik ve fizyolojik etkilerinin bilinmesi ve insanların olumlu deneyimleri göz önüne alındığında, ısırganın birçok hastalık üzerinde çok geniş, çeşitli ve etkili bir etkisi olduğu görülmektedir.

 

En önemli etki, organizmanın genel olarak saflaştırılması ve iyileşmesi üzerindedir.

 

Isırgan, çoğunlukla flavonoidlere atfedilen idrara çıkmayı (diüretik etki) teşvik eder ve aynı zamanda vücuttan klorür, ürik asit ve diğer asitleri (metabolizma ürünleri) salgılar, bu nedenle romatizmal hastalıklar, artrit, böbrek taşları, yani idrar çıkışını arttırmak.

 

Isırgan, kandaki düşük demir ve kanama ile başarılı bir şekilde yardımcı olur.

 

Metabolik olarak kullanılabilen çok miktarda demir, zengin mineraller kan hücrelerinde hematopoezi uyarır, ancak aynı zamanda zayıf ve yorgun insanların iyileşmesine yardımcı olur. (Burundan gelen) kanamayı durdurur ve ağır adet kanamasını düzenler.

 

İshalhemoroid ve kolit ile yardımcı olur. Pankreastaki sekretin enzimine etki ederek kan şekerini düşürür. Büyümüş prostat hastalıklarına yardımcı olur, iltihap önleyici etkiye sahiptir .

Doğanın mucizesi Isırgan

 

Kronik cilt hastalıklarını hafifletir ve yardımcı olur, egzama ve akne cildin doğal tonunu geri kazandırarak. Anti-inflamatuar etki, inflamatuar süreçlerde (romatizma, artrit) beyaz kan hücreleri tarafından üretilen kristalinlerin uzaklaştırılmasıyla kendini gösterir.

 

ileIsırgan otu mineraller, klorofil ve vitaminler, flavonoidler, karotenoidler vb. zenginliğinden dolayı bir besin bitkisi olarak bilinir . İnsanlar arasında, özellikle emziren annelerde saç dökülmesi, kırılgan tırnaklar ve zayıf süt salgısı durumlarında güçlendirme, yeniden mineralizasyon için değerlidir.

 

Isırgan otu, dağılımı, besin değeri ve vitamin değeri nedeniyle en faydalı, en sağlıklı ve en uygun fiyatlı yapraklı sebzeler arasında yer alır. Çoğu zaman, genç bitkinin (3 ila 5 ay arasında hasat edilen) yaprakları ve tepeleri yemek için kullanılır.

 

Genç ısırganlar çeşitli şekillerde (ıspanak, çorbalar, turtalar, salatalar, meyve suları gibi soslar…) hazırlanabilirken, kurutulmuş kısımlardan çaylar veya diğer müstahzarlar (tentürler, merhemler…) hazırlanır. Isırgan, vitamin ve minerallerin yanı sıra bitkisel boyaların doğal bir konsantresidir.

 

 Genç ısırgan otu yaprakları, marul veya diğer ekili sebzelerden 20 kat daha fazla C vitamini içerir.

 

İlkbaharda hasat edilen genç ısırgan otu, ince kıyılmış ve salataya karıştırılmış, yemeği vitaminlerle önemli ölçüde zenginleştirir.

 

Isırgan otu klorofil bir detokslayıcı görevi görür (zehirleri giderir) ve genel yorgunluğu gidermeye yardımcı olur. Aynı şekilde yemekten önce çorbaya, omlete veya herhangi bir pişmiş yemeğe eklenen ısırgan otunun kıyılmış taze yaprakları sadece yemeği zenginleştirmez, aynı zamanda vücudu iyileştirici bir etkiye de sahiptir.

 

Her zaman kaynatılmış ısırgan kullanılması tavsiye edilir, çünkü kaynatılmamış – sitrik asit nedeniyle ve sıklıkla büyük miktarlarda kullanıldığında böbreklere zarar verebilir.

 

Dolayısıyla bu sağlıklı, ucuz, yabani sebzenin modern insanın menüsünde daha sık bulunmasının birçok nedeni var.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.