Vücut kitle indeksinizi hesaplayın

Bebeklerde ve çocuklarda kuru cilt, yüz ve vücut bakımı hakkında her şey

Bebeğinizin veya çocuğunuzun cildi kuru mu? En yaygın nedenlerin neler olduğunu ve kötüleşmemesi ve egzama veya dermatite dönüşmemesi için nasıl tedavi edileceğini öğrenin. Çocuklar ve yetişkinler için yüz ve cilt bakımı hakkında her şeyi okuyun!

Bebeklerde ve çocuklarda kuru cilt,  yüz ve vücut bakımı hakkında her şey

16 Ekim 2022 Pazar

Kuru cilt - belirtiler

 

Bebeklerde ve çocuklarda kuru cilt yaygın bir semptomdur.

 

Ciltte yağ ve su bulunmaz, bu da cildi pul pul, pürüzlü yapar.

 

Kuru cilde sahip bebeklerde ve çocuklarda cildin koruyucu rolü zayıflar ve bu nedenle dış etkenlerden kaynaklanan tahrişlere karşı ayrıca hassastır. Kuru cilt, bağımsız bir fenomen (ilişkili bir hastalık olmaksızın) veya başka bir cilt hastalığının semptomlarından sadece biri olabilir.

 

Kuru cilt belirtileri kısaca

 

 

√   cilt dokunulamayacak kadar pürüzlü, pürüzlü ve gergin

 

√   sıkma hissi var, muhtemelen yanma

 

√   kaşıntılı cilt.

 

Kuru cilt olabilir :

 

√   hafif kuru cilt (biraz pürüzlü, öznel hafif sıkılaşma hissi)

 

orta derecede kuru cilt (yüzeyde hafif pullanma, orta derecede pürüzlülük, sübjektif olarak kaşıntı hissi ile birlikte gerginlik hissi oluşur)

 

√   çok kuru cilt (yoğun pullanma ve kaşıntı).

 

Kuru cilt vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Çocuklarda şiddetli kuruluk genellikle kış aylarında yüz derisinde, ellerde ve vücudun diğer açıkta kalan kısımlarında meydana gelir ve dış etkenlerden (soğuk hava ve merkezi ısıtma) kaynaklanan tahrişin bir sonucudur.

 

Bebeklerde ve çocuklarda kuru cilt nedenleri

 

Kuru cilt, bu tip cilde kalıtsal bir eğilimin sonucu olabilir ve ayrıca atopik dermatit, diğer dermatit formları, sedef hastalığı ve benzerleri gibi  diğer cilt hastalıklarıyla da ortaya çıkabilir.

 

Çocuklar, ciltleri daha ince olduğundan ve yağ bezlerinin aktivitesi eksik olduğundan, kuru cilde yetişkinlerden daha yatkındır.

 

 

Kuru cilt gelişimine katkıda bulunan dış faktörler:

 

√   merkezi ısıtma, kuru hava ve kış aylarında soğuk

 

√   klimalı odalar ve yaz aylarında ultraviyole radyasyon

 

√   uygun olmayan cilt bakımı: sık yıkama, agresif deterjan kullanımı, çok sıcak su.

 

 

Dermatit, döküntü ve diğerleri

 

 

Kuru cilt, genellikle hastalığın kronik evresinde, farklı dermatit tiplerinde bir semptom olarak görülebilir. Kafa derisinin seboreik dermatiti (kafa derisi = çocuklarda kafa derisinin kuruluğu ve başın tepesinin soyulması ile karakterize edilebilir.

 

Yüz derisinde kızarıklık ve kaşıntı ile yüz dermatiti (yüz egzaması) çeşitleri ortaya çıkar ve kuruluk da mevcuttur. El ve ayak derisindeki dermatit, soğuk aylarda kuru havayı tahriş edebilir ve ayrıca kızarıklık, kaşıntı ve kuru cilde neden olur.

 

Genellikle kış aylarında meydana gelen kuruluk bölgelerine bazen insanlar tarafından tıbbi bir terim olmayan “saçkıran” adı verilir.

 

Atopik dermatit kuru cilt, kızarıklık (egzama) ve kaşıntı ile karakterize kronik inflamatuar bir deri hastalığıdır.

 

Kuru cilt, atopik dermatitin ana semptomlarından biridir. Atopik hastaların cildinde yağ (cilt lipidleri) eksikliği vardır, cildin koruyucu işlevi azalır ve daha hassas ve tahrişe meyilli hale gelir.

 

Egzama, bazen küçük kabarcıklar, noktalı kabuklar ve çizikler (kaşıntı sonucu) ile ciltte kırmızı lekelerin (kırmızı noktalar) ortaya çıkması ile kendini gösterir. Kronik fazda, cildin soyulması ve kalınlaşması ile kuru hale gelir.

 

Cildin kaşınması, atopik dermatitin en rahatsız edici semptomudur. Uykuyu bölecek ve hastanın günlük aktivitelerini etkileyecek kadar yoğun olabilir.

 

Hastalık uzun sürelidir, genellikle yıllarca sürer ve iyileşme ve bozulma dönemleri ile karakterizedir.

 

Okul öncesi ve okul çağındaki çocukların yaklaşık% 15-20'sinin bundan muzdarip olduğuna inanılmaktadır. Hastalık en erken yaşta, yaşamın ikinci ve altıncı ayları arasında başlar. Hastalığın yoğunluğu genellikle yaşla birlikte zayıflar, bu nedenle on yaşından sonra, etkilenen çocukların %90'ından fazlasının hiçbir sorunu olmaz. Atopik dermatit yetişkinlerin % 2-10'unda görülür.

 

Kuru cilt, atopik dermatitin üç ana semptomundan biridir ve diğer yandan atopik dermatitin kötüleşmesini de etkiler. İşte tam da bu nedenle terapi, uygun bakım ve yumuşatıcı kremlerin düzenli kullanımıyla kuru cildi yatıştırmayı amaçlar.

 

 

 

Çocuklarınızda atopik dermatit için en iyi kremi nasıl seçeceğinizi merak ediyorsanız, mümkün olduğunca az katkı maddesi ve koruyucu içeren ve çocukların yaşına uygun, genellikle daha zengin, daha yağlı bir dokuya sahip bir krem aramak en iyisidir. kış aylarında ve yaz aylarında daha hafiftir.

 

Dermatitin kötüleşme aşamasında, iltihabı yatıştırmak için lokal anti-inflamatuar tedavi (lokal kortikosteroid tedavisi ve immünomodülatörlerle lokal tedavi) kullanılır.

 

Çocukluk çağında ciltte oluşan döküntüler genellikle cildin kuruluğu (dökülme ve kaşıntı ) ile karakterizedir ve ek cilt bakımı gerektirir Bebeklerde ve çocuklarda döküntülerin türleri, nedenleri ve tedavisi hakkında blogumuzda bilgi bulabilirsiniz.

 

Çocuklarda ve bebeklerde kuru cilt nasıl tedavi edilir?

 

 

Kuru cilde sahip bir çocuğu tedavi etmek, uygun yıkama ve nemlendirici kremlerin (yumuşatıcı kremler) düzenli olarak uygulanmasını içeren uygun cilt bakımını içerir.

 

√ Yıkama (banyo veya duş):

 

√ su çok sıcak olmamalıdır (sıcak su kuruluğu ve kaşıntıyı arttırır)

 

√ banyo yapmak ve duş almak kısadır - 5 ila 10 dakika (uzun süre banyo yapmak cildi daha fazla kurutur)

 

√ sabun ve köpük banyoları kullanmayın (cildi tahriş eder ve kuruturlar ve cildin normal pH'ını bozarlar)

 

√ dermokozmetik ürünler, yani tıbbi yağ banyoları ve yağ bakımından zengin sentezler kullanın

 

√  Çoğu yağ banyosunun banyodan sonra durulanması gerekmez, fazla su bir havluyla nazikçe toplanır ve ardından ıslak cilde kremler uygulanır (ürünün uygulanmasıyla ilgili üreticinin talimatlarını okuduğunuzdan emin olun)

 

√ güçlü silme ve havluyla ovalamadan kaçının.

 

Kuru cilt tedavisi için başka bir talimat, yumuşatıcı kremlerin düzenli uygulanmasıdır. Bunu "Üç Dakika Kuralı" olarak hatırlayabilirsiniz - yıkandıktan sonra üç dakika içinde çocuk yağlanmalıdır. Bu sayede suyun kurutma etkisi olmaz, ciltte hapsolur.

 

yumuşatıcı

 

 

Yumuşatıcı kremler (yumuşatıcılar) veya nemlendirici kremler ve merhemler, cildin kurumasını önleyen ve nemini korumaya yardımcı olan yerel müstahzarlardır.

 

Yumuşatıcılar cildi iki şekilde nemlendirir:

 

√  İlk eylem modu tıkayıcıdır. Tıkayıcı, cilt yüzeyinde su kaybını önleyen yağ tabakasının oluşumu anlamına gelir (su "ciltte tutulur"). Müstahzarlardaki tıkayıcı bileşenlerden en yaygın olanı uzun zincirli parafin hidrokarbonlardır - farklı yoğunluklarda sıvı parafinler, beyaz petrol jölesi, katı parafin ve skualanlar.

 

√  Diğer bir etki şekli, nemlendiriciler, yani cilde uygulandığında ek olarak suyu kendilerine bağlayan ve böylece nem sağlayan hidrofilik bileşenler aracılığıyladır. Yumuşatıcılardaki hidrofilik maddelerden en yaygın olanı polihidroksil alkollerdir - gliserol, propilen glikol, sorbitol ve mannitol.

 

√  "Tıbbi yumuşatıcılar" olarak bilinen yeni nesil yumuşatıcılar, cilt yenilenmesini uyaran bileşenlerin eklenmesiyle birlikte tıkayıcı ve hidrofilik maddelerin bir kombinasyonunu içerir.

 

Yumuşatıcı kullanmanın avantajları

 

 

 

 

Emilim:

 

√ cildi nemlendirir

 

√ ciltten su kaybını önlemek

 

√ kuru cilde gerekli lipitleri sağlayın

 

√ alerjenlerin deriden geçmesini engellerler, böylece atopik dermatitli çocuklarda gelecekte alerji gelişimini engelleyebilirler.

 

√ atopik dermatit tedavisinde düzenli kullanımları lokal kortikosteroid ihtiyacını azaltır

 

Kuru cilt bakımında yumuşatıcılar günde en az iki kez düzenli olarak kullanılır. Yüz ve eller gibi vücudun açıkta kalan bölgelerine gün içinde birkaç kez uygulayın. Yıkandıktan sonra cilt yağlanmalıdır.

 

Merhem şeklindeki müstahzarlar kuru ciltler için idealdir, ancak yayılmaları daha zor olduğundan ve tıkayıcı bir etkiye sahip olabileceğinden ("cilt daha zor nefes alır"), bunların cildin daha küçük bölgelerine uygulanması tavsiye edilir. çok kuru. Daha soğuk mevsimler için uygundurlar.

 

Krem şeklindeki müstahzarların yayılması daha kolaydır, daha fazla su içerir ve cildin daha geniş bölgeleri için uygundur.

 

Kış aylarında, kuru cilde sahip çocukların vücudunun, yüzünün ve ellerinin açıkta kalan bölgelerine nötr, daha yağlı kremler sürmeleri tavsiye edilir. Kremler daha sonra cildi nemlendirmenin yanı sıra dış etkenlerin (soğuk, rüzgar) cilt üzerindeki etkisini engelleyen koruma görevi görür.

 

Ayrıca kış aylarında (merkezi ısıtmanın cilt kuruluğu üzerindeki etkisini azaltmak için ) çocuğun uyuduğu odanın nemlendirilmesi tavsiye edilir.

 

Kuru ciltler için doğal çözüm

İnternette arama yaparak, ister topikal ister oral olarak uygulansın, kuru ciltler için doğal ilaçlar kullanma konusunda birçok tavsiye bulabilirsiniz.

 

Onları çocuk yaşta kullanırken dikkatli olmalısınız, çünkü etkinlikleri konusunda hala yeterli yüksek kaliteli bilimsel çalışma yoktur ve bazıları tahrişe ve alerjik reaksiyonlara neden oldukları için uygun olmayabilir.

 

√ Omega 3 esansiyel yağ asitlerinin (yutma) oral yoldan verilmesi, kuru cilt tedavisinde ve atopik dermatit tedavisinde yardımcı olabilir.

 

√  Gama-linolenik yağ asidi (hodan, çuha çiçeği) bakımından zengin bitki yağları da kuru cilt ve atopik dermatit tedavisinde kullanılır.


Sosyal Medyada Paylaş


İlgili Makaleler