Vücut kitle indeksinizi hesaplayın

Akne, Bilmeniz gereken her şey tek bir yerde

Akne hakkında endişeli misiniz? Akne neyin sebep olduğunu, nasıl oluştuğunu ve akneyi önlemek için ne yapılmaması gerektiğini okuyun ve ömür boyu temiz bir cildin tadını çıkarın.

Akne, Bilmeniz gereken her şey tek bir yerde

16 Ekim 2022 Pazar

Akne en sık görülen cilt hastalığıdır.

 

Akne her yaşta ortaya çıkabilir, ancak en sık ergenlik ve ergenlik döneminde bekliyoruz.

 

Literatürden elde edilen verilere göre, nüfusun neredeyse %80'i hayatlarının bir döneminde sivilceye sahiptir.

 

Akne her iki cinsiyette de eşit sıklıkta görülür ve hastalığın daha şiddetli formları genellikle erkeklerde görülür.

 

Kısaca Akne nedir?

 

 

Akne, yağ bezlerinin ve kıl foliküllerinin ( pilosebase üniteler ) en sık görülen inflamatuar hastalığıdır.

 

Akne farklı klinik formlarda sunulabilirler. İnflamatuar olmayan akne siyah nokta veya komedondur ve inflamatuar akne lezyonları papüller, püstüller ve nodülokistik oluşumun en derin lezyonlarıdır.

 

√  Hafif akne, siyah nokta veya komedon adı verilen inflamatuar olmayan değişikliklerle karakterizedir.

 

√  Açık komedonlar (ortadaki siyah nokta "siyah nokta ") veya kapalı komedonlar (beyaz düz papüller "beyaz nokta") olabilirler.

 

√  İltihaplı değişiklikler (papüller, püstüller, nodüller, kistler) orta derecede şiddetli ve şiddetli aknede bulunur ve bunun sonucunda yara izi oluşumuna neden olabilir.

 

√   Akne tipik olarak yağ bezlerinin en çok sayıda ve aktif olduğu yerlerde (yağ bölgeleri), yani yüz derisi (yanak sivilce, çene sivilce, burun sivilce), boyun, sırt, dekolte ve üst kollarda ortaya çıkar. Koltuk altı, kasık (bikini bölgesinde sivilce, kalçada sivilce) gibi beklemediğimiz yerlerde lokalize olan özel bir sivilce çeşidi de vardır. Bu akne formuna ters akne veya akne inversa denir.

 

Akne neden olur? Kısaca

 

 

Akne, kalıtsal yatkınlık ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu olarak ortaya çıkar.

 

Bazı genler artan donyağı (sebum) salgılanmasını etkiler, diğerleri androjen hormonlarının artan üretimini etkiler ve diğerleri yağ bezlerinin ve kıl foliküllerinin androjenlere karşı artan duyarlılığını etkiler.

 

Sivilce, birkaç faktörün karşılıklı etkisinin bir sonucu olarak ortaya çıkar:

 

√  artan hormon aktivitesi

 

√  artan sebore üretimi

 

√  yağ bezi çıkış kanalı ve saç içindeki keratinizasyon sürecinde bir değişiklik (cilt hücreleri yağ bezlerinin kanallarını tıkar ve sebum salınımını engeller veya durdurur)

 

√  mikrobiyal florada değişiklik ( Cutibacterium acnes'in artan aktivitesi )

 

√  bağışıklık tepkisi ve iltihaplanma

 

√  Yağ bezi, kıl folikülüne (saç çıkış kanalı) bağlıdır ve normal bir durumda kıl folikülünün fizyolojik olarak dökülen hücreleri ile birlikte cilt yüzeyinde sebum salgılanır.

 

√  Çıplak gözle görülemeyen ve cildin yağlanmasına hizmet eden bir işlemdir. Normal bir cilt tipinde, dökülen kıl kökü hücreleri ile yeni oluşan hücreler arasında bir denge vardır.

 

Akneli hastalarda hormonların etkisi ile yağ bezleri daha fazla sebum salgılar ve kıl kökünde daha fazla hücre oluşur. Hücreler ve sebumun cilt yüzeyine boşalmak için zamanı yoktur ve folikül tıkanır. Sonuç olarak komedonlar (siyah nokta) ortaya çıkar ve salgı kapandıkça bakteri bileşimi de değişir, bakteri Cutibacterium acnes (eski adı Propionibacterium acnes ) aktive olur.) ve iltihaplanma veya iltihaplı akne oluşur (papüller, papülopüstüller ve daha derin iltihaplı oluşumlar).

 

 

Akneye neden olan hormonlar

 

 

Akneden erkek cinsiyet hormonları (androjenler) ve adrenal korteks hormonları (dehidroepiandrosteron, DHEA) sorumludur.

 

Androjen reseptörleri yağ bezlerinin hücrelerinde bulunur ve androjen hormonlarının reseptörlere bağlanması sebum salgılanmasına yol açar. Aşırı sebum salgılanması, aşırı androjen nedeniyle veya yağ bezlerinin androjenlere karşı artan duyarlılığı nedeniyle oluşabilir .

 

Akne gelişiminde çevresel faktörler

 

 

 

 

 Akne oluşumunda çevresel faktörlerden sıklıkla şunlardan bahsedilir:

 

√  stres,

√  gıda,

√  sigara içmek,

√  yetersiz kozmetik,

√  ilaçlar

√  güneş.

 

Stres durumunda vücudumuz hormonlar (kortizol ve adrenalin gibi) ve yağ bezlerinin aktivitesini etkileyebilecek ve akneyi artırabilecek diğer çeşitli küçük moleküller üretir.

 

Son yıllarda, yüksek glisemik indeksli gıdaların tüketiminin ve inek sütü tüketiminin artmasının daha şiddetli akne formları ile ilişkili olabileceği giderek daha fazla doğrulanmaktadır.

 

Sigara içmek ve sivilce açıkça bağlantılıdır, araştırmalar yetişkinlikteki sivilcelerin %40'ından fazlasının sigarayla bağlantılı olduğunu göstermiştir. Yağ kanallarını tıkayan uygunsuz kozmetikler akneyi artırabilir.

 

Antidepresanlar, antiepileptikler ve steroidler gibi ilaçlar da akne nedenlerinden biri haline gelebilir. Güneşgenellikle dekolte ve sırtın üst kısmındaki deride sarı uçlu küçük papüller ( akneiform döküntü ) olarak görülen aknenin patlamasını tetikleyebilir.

 

Mallorca aknesi olarak bilinen özel bir akne çeşidi genellikle kadınlarda 25 yaşından sonra UVA ışınlarının belirli cilt bakım ürünlerindeki kimyasallarla temas etmesi ve alerjik reaksiyona neden olmasıyla ortaya çıkar.

 

Yaşam boyu sivilce

 

Oluşma yaşına bağlı olarak, ayırt ederiz:

 

√  çocukluk sivilce,

 

√  ergenlik veya ergenlik sivilceleri,

 

√   yetişkin akne.

 

Çocukluk sivilceleri şunlar olabilir:

 

√  yeni doğan sivilce (yaşamın ilk ayı),

√  infantil veya infantil akne (4 ila 12 veya 16 aylık),

√  orta çocukluk aknesi veya " çocukluk ortası sivilce " (1 ila 7 yaş arası),

√  ergenlik öncesi sivilce (7 ila 11 yaş arası).

 

Çocukluk sivilce

 

 

Yenidoğan aknesi, iz bırakmadan kendiliğinden geçen yaygın, hafif aknedir.

 

Kız ve erkek yenidoğanlarda eşit oranda görülürler. Yeni doğan bebeklerin %20'sinden fazlasının bu tip sivilcelere sahip olduğuna inanılmaktadır.

 

Yenidoğan aknesi doğumda bulunur veya yaşamın ilk dört haftasında ortaya çıkar. Genellikle "temizleyici döküntüler" olarak adlandırılırlar çünkü bu şekilde çocuğun annenin hormonlarından arındırıldığına inanılır.

 

Bu akne tipinin, annenin veya kendi hormonları (androjenler) tarafından uyarılan yağ bezlerinin artan aktivitesinin ve Malassezia türlerinin (Pityrosporum ovale) maya tarafından cilt kolonizasyonunun bir sonucu olarak ortaya çıktığı varsayılmaktadır.

 

Yeni doğan sivilce hakkında daha fazla bilgiyi şurada bulabilirsiniz: Yenidoğan ve bebek akne tedavisi

 

İnfantil akne, bebeklik döneminde yaşamın ilk 12. (veya 16.) ayına kadar ortaya çıkan nadir bir sivilce türüdür. Erkek çocuklarda daha sık görülürler. Bebek aknesinin nedeni genellikle bilinmemektedir.

 

Aknenin artan hormonal aktiviteden kaynaklandığı açık olduğundan ve bu dönemde hormon aktivitesi beklemediğimiz için (annenin hormonları çocuğun vücudundan çoktan temizlenmiştir), tüm bebek sivilceleri bir çocuk doktoru tarafından muayene gerektirir ve onun durumuna göre değerlendirme, bir pediatrik dermatolog veya endokrinolog tarafından yapılan muayene.

 

Bebek sivilceyeni doğan akne, açık ve kapalı siyah noktalardan (komedonlar) daha fazla inflamatuar değişiklik ile karakterizedirler.

 

Enflamatuar değişiklikler daha derin ve daha belirgin olabilir, bazen ağrılı olabilir ve iz bırakabilir. En sık yüz, alın, yanaklar, çene ve burun derisinde, daha az sıklıkla sırt ve dekolte derisinde lokalize olurlar.

 

Bebek aknesi genellikle orta derecede şiddetli veya hafiftir.

 

 

Bebek sivilceleri hakkında daha fazla bilgiyi şurada bulabilirsiniz:

 

 

Yenidoğan ve bebek sivilcelerinin tedavisi

 

 

 

 

Orta çocukluk aknesi, yaşamın ilk ve yedinci yılları arasında ortaya çıkan nadir bir sivilcedir. Bu yaşta hormonal aktivite veya akne görünümü beklemediğimiz için ek tedavi gerektiğinden çocuk doktora sevk edilmelidir.

 

Ergenlik öncesi sivilce genellikle yedi ila 11 yaş arasında veya kızlarda ilk adete kadar ortaya çıkar. Kendilerini ergen sivilcelerine benzer şekilde sunarlar. Bu akne şekli de endokrinolojik tedavi gerektirir çünkü hala hormon aktivitesi beklemiyoruz. Her şeyden önce, erken ergenlik başlangıcını dışlamak gerekir.

 

 

Ergenlik ya da Akne Vulgaris en sık görülen akne türüdür, genellikle 11-15 yaşları arasında başlar ve ergenliğin sonuna kadar sürer. Bu dönemdeki sivilceler hafif, orta şiddetli veya şiddetli sivilce olabilir.

 

 

Yetişkin aknesi, 25 yaşından sonra ortaya çıkan sivilcedir. Otuzlu yaşlarda akne, kırklı veya ellili yaşlarda akne olarak da adlandırılırlar . Kadınlarda daha sık görülürler.

 

Genellikle iltihabi değişiklikler, papüller, püstüller ve esas olarak çenenin alt kısmındaki deride ve alt çene çizgisi boyunca ve boyunda bulunan iltihabi nodüller ile kendini gösterirler. Ekskoriasyonlar ve buna bağlı prosedürel hiperpigmentasyon sıklıkla görülür.

 

Görünüşlerinin kesin nedeni tam olarak açıklanamamakla birlikte, kalıtım, hormonal dengesizlik, stresin etkisi, yetersiz (komedojenik) kozmetikler ve sigara içmenin bir sonucu olarak ortaya çıktıklarına inanılmaktadır.

 

Bu sivilce formunda bile sağlıksız bir diyet, yani glisemik indeksi yüksek ve sütlü bir diyetin etkisi olabilir.

 

Yetişkinlikte sivilce hakkında daha fazla bilgiyi şu makaleden okuyabilirsiniz: Akne: Yüz, çene, boyun ve sırttan nasıl kurtulur - ipuçları

 

Akne tedavi etmemenin sonucu

 

 

Akne tedavisi, sonuçları gelişmeden önce mümkün olduğunca erken başlatılmalıdır.

 

İlk sonuç grubu kozmetik niteliktedir ve genellikle iltihaplı aknede (orta derecede şiddetli ve şiddetli akne) ortaya çıkar. Bunlar yara izleri ve prosedürel hiperpigmentasyondur.

 

Bir başka sonuç grubu da duygusaldır. Akne, benlik saygısında azalma, geri çekilme, kaygı ve depresif davranışlarla kendini gösterebilen psikolojik sorunlara neden olabilir.

 

Aknenin tüm formlarında duygusal sonuçlar ortaya çıkabilir, ancak bunları çoğunlukla hastalığın orta ve şiddetli formlarında bekleriz.

 

Akne nasıl önlenir?

 

Akneyi önleyebilir miyiz? "Yaşam hijyeni", sağlıklı ve dengeli beslenme, yeterli uyku, yetersiz kozmetikten kaçınma, sigara dumanından (sigara içmemek, dumanlı odalarda kalmamak), güneşten uygun şekilde korunmak ve stresle uygun şekilde baş etmek kesinlikle tavsiye edilir.

 

Akne göründüğünde, tedaviye mümkün olduğunca erken başlanmalıdır.

 

Doğru tedavi seçimi, akne oluşumundaki tüm bileşenler üzerinde etkili olmak anlamına gelir:

 

√   foliküler keratinizasyonu normalleştirin, yani. komedon oluşumunu önleyin.

 

√  yağ bezlerinin boyutunu ve aktivitesini azaltmak.

 

√  anti-inflamatuar etkiye sahip.

 

Tedavi seçimi şunlara bağlıdır:

 

√  yaş

 

√  Doktor tarafından hastalığın ciddiyetinin değerlendirilmesi

 

√  hastanın hastalığının ciddiyetini, yani hastalığın yaşam kalitesi üzerindeki etkisini değerlendirmek

 

Bir terapi seçerken şunlara dikkat etmelisiniz :

 

√  hastalık süresi

 

√  önceki tedaviye yanıt

 

√  yara izi ve prosedürel hiperpigmentasyon yaratma eğilimi

 

√  hasta tercihleri ve finans

 

Tedavi olabilir:

 

√  topikal (hafif ila orta şiddetli akne için)

 

√  sistemik (orta ve şiddetli akne için)

 

Yerel tedavi şunları içerir:

 

√  yerel keratolitikler

 

√  topikal retinoidler

 

√  benzoil peroksit

 

√  yerel antibiyotikler

 

√  azelaik asit.

 

En iyi etki, lokal tedavinin bir kombinasyonu ile elde edilir.

 

Sistemik tedavi şunları içerir :

 

√  oral antibiyotik uygulaması

 

√  izotretinoinin oral uygulaması

 

√  hormon tedavisi.

 

Akne tedavisi hakkında daha fazla bilgiyi şu makaleden okuyabilirsiniz: Akne: Yüz, çene, boyun ve sırttan nasıl kurtulur - ipuçları

 

Doğru cilt bakımı akne tedavisinin önemli bir parçasıdır.

 

Akneli ciltler için komedojenik olmayan ve uygun medikal kozmetiklerin kullanılması tavsiye edilir.

 

Sadece cildi nemlendirmekle kalmaz, aynı zamanda sıklıkla iyileşmeye yardımcı olan aktif maddeler içerir.

 

Temel akne tedavisi genellikle kurutucu ve tahriş edici bir etkiye sahiptir ve tıbbi kozmetiklerin doğru seçimi son derece önemlidir, tedavinin "dayanmasına" yardımcı olur.

 

Uygun yüz temizliği (yıkama için jeller ve/veya köpükler; misel temizleme solüsyonları) ve cilt nemlendirici emülsiyonun uygulanması (genellikle gün içinde) tavsiye edilir.

 

Cilt bakımı hakkında daha fazla bilgiyi Yüzünüze nasıl bakmalı - ipuçları bölümünde okuyabilirsiniz.

 

Uygun güneş koruması uygulamak ve akneye meyilli cilde uyarlanmış koruyucu faktörlü emülsiyonlar kullanmak önemlidir. Güneşten korunma hakkında daha fazla bilgiyi Güneşten korunma bölümünden okuyabilirsiniz - her şey yüz, cilt ve güneş yanığı hakkında.

 

Çocukluk sivilceleri ve yetişkin sivilceleri özel bir tedavi yaklaşımına sahiptir.

 

Çocukluk çağı aknesi tedavisi hakkında daha fazla bilgiyi şurada bulabilirsiniz: Yenidoğan ve bebek aknesi tedavisi

 

Bebeklerde ve çocuklarda kuru cilt - yüz ve vücut bakımı hakkında daha fazla bilgi için çocuk cildi için ek bakım hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

 

Yetişkinlikte sivilce tedavisi hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz: Akne: Yüz, çene, boyun ve sırtta sivilcelerden nasıl kurtulur - ipuçları


Sosyal Medyada Paylaş


İlgili Makaleler