Vücut kitle indeksinizi hesaplayın

Diş ve kemoterapi - ağız sağlığı nasıl korunur?

Kemoterapi ve radyasyonun ağız sağlığı üzerindeki etkileri sadece tedavi sırasında sürebilir, aynı zamanda tedaviden yıllar sonra da sürebilir.

Diş ve kemoterapi - ağız sağlığı nasıl korunur?

17 Ekim 2022 Pazartesi

Başta kanser hastaları olmak üzere tüm hastalıklarda erken teşhis ve hızlı tepki önemlidir. Bunu radyasyon tedavisi ve kemoterapinin izleyeceğini öğrenen kişiler için diş sağlığı genellikle son şeydir, ancak böyle olmaması gerekir.

 

Diş boşluğu hassas bir sistemdir ve çoğu durumda kötü huylu hastalıkların tedavisinin sonuçları ağız boşluğunda tam olarak fark edilir.

 

Tedaviye başlayan ve sağlıklı dişlere sahip olan kişiler kemoterapi ve radyasyonun etkilerini daha az hissedeceklerdir ancak sağlıklı dişler bile reaksiyonun olmayacağının garantisi değildir.

 

Dişler kemoterapiye nasıl tepki verir?

 

Malign hastalıkların çoğu kemoterapisi , tümör hücreleri üzerinde agresif bir şekilde hareket eden ajanlar olan sitostatikler kullanılarak gerçekleşir. Ancak sitostatikler seçici değildir, yani sadece mutasyona uğramış hücreler üzerinde değil, aynı zamanda normal hücreler üzerinde de etkilidirler. Oral mukoza, etkilerine özellikle duyarlıdır ve ağız sorunları çok hızlı gelişebilir.

 

Oldukça tatsız olabilirler ve zamanında tamir edilmezlerse ciddi durumlara dönüşebilirler. Kemoterapi ve radyasyonun ağız sağlığı üzerindeki etkileri sadece tedavi sırasında sürebilir, aynı zamanda tedaviden yıllar sonra da sürebilir.

 

Kötü huylu hastalıklar yaşam kalitesini bozar, ancak ortak çabalarla semptomlar hafifletilebilir.

Ağız boşluğunun tedaviye en yaygın tepkilerinden biri, ağız kuruluğu veya tükürük bezlerinin çalışmasındaki bir bozukluktur. Bu oldukça nahoş fenomen, terapi sırasında ve daha sonra da mevcut olabilir. Azalan tükürük üretimi ve bileşimindeki değişiklikler, ağız boşluğunu bakteriler için mükemmel bir üreme alanı haline getirir ve başka problemlerin gelişimi için bu belirti göz ardı edilmemelidir.

 

Ağız kuruluğuna ek olarak, mukozit (ağız boşluğunun mukoza zarında enflamatuar ve ülseratif değişiklikler), trismus (çiğneme kaslarının elastikiyet kaybı), ikincil enfeksiyonlar ( mukozit ve ağız kuruluğu sonucu bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonları ), ağız boşluğu disfonksiyonu, tat alma duyusunda değişiklikler, sıklıkla meydana gelir.yeme bozuklukları, radyasyon çürükleri (ağız kuruluğu sonucu oluşur) ve diğerleri.

 

Kemoterapi öncesi diş hekimine görünmek neden önemlidir?

 

Kemoterapiye başlamadan önce diş hekimine yapılacak bir ziyaret tedavi sürecini büyük ölçüde değiştirebilir ve komplikasyon riskini azaltabilir.

 

Onkologlar, tüm hastalara diş hekimleriyle iletişime geçmelerini ve tedaviye başlamadan önce yapılması gerektiğini düşündükleri prosedürleri önermelerini söylemelidir.

 

Komplike diş prosedürleri kemoterapiden üç hafta önce yapılmalıdır.

Diş hekimi durumu ayrıntılı olarak değerlendirecektir, ancak büyük çürük lezyonlarından, enflamatuar süreçlerden, halihazırda hareketli olanlardan ve periodontal olarak sıkıştırılmış olanlardan (periodontal cep 6 mm'den daha derin olduğunda) etkilenen dişlerin çekilmesi önerilir.

 

Ayrıca tedaviye başlamadan önce küçük çürüklerin ve pulpa lezyonlarının rehabilite edilmesi ve diş taşlarının çıkarılması gerekir ve hastaya mümkün olan en iyi bakımı sağlamak için diş hekimi ve onkolog birlikte çalışmalıdır.

 

Kemoterapi sırasında ve sonrasında diş tedavileri

 

Bazı durumlarda kemoterapiye mümkün olan en kısa sürede başlamak gerekir,  bu nedenle tedaviye başlamadan önce diş prosedürleri mümkün değildir.

Bu durumda, ağız boşluğunun durumunuayrıntılı olarak izlemek ve iki kür kemoterapi arasındaki zaman aralığında işlemleri yapmak gerekir.

 

Onkolog ve diş hekimi hastanın ameliyat olması gerektiğini değerlendirirse, bir sonraki tedavi döngüsünün başlamasından yaklaşık bir hafta önce yapılabilirken, yeni bir kemoterapi döngüsünün başlamasından  üç gün öncesine kadar daha basit prosedürler yapılabilir .

 

Diş hekimleri ve onkologlar, bir onkoloji hastasının ağız boşluğuna birlikte bakarlar.

Protez nedeniyle ağız boşluğunda meydana gelen değişiklikler en kısa sürede diş hekimine ve onkoloğuna bildirilmeli ve sağlık ekibi ile anlaştıktan sonra takma işlemi durdurulmalıdır.

 

Kemoterapinin bitiminden sonra tüm diş problemlerini hemen çözmek mümkün değildir - daha karmaşık diş prosedürleri için hastanın kan sayımının normale dönmesini ve onkoloğun diş rehabilitasyonu için onayını beklemek gerekir.

 

Kemoterapi sırasında diş bakımı nasıl yapılır?

 

Onkoloji hastalarının ağız bakımında yumuşak liflere sahip yumuşak hareketler ve fırçalar çok önemlidir. Tabii ki, dikkatli kullanılması gereken diş ipini ve ağız boşluğunu dezenfekte etmek için gargarayı da unutmamalıyız.

 

İlaç ve radyasyon nedeniyle ağız kuruluğu hisseden herkese diş hekimi, ağız boşluğunun pH değerini normalleştiren yapay tükürük veya solüsyonlarla ağız boşluğunun yıkanmasını önerecektir.

 

Değişiklikleri izlemek için diş hekimine düzenli ziyaretler önemlidir.


Asitli içecekler tükürük salgısını da uyarabilir (ancak diş minesine zarar vermemek için suyla durulamak gerekir ) ve şekersiz sakız.

Diş etleri aşırı hassasiyetle tepki verebilir  bu nedenle fırçalama ve çiğneme gibi günlük aktiviteler ağrılı olabilir . Bu durumda diş fırçalamadan veya yemek yemeden önce diş etlerine lokal anestezik jel uygulanabilir.

 

Ayrıca okuyun

Disk herniasyonu nedir- belirtileri

Diş Kaplamalarının Yararlarını ve Tehlikelerini öğrenin

Bu yiyecekler dişlerinizi sarı yapabilir?

Çörek Otu;nun Vücuda Faydası


Sosyal Medyada Paylaş


İlgili Makaleler