
Bebeğin sağlığı ebeveynler için en önemli şeydir. Bu nedenle, sorunu bilmekte yanlış bir
Bu diş hastalığı hakkındaki en büyük yanılgılardan biri, sadece yaşlı insanlarda meydana geldiğidir. Evet, periodontitis yaşı seçmez, bu nedenle çocuklukta bile ortaya çıkabilir.
Periodontitis diş etlerine, kemiklere ve dişleri destekleyen diğer yapılara zarar veren bir hastalıktır. Bakterilerin diş etlerini tahriş eden ve yavaş yavaş dişe ve destek yapısına zarar veren asitler salgıladığı diş plağı neden olur. Kural olarak, çocuklara ve ergenlere diş eti hastalığının ilk aşaması olan diş eti iltihabı teşhisi konur.
Diş eti iltihabı ve periodontitis başlıca periodontal hastalıklardır.
Diş eti iltihabı veya diş eti iltihabı, diş eti hastalığının en hafif şeklidir ve çocuklarda sık görülen bir durumdur. Eşlik eden semptomlar, kolayca kanayan iltihaplı, şiş diş etleridir. Diş eti iltihabı genellikle ağrısızdır, bu nedenle ilk aşamada onu tanımak zordur.
Çocuğun ağrı hissetmemesi tüm dişlerinin sağlıklı olduğu anlamına gelmez ve bu sadece bir diş hekimi tarafından kontrol edilebilir. İlk işlemler başlamadan ve daha fazla hasara neden olmadan önce diş hekiminde düzenli kontroller çok önemlidir.
Diş eti iltihabı çocuklarda nadiren beş yaşından önce ve daha sık olarak adolesanlarda görülür.
Diş eti iltihabının diş ve diş etlerinin profesyonel diş temizliğinin yanı sıra ağız hijyeninin iyileştirilmesi ile çok basit bir şekilde önlenebileceğini ve tedavi edilebileceğini belirtmek önemlidir. Ancak tedavi edilmezse kolaylıkla hastalığın daha ciddi formlarına, yani periodontitise (periodontoz) dönüşebilir.
Periodontitis (periodontoz), dişleri destekleyen dokuların daha ciddi bir iltihabıdır. Diş etlerine ek olarak, destekleyici kemik, periodontal ligament ve diş kökü çimentosu da etkilenir. Tedavi edilmeyen çok yıllık periodontitis diş kaybından sorumlu olabilir , ancak aynı zamanda çok sayıda sistemik hastalıkriskini de ciddi şekilde artırır.
Daha genç yaştaki periodontitis, genellikle yetişkin hastalardan çok daha hızlı ve daha agresif bir seyir gösterir. Uzman muayenesi ile periodontal hastalığın hangi formu olduğu net bir şekilde tespit edilir ve sonrasında periodontal tedavi planlanır .
Diş eti iltihabı gibi periodontitis, ergenlerde küçük çocuklara göre daha sık görülür.
Sağlıklı diş etleri sıkı ve elastiktir, açık pembe renktedir, kanamaz ve ağrılı değildir. Bir şeylerin ters gittiğinin ilk işaretleri, dokunulduğunda kanayabilen yoğun kırmızı, ağrılı ve şiş diş etleridir. Ağızdan gelen hoş olmayan nefesin ortaya çıkması da mümkündür Bunlar diş eti iltihabının veya diş eti iltihabının ana özellikleridir ve mümkün olduğunca erken tepki vermek gerekir.
Bununla birlikte, periodontal hastalık, hastalığın geç evrelerinde bile, diğer belirtilerin sadece bir kısmını göstererek, ağrı olmadan bile ilerleyebilir.
Temel belirtiler, çocuğunuzda periodontal hastalık gelişimi konusunda sizi uyaracaktır :
· fırçalama sırasında ve sonrasında kanayan diş etleri
· kırmızı, şiş veya hassas diş etleri
· kalıcı koku ve/veya kötü tat
· diş eti çekilmesi
· normalden daha geniş aralıklı gevşek veya aralıklı dişler
· ısırık değişiklikleri.
Küçük hastaların göremediği veya hissedemediği sorunları düzenli bir muayene sırasında tespit edebilen diş hekimindeki kontrolleri unutmamalıyız.
Diş eti hastalığı esas olarak kötü ağız hijyeninden kaynaklanır .
Diğer yaygın nedenler ise şeker hastalığı , bazı ilaçların kullanımı, vücuttaki hormonal değişiklikler, sağlıksız beslenme, sigara, bruksizm ve genetik yatkınlıktır. Bununla birlikte, çoğu diş eti hastalığı, kolayca tedavi edilebilen ve önlenebilen basit diş eti iltihabı olarak başlar.
Bir diş hekimi, bazı hastalıkların ortaya çıkmasını semptomlar ortaya çıkmadan önce önleyebilir ve ağız sağlığını korumak için size ek tavsiyelerde bulunabilir. Bu durumda iyi bilinen "Önlemek tedavi etmekten iyidir" sözü gerçekten de geçerlidir.
Periodontal hastalığa karşı en önemli koruyucu adım, erken yaşlardan itibaren iyi ağız hijyeni alışkanlıkları kazandırmaktır.
Aşağıdakiler periodontal hastalıkların önlenmesinde yardımcı olur:
1. İyi bir ağız hijyeninin erkenden benimsenmesi ,
2. Çocukların ağız boşluğunun düzenli muayeneleri ve diş eti iltihabı semptomlarının araştırılması,
3. dişçiye düzenli ziyaretler
4. bilgi - genetik faktör sıklıkla bir rol oynar, bu nedenle yakın aile üyelerinin periodontal sorunları varsa özel dikkat gösterilmesi istenir.
İyi ağız hijyeni alışkanlıkları diş eti hastalıklarını önleyebilir. Önleme ve erken teşhis en önemlileridi. Dişler, diş etleri, periodontal hastalıklar ve diş kaybı ile ilgili problemlerden kaçınmak için belirli bir önleme düzeyini korumak esastır.
Ayrıca okuyun
Kırık diş tedavi edilmezse ise ne olur?
Hamilelik ve yan etkiler: mide ekşimesi
Periodontitis, diş eti iltihabı tedavi
Hassas Dişlerden Başlayan Hastalık
Antibiyotikler diş tedavisinde ne zaman kullanılmalıdır?
Hastaneden genetik test nasıl alınır?
Bebeğin sağlığı ebeveynler için en önemli şeydir. Bu nedenle, sorunu bilmekte yanlış bir
Sırt ağrısı şeklinde yaygın bir şikayettir. Bu durum genellikle birkaç hafta içinde
Tiroid bezi (lat. tiroidea) endokrin (hormonal) ve metabolik bir organdır ve insan vücudunda en
Geceleri sık idrara çıkmaktan şikayet ettiğinizde doktorun size soracağı ilk soru şu
Pazartesi herkesi hasta eder, işinizi sevseniz bile. Bununla birlikte, sabah bulantısı sizin
İdrar retansiyonu, idrarın tutulması, yani mesanenin tamamen
Uyku hormonu melatonin hakkında en önemli 9 gerçeği
Hipertansiyon yaşı düştü. Eskiden daha çok ileri yaş hastalığı olarak bilinen