Vücut kitle indeksinizi hesaplayın

Çocuklarda obezite, İstatistikler, nedenleri, tedavisi ve diyet

Çocuğunuzun fazla kilolu olmasından mı korkuyorsunuz? Çocuğunuzun vücut kitle indeksini (BMI) nasıl hesaplayacağınızı öğrenin. Kilo verme diyetleri ve sağlıklı beslenme hakkında her şey.

Çocuklarda obezite, İstatistikler, nedenleri, tedavisi ve diyet

17 Ekim 2022 Pazartesi

Obezite (şişmanlık, adipozite) vücutta aşırı yağ birikmesine bağlı olarak vücut ağırlığında artış ile kendini gösteren kronik metabolik bir hastalıktır.

 

Fazla enerjinin yağ şeklinde depolanması nedeniyle artan enerji alımı ile azaltılmış tüketimi arasında bir orantısızlıktır.

 

Obezite, genetik ve metabolik faktörlerin, sosyal-kültürel çevrenin, çevrenin ve kötü yaşam tarzı alışkanlıklarının etkisi altında ortaya çıkan multifaktöriyel bir hastalıktır. Obez çocuklar, aşağıdakiler gibi bir dizi kronik hastalık riskiyle karşı karşıyadır:

 

√ hipertansiyon

 

√ arteriyel ve kalp hastalıkları

 

√ diyabet

 

√ karaciğer ve böbrek hastalıkları

 

√ kas-iskelet sistemi hastalıkları

 

√ erken ergenlik

 

√ polikistik yumurtalıklar

 

√ çeşitli metabolik bozukluklar

 

Çocuklarda artan vücut ağırlığı ile obeziteyi ayırt ettiğimizi belirtmek önemlidir.

 

Çocuklarda obezite birincil (%97) ve bazı hormonal bozukluklara, tiroid hastalıklarına, merkezi sinir sistemi hastalıklarına veya ilaç tedavisine bağlı olabilir.

 

Dünyada obezite

 

Obezite günümüzde özellikle Avrupa ve ABD gibi gelişmiş bölgelerde artış gösterirken, dünyanın geri kalmış bölgesinde ise hala aç ve yetersiz beslenen çocuklar bulunmaktadır.

 

5-19 yaş arası obez çocuk sayısı 1975'te 11 milyondan 2016'da 124 milyona yükseldi. Ek 213 milyon fazla kilolu, ancak obez olarak kabul edilmiyor . Bu nedenle ABD'de obezite "yeni çağın vebası" olarak da adlandırılmaktadır. Ayrıca obezitenin erken çocukluk döneminde ortaya çıkması da büyük bir sorundur.

 

√ dolaşım sistemi hastalıkları

 

√ yüksek basınç

 

√ aterosklerozu

 

√ artan kalp krizi ve felç riski

 

√ diyabet

 

√ lokomotor sistem bozuklukları

 

√ diğer birçok hastalık

 

Çocuklarda obezite nedenleri

 

 

Beş yaşına kadar olan çocuklar çoğunlukla sürekli hareket halinde ve oyun içindedir, genellikle yemekle ilgilenmezler, hatta çoğu durumda yemek için "zamanları yoktur". Çocuklar büyüdükçe, daha çok otururlar, cep telefonlarında oynarlar, çizgi film izlerler, bilgisayarda oyun oynarlar ve kendi kendilerine atıştırmalık veya tatlılara ulaşabilirler.

 

Çocuklarda obezitenin nedenleri kısmen genetik, kısmen de hareketsizlik ve yanlış beslenme gibi kötü yaşam tarzı alışkanlıklarından kaynaklanmaktadır.

 

Daha az sayıda neden, edinilmiş hastalıklar veya belirli ilaçların yan etkileridir. Ebeveynlerden biri obez ise çocuğun kendisinin obez olma riski iki kat, her iki ebeveyn de obez ise çocuğun obez olma olasılığı daha da yüksektir.

 

Çocuğun ne zaman ve ne yiyip içeceğine anne-baba karar verir. Bir çocuk, küçük yaştan itibaren meyve suyu ve tatlı çay alırsa su içmek istemez, açlığını gidermek için bir çikolata ya da atıştırmalık alacağını biliyorsa öğle yemeği yemek istemez. Giderek daha sık olarak, zaman ve parasızlık bahanesiyle "fast food" tüketilir, bu da enerji alımı ve harcaması arasındaki dengenin bozulmasına ve kilo alımına neden olur.

 

Sağlıklı bir diyete ek olarak, çocuklar, örneğin okula veya ders dışı etkinliklere mümkün olduğunca çok yürümeye teşvik edilmelidir.

 

Çocuklar için BMI (Çocuklar için vücut kitle indeksi)

 

BMI ( Beden Kitle İndeksi ) veya  (vücut kitle indeksi), beslenmeyi değerlendirmenin bir yoludur.

 

Hesaplama formülü:

 

BMI = tt / v2

 

Vücut kitle indeksi = vücut ağırlığı / kişinin boyunun karesi

 

Bilinen tüm indeksler arasında vücut kitle indeksi, insan vücudundaki aşırı yağ dokusu miktarı ile en yakından ilişkilidir ve ayrıca hesaplanması veya tablolardan okunması nispeten kolaydır.

 

BMI'nin hesaplanması, vücut ağırlığının oranına ve bir kişinin boyunun karesine dayanır. İndeks hesaplanırken çocuğun normal beslenip beslenmediğini, zayıf, zayıf, fazla kilolu veya obez olup olmadığını gösterebilecek değerlerle karşılaştırılmalıdır.

 

Dünya Sağlık Örgütü'nün Avrupa nüfusu için sınıflandırmasına göre önerilen BMI değerleri her iki cinsiyet için de aynıdır ve şunlardır:

 

18,5 - 24,9 kg/m2

 

Vücut kitle indeksinin mükemmel bir ölçü olmadığını unutmayın çünkü daha uzun ve daha kaslı insanların vücut yağ yüzdeleri nispeten düşük olsa bile daha yüksek vücut kitle indeksine sahiptir.

 

Bu nedenle, obeziteye bağlı hastalıkların gelişme riskini değerlendirirken, bel çevresinin kalça çevresine oranı veya basitçe bel gibi vücuttaki yağ dokusunun dağılımını gösteren diğer bazı önlemleri de dikkate almak önemlidir. çevre.

 

 

Hesaplama, aşağıdaki gibi hastalıkların gelişme riskinin derecesini gösterir:

 

√ yüksek kan basıncı

 

√ diyabet

 

√ kan yağ seviyesi bozuklukları

 

√ kalp krizi ve felç dahil olmak üzere damar hastalıkları

 

√ safra taşları

 

√ Kireçlenme

 

√ bazı kanser türleri

 

Endeks ne kadar yüksek olursa, yukarıda belirtilen hastalıklara yakalanma riski de o kadar yüksek olur.

 

Çocukların obezitesi, kilogram cinsinden vücut kütlesi oranı ve metre cinsinden vücut boyunun karesinden hesaplanan vücut kitle indeksi temelinde teşhis edilir. BMI değerleri referans değerlerle karşılaştırılır.

 

√  artan obezite riski ile aşırı beslenme → BMI'nin 85 – 95. yüzdelik dilimi

 

√  kalınlık → > BMI'nin 95. yüzdeliği

 

√  morbid obezite → BMI >40 mg/kg2 veya BMI >35 kg/m2 + en az bir ilişkili hastalık

 

2 yaş arası çocuklar ve 19 yaşına kadar olan gençler için vücut kitle indeksi yaş ve cinsiyete göre hesaplanmakta olup, büyüme ve gelişmelerinden dolayı oldukça spesifiktir.

 

Vücut kitle indeksi hesaplandıktan sonra, sayısal değeri, yüzdelik bir sıralamaya ulaşmak için BMI büyüme grafiğinde çizilir.

 

Yüzdelikler, çocukların kilosunu ve boyunu değerlendirmek için en yaygın kullanılan göstergelerdir (grafik  çocuk örneği üzerinde yapılmıştır). Yüzdelik vücut kitle indeksi, çocuğun aynı cinsiyet ve yaştaki çocuklar arasındaki göreceli konumunu gösterir.  Grafikteki vücut kitle indeksi değerindeki artış, kategoriye göre (yetersiz beslenme, normal kilo, fazla kilo ve obezite) durumun ciddiyetini gösterir.

 

Erkek Çocuğu Gelişim Tablosu

 

 

Kız Çocuğu Gelişim Tablosu

 

 

Çocuklarda obezitenin sonuçları

 

Artan vücut ağırlığı nedeniyle, çocuk daha az aktif olacaktır, bu bir kısır döngüyü temsil eder - çocuk az hareket eder ve obez olabilir ve aşırı kilo nedeniyle kendi içinde daha az hareketlidir.

 

Artan ağırlık lokomotor sistemi etkiler ve eklemler acı çeker ve erken dönemde patolojik değişiklikler gelişebilir.

 

Obez bir çocuk için (bacaklardaki ağırlık ve ağrı nedeniyle) hareket etmenin zor olduğu göz önüne alındığında, böyle bir çocuk daha az hareketli olacaktır.

 

 

Obez çocuklar, organik değişikliklerin yanı sıra dış görünümleriyle ilgili psikolojik sonuçlar da yaşayabilirler.

 

Herkesin ağ kurduğu ve ideal bir görünüm için yüksek kriterlerin olduğu günümüzde, böyle görünmeyen bir çocuk mutsuz olabilir ve kendi içine çekilebilir.

 

Ayrıca anaokulunda ve daha sonra okulda aşırı kilolu çocuklar çocukların açık hava oyunlarına ve spor aktivitelerine katılamazlar. Bazen obez çocuklar okulda zorbalığa maruz kalabiliyor ve bu da onları daha da yalnızlaştırıyor.

 

Akranları ve şakaları kendi pahasına kabul etmemek, bazen yetişkinler (örneğin ebeveynler veya öğretim personeli) tarafından da kabul edilmemesi, çocuğun kendine güvenini ve güvenliğini etkileyebilir ve dolaylı olarak etkileyebilecek özgüven, izolasyon ve depresyon kaybına yol açabilir. okul, ama ve gelecekteki mesleki başarı.

 

Çocuklar şişmanlıkları konusunda suçluluk ve utanç hissedebilir, kötü bir benlik imajı geliştirebilir ve kendilerinden ve bedenlerinden nefret edebilirler, bu da sonuç olarak yeme bozukluklarının gelişmesine ve  bulimia veya anoreksiya gibi diğer uç noktalara gitmesine neden olabilir.

 

Çocuklarda obezitenin önlenmesi

 

√ Sağlıklı bir yaşam tarzı, aktivite ve sağlıklı dengeli beslenme çocukluktan itibaren uygulanmalıdır.

 

√ Bebek mümkün olduğu kadar uzun süre emzirilmelidir çünkü anne sütü bebek için en iyi besindir. Mümkünse, bebek altı aylık olana kadar sadece anne sütü ile beslenmesi önerilir, ardından tamamlayıcı beslenmeye geçilir.

 

√ Bebeğe şekerli meyve suları ve şekerli sıvılar verilmemelidir. 6 aylık bir bebek veya daha büyük bir çocuk susadıysa, ona su veya şekersiz çay verilebilir.

 

√ Çocuğun şekere ve tatlılara alışmaması için tatlılardan kaçınılmalıdır.

 

Ailenin yaşam tarzı, mevsime, çocuğun yaşına ve ilgisine bağlı olarak doğada ve fiziksel aktivitelerde mümkün olduğunca temiz havada kalmaya odaklanmalıdır.

 

 

Tedavi - Çocuklar için sağlıklı beslenme

 

Tedavinin temel dayanağı, çocuğun uygun büyüme ve gelişme için gerekli tüm besinleri alırken, tüketilen kalorilerin tüketilmesi için kalori alımını azaltmak ve çocuğun aktivitesini arttırmaktır. Küçük çocuklar için kısıtlayıcı bir diyet yoktur.

 

Çocuk doktoru ve birinci basamak doktoru, ebeveynlere temel yönergeleri verecektir, ancak tüm aile dahil olmazsa ve elbette çok karmaşık olan alışkanlıklarını değiştirmezse ilerleme olmaz. Çocuk doktoru sorunu işaret edebilir ve örneğin kızarmış yiyeceklerden basit şeker ve yağ alımını azaltmak için çocuğun diyette nelerden kaçınması gerektiğini önerebilir. Obez çocuğu olan bir ailenin tüm menüsü değişmeli. Çocuk, uygun büyüme ve gelişme için gerekli tüm besinleri almalı ve en önemlisi aç olmamalıdır.

 

Kaçınmalısın:

 

√ tatlılar

 

√ atıştırmalıklar

 

√ cips

 

√ Fast food

 

√ karbonatlı içecekler

 

√ şekerli meyve suları

 

√ çörekler

 

Mümkün olan en iyi menü üzerinde anlaşmak için bir beslenme uzmanına danışmalısınız , çünkü besinlerin yapısı ve mikro beslenmede tedavi edici ve önleyici yaklaşım sadece enerji alımını sınırlamak değil, çok önemlidir.

 

Ayrıca çocuğun yaşına ve ilgisine bağlı olarak ek fiziksel aktivite (spor) önerilebilir ve tüm aile mümkün olduğunca açık havada, bisiklete binmek, paten yapmak, top oynamak, vb.

 

Çocuk doktoru çocuğu izlemeli, kontroller için sipariş vermeli ve herhangi bir değişiklik olmaması durumunda onu bir beslenme uzmanı, gastroenterolog veya endokrinologa yönlendirmelidir. Bazı polikliniklerde ve Halk Sağlığı Enstitüsü'nde, ebeveynlerin ek bilgi almak için katılabilecekleri obezite danışma merkezleri bulunmaktadır.

 

Hapların, ilaçların veya "doğal" zayıflama ürünlerinin çocuklara yönelik olmadığını unutmayın.


Sosyal Medyada Paylaş


İlgili Makaleler