Reye sendromunun nedeni nedir?

Reye sendromu nadirdir ancak uyarı vermeden ortaya çıkar. Çoğu zaman, viral bir enfeksiyondan iyileşen 4 ila 12 yaş arasındaki çocukları etkiler.

01.06.2023
Reye sendromunun nedeni nedir?

Reye sendromu nedir?

 

Reye sendromu, çoğunlukla grip ve su çiçeği olmak üzere viral hastalıkların ve solunum yolu viral hastalıklarının bir komplikasyonu olarak ortaya çıkabilen ciddi bir durumdur ve ayrıca erken çocukluk döneminde asetilsalisilik asit alınmasıyla da ilişkilendirilebilir. Yağ asidi metabolizması bozuklukları olan çocuklar da bir risk grubudur.

 

Beyinde (ensefalopati) ve karaciğerde (karaciğerdeki yağlı infiltrasyon) hasar ile kendini gösterir. Ciddi sonuçların olmaması için zamanında tedaviye başlamak ve başlamak önemlidir.

 

Reye sendromunun belirtileri nelerdir?

 

Reye sendromunun semptomları beyin ve karaciğer hasarı ile ilişkilidir ve konfüzyon ve nöbetlere ek olarak bozukluklar ve bilinç kaybı da mevcuttur.

 

Reye sendromunun en yaygın belirtileri:

 

√ şiddetli kusma

 

√ ishal

 

√ hızlı nefes alma

 

√ aşırı uyku hali, uyuşukluk,

 

√ rahatsızlık ve/veya bilinç kaybı

 

√ nöbetler – konvülsiyonlar

 

√ sinirlilik veya agresif davranış,

 

√ kafa karışıklığı, oryantasyon bozukluğu, panik atak, halüsinasyonlar, davranışta ani değişiklikler

 

Reye sendromunun nedeni

 

Olası nedenin viral bir hastalık olduğu ancak çocukluk çağında Aspirin ( asetilsalisilik asit ) kullanımı sonrası metabolik fonksiyonlarda da hasar olduğu düşünülmektedir.

 

Daha yaygın olan bu neden dışında, vücutta yağ asitlerinin oksidasyonu için enzimin eksik olduğu ve yağ asitlerinin parçalanamadığı kalıtsal bir metabolik hastalık olabilir (yağ asidi oksidasyon bozukluğu ).

 

Grip

 

Grip, mevsimsel olarak özellikle kış aylarında ortaya çıkan viral bir hastalıktır. Semptomlar yüksek sıcaklık ve genel halsizliktir.

 

Çocuklar arasında topluluklarda, anaokullarında ve okullarda hızla yayılır. Kış aylarında  belirli salgınlar vardır.

 

Çocuklar genellikle gripten iyi geçerler, ancak bundan sonra çocuğun bağışıklığı tükenir, bu nedenle komplikasyonlar, zatürree, kulak enfeksiyonları ve bazen Reyev sendromu mümkündür.

 

Grip mevsiminden önce grip aşısı olmak iyidir ve özellikle kronik hastalığı olan çocuklar da dahil olmak üzere kronik hastalığı olan hastalara önerilir.

 

Suçiçeği

 

Suçiçeği, suçiçeği virüsünün neden olduğu çocukluk çağı bulaşıcı bir hastalıktır.

 

Vücutta belirli bir döküntü ile karakterizedir. Bunlar patlayan ve kabuklara dönüşen sulu “sivilcelerdir” . Döküntü vücudun her yerinde bulunur.

 

√ Hastalık 8 ila 10 gün sürer ve cilt değişikliklerinin tüm aşamaları mümkündür.

√ Cildin kaşınması da spesifiktir ve ciltte daha derin değişiklikler de iz bırakabilir.

√  Bir sıcaklık mümkündür, ancak her zaman su çiçeği belirtisi değildir.

√  Suçiçeği ayrıca anaokullarında ve okullarda salgın olarak yayılır.

√  Çoğu çocuk su çiçeği hastalığından iyileşir.

Suçiçeği durumunda bile etkili bir aşı vardır ve çocuğun suçiçeği geçirmemesi için önerilir .

 

Asetilsalisilik asit – Aspirin

 

Asetilsalisilik asit, ateşi ve ağrıyı azaltmanın bir yolu olan ateş düşürücü olarak etkili bir şekilde kullanılır. Bu tür ilk hazırlıklardan biri olduğu düşünüldüğünde sıklıkla kullanıldı.

Yaklaşık 40 yıl önce, asetilsalisilik asit aldıktan sonra, çocuklarda en şiddetlisi Reye sendromu olan yan etkiler ve komplikasyonlar ortaya çıkabileceği gösterilmiştir.

Bu nedenle 5 yaş altı çocuklarda asetilsalisilik asit kullanılmaması, daha büyük çocuklarda da dikkatli olunması önerilir. İstisnalar bazı romatizmal hastalıklar ve Kawasaki sendromudur. Bu durumlarda, çocuk önceden yağ asitlerinin oksidasyonu için enzim eksikliği açısından test edilmelidir.

Kombine edilebilen parasetamol ve ibuprofen preparatları çocuklarda ateşi düşürmek için tavsiye edilir ve doktor veya eczacının talimatına göre ateşi düşürmek veya ağrıyı gidermek için kullanılır.

 

√ Bu önerilerin tanıtılmasıyla Reye sendromu çok daha az yaygın hale geldi.

√ Yağ asitlerini oksitlemeye hizmet eden bir enzim eksikliği

 

Yağ asitlerini okside etmeye yarayan enzimin eksikliği, bazı viral hastalıklardan sonra Aspirin veya asetilsalisilik asit bazlı başka herhangi bir preparat ile tedaviden sonra Reye sendromundan muzdarip çocuklarda tespit edilebilen nadir bir kalıtsal hastalıktır.

 

Sıklık ve risk faktörleri

 

Aspirin’in artık çocuklarda ateşi düşürmek ve ağrıyı tedavi etmek için tavsiye edilmediği göz önüne alındığında, Reye sendromu insidansı artık eskisi kadar yüksek değil. Bazı yazarlar yılda yaklaşık 20 Reye sendromu vakası bildirmektedir.

 

Çocukların viral hastalıklara ( grip ve suçiçeği ) maruz kalmalarını azaltmak veya çocukları bu bulaşıcı hastalıklara karşı  aşılamak, risk altında kalmamaları için de önemlidir.

Asetilsalisilik asit kullanımına ek olarak bir risk faktörü, çocukta kalıtsal bir metabolik hastalığın varlığıdır ( yağ asidi oksidasyon bozukluğu ).

 

Reye sendromunun tedavisi var mı?

 

Reye sendromunun tedavisinde semptomatik tedavi kullanılır. Çocuk bir bulaşıcı hastalık hastanesine yatırılmalı ve bulaşıcı hastalık kılavuzlarına göre tedavi edilmelidir (glikoz infüzyonları, diüretikler, intraventriküler basıncın kontrolü, pıhtılaşma bozukluklarının tedavisi…).

 

Reye sendromunun önlenmesi

 

Çocuklarda ve yetişkinlerde herhangi bir hastalığın önlenmesi sağlıklı bir yaşam tarzıdır , yani sağlıklı bir diyet, temiz havada olmak, spor aktiviteleri, yani olası viral ve diğer hastalıklarla başa çıkabilen sağlıklı bir bağışıklık sisteminin gelişimini etkileyen her şey.

 

√ Asetilsalisilik asit, Reye sendromunun bir tablosuna neden olabilecek çocuklarda sıcaklığı düşürmek için kesinlikle önerilmez.

√ Çocukların risk altında olmaması için grip ve suçiçeğine (suçiçeği) karşı aşı yapılması önerilir .

 

Reye sendromundan sonraki uzun vadeli sonuç nedir?

 

Rey sendromunu atlattıktan sonra, çoğu ergenin hiçbir sonucu olmaz, ancak bazılarında semptomatik tedavi ile tedavi edilen beyin hasarı nedeniyle kalıcı nörolojik hasar olabilir.

Reye sendromunu zamanında tanımak  önemlidir

Reye sendromu, bazı viral enfeksiyonlardan sonra, ancak asetilsalisilik asit ile tedavi edilen çocuklarda ortaya çıkan ciddi ve şiddetli bir hastalıktır. Enfeksiyon hastalıkları bölümünde tedavi edilir ve daha sonra nörolojik komplikasyonların devam etmesi durumunda bir nöropediatrist tarafından takip edilir.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.