Diyabet belirtileri, ayaklarınız yüksek kan şekerini nasıl gösterebilir?

Diyabetik nöropati en yaygın olarak bacaklardaki ve ayaklardaki sinirlere zarar vererek bacaklarda, ayaklarda ve ellerde ağrı ve uyuşma gibi semptomlara neden olur.

01.06.2023
Diyabet belirtileri, ayaklarınız yüksek kan şekerini nasıl gösterebilir?

Diyabet, vücudunuzun yediğiniz gıdalardan glikozu nasıl işlediğini ve kullandığını etkileyen kronik bir hastalıktır. Pankreas yeterince insülin üretemediğinde veya vücut ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamadığında ortaya çıkar.

 

Tip 1 diyabet, tip 2 diyabet, prediyabet ve gestasyonel diyabet dahil olmak üzere farklı diyabet türleri vücudu etkileyebilir. Bununla birlikte, hepsi kan dolaşımında çok fazla glikoz ortak sorununu paylaşır.

 

Diyabetik nöropatiye ne sebep olur?

Diyabetik nöropatinin bilinen bir nedeni olmasına rağmen, araştırmacılar kontrolsüz kan şekeri seviyelerinin sinirleri olumsuz yönde etkileyip zarar verebileceğine ve sinyal gönderme yeteneklerini engelleyebileceğine inanıyor. Ayrıca yüksek kan şekerinin kan damarlarına zarar vererek oksijen ve besinlerin etkili bir şekilde geçmesini zorlaştırabileceği düşünülmektedir.

 

Ayrıca, sizi bu durum için daha yüksek bir risk altına sokabilecek bazı faktörler vardır. Zayıf kan şekeri kontrolü, ailede diyabet öyküsü, aşırı kilolu olmak ve sigara içmek diyabetik nöropati riskini artırabilir.

 

Bacaklarda ve ayaklarda ağrı, karıncalanma ve uyuşma

Diyabetik nöropati, diyabetli kişilerde ortaya çıkabilecek bir tür sinir hasarıdır. Diyabetik nöropati en yaygın olarak bacaklardaki ve ayaklardaki sinirlere zarar vererek bacaklarda, ayaklarda ve ellerde ağrı ve uyuşma gibi semptomlara neden olur. Ayrıca sindirim sistemi, idrar sistemi, kan damarları ve kalp ile ilgili sorunlara neden olabilir. Bazı insanlar sadece hafif semptomlarla acı çekerken, semptomları oldukça acı verici ve zayıflatıcı olabilenler vardır.

 

Ayaklardaki ülserler

Genel olarak, bir ayak ülseri ciltte bir kırılma veya derin bir yara ile karakterizedir.

 

Diyabetik ayak ülseri, diyabetik hastaların yaklaşık yüzde 15’inde meydana gelen ve esas olarak ayağın alt kısmında bulunan açık bir yaradır. Hafif vakalarda ayak ülserleri cildin aşınmasına neden olabilir, ancak ciddi vakalarda amputasyona neden olabilir. Uzmanlara göre, anahtar erken yaşlardan itibaren diyabet riskini azaltmaktır.

 

Atlet ayağı

Diyabetten kaynaklanan sinir hasarı, bir kişinin atlet ayağı da dahil olmak üzere ayak komplikasyonları geliştirme şansını da artırabilir.

 

Sporcu ayağı, kaşıntı, kızarıklık ve çatlamaya neden olan bir mantar enfeksiyonudur. Bir veya iki bacağı etkileyebilir ve enfeksiyona neden olan mantarı öldürmek için muhtemelen ilaca ihtiyaç duyacaktır.

 

Mantar tırnak enfeksiyonu

Diyabetli kişilerde ayrıca genellikle ayak tırnaklarını etkileyen mantar enfeksiyonu riski artar. Bu renksiz (sarımsı kahverengi veya opak), kalın ve kırılgan tırnaklara yol açar. Bazı durumlarda tırnak parmaktan ayrılabilirken, bazı durumlarda tırnak parçalanabilir. Bir mantar tırnak enfeksiyonu da bir yaralanmadan kaynaklanabilir.

 

Kangren

Diyabet, parmaklarınızı ve ayak parmaklarınızı kan ve oksijenle besleyen kan damarlarını etkilediğinden kangrene yol açabilir. Gangren, kan akışı kesildiğinde ve doku öldüğünde ortaya çıkar.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.