Vücut kitle indeksinizi hesaplayın

Periodontitisin nedeni, semptomları nelerdir?

Periodontitisin en yaygın nedeni kötü ağız hijyeni ve diş sağlığına yeterince özen gösterilmemesidir.

Periodontitisin nedeni, semptomları nelerdir?

17 Ekim 2022 Pazartesi

Periodontium terimi, diş hekimliğinin özel bir dalı olan periodontoloji tarafından ele alınan dişin destekleyici yapısını ifade eder.

 

Periodontal hastalıklar, dişleri güçlendiren dokuların yani dişeti, alveolar kemik ve dişi kemiğe bağlayan bağların tahrip olduğu iltihabi durumlardır.

 

Periodontal hastalıklar

 

Diş eti iltihabı, periodontal hastalıkların ilk aşamasıdır ve diş etlerinin iltihaplanmasını ifade eder.

 

Tedavi edilebilir ve yumuşak ve kemik doku kaybını içermez , ancak diş etleri şiş, kırmızı ve dokunulduğunda ağrılı olduğu için son derece rahatsız edicidir.

 

Bu tür iltihap tedavi edilmediğinde ilerler ve yayılır, bu da periodontitis gelişimine yol açar.

 

Hastalık ilerleyene kadar belirgin belirtiler göstermeyen sinsi bir hastalıktır.

 

Periodontitis, diş kaybının önde gelen nedenidir ve yetişkin nüfusun yüzde 30 ila 40'ını etkiler. Ciddiye alınmalıdır.

 

Kötü ağız hijyeni, periodontitis gelişiminin ana nedenidir.


Periodontitisin nedeni

Periodontitisin en yaygın nedeni kötü ağız hijyeni ve diş sağlığına yeterince özen gösterilmemesidir.

 

Dişlerde plak birikimi diş taşınıngelişmesine ve ağızda bakteri birikmesine yol açar.

 

Buna karşılık, bağ dokusunu yok eden bir enfeksiyona neden olurlar, bu da gıda kalıntılarının biriktiği ve daha ciddi bir enfeksiyona yol açtığı periodontal ceplerin gelişmesine yol açar.

 

Diş taşının düzenli olarak çıkarılması çoğu durumda periodontitis oluşumunu ve gelişimini engeller.

Kötü ağız hijyenine ek olarak, bazı durumlarda periodontit gelişimine genetik bir yatkınlık da vardır ve bazı ilaçların yan etkisi, hormonal dengesizlik veya vücudun diğer kronik hastalıklarına bağlı olarak bozulmuş bağışıklık olarak ortaya çıkabilir.

 

Periodontitisin sonuçları

 

Periodontitis,  yetişkinlerde diş kaybının en yaygın nedenidir. Hastalığın ilk belirtileri diş etlerinin şişmesi ve kızarması,  diş etlerinin sık kanamasıdır ve daha sonraki aşamalarda dişlerin hareketliliği fark edilir.

 

Periodontitis kalp ve solunum problemlerine yol açar

Diş kaybına yol açmasının yanı sıra, bir dizi başka, son derece tehlikeli hastalık ile ilişkilidir. Yetersiz ağız hijyeni nedeniyle ağızda çok sayıda bakteri birikir ve vücutta bulunmaları bazı sistemik hastalıkların gelişmesine veya seyrini hızlandırmasına neden olabilir.

 

  1. Periodontitisli hastaların kardiyovasküler hastalıklardan muzdarip olma olasılığı daha yüksektir ve kalp hastalığına yakalanma riskinin iki katı ve felç riskinin üç katı olduğu kanıtlanmıştır.
  2. Kalp ve kan damarlarının hastalıklarına ek olarak, periodontitis, solunum sisteminin sağlığı için de sonuçlar doğurabilir. Ağız boşluğundan gelen bakteriler kolaylıkla alt solunum yollarına yayılır ve akciğer enfeksiyonlarına neden olur.  Özellikle  yaşlılarda  ve diğer bazı kronik hastalıkları olanlarda pnömoni gelişme riski vardır.
  3. Şeker hastalığı olan hastalarda periodontitis gelişme riski yüksektir,  bu nedenle ağız boşluğunun sağlığına ekstra özen göstermeleri gerekir ve periodontitis gelişirse kan şekerini kontrol etmeleri daha zordur.
  4. Araştırmalar, periodontal hastalığın son aşaması ile erken doğum olasılığının yanı sıra çok düşük doğum ağırlığına sahip çocukların doğumu arasında yakın bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Bilim adamları, periodontitisli hastaların ağız boşluğundaki bakterilerde bulunabilen doğum eylemi başlatan bir bileşikle bağlantı kuruyor. Periodontitisli hamile kadınların hamilelik sırasında yedi kat daha fazla komplikasyon şansı olacaktır.

 

Tartarın düzenli olarak temizlenmesi, periodontozu önler

 

Periodontitisin önlenmesi

 

Periodontitis kolayca önlenebilir, ancak tedavisi zor veya imkansızdır ve çoğu zaman diş kaybıyla sonuçlanır.

 

Tartarın düzenli olarak çıkarılması ağızda bakteri gelişimini engeller ve böylece ağız boşluğunda daha fazla soruna yol açmasını ve periodontitis gelişimini engeller. 

 

Makele günceleme:17.10.2022

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez 


Sosyal Medyada Paylaş


İlgili Makaleler