Vücut kitle indeksinizi hesaplayın

Botoks nedir ve nasıl keşfedilmiştir?

Botoks denilince çoğu kişinin aklına ilk olarak cildi gençleştiren bir kozmetik tedavi gelir, ancak botulinum toksininin aslında tıbbi tedavilerde uzun bir kullanım geçmişi vardır.

Botoks nedir ve nasıl keşfedilmiştir?

17 Ekim 2022 Pazartesi

Gerçekte, estetik işlemler söz konusu olduğunda Botox veya botulinum toksin enjeksiyonu günümüzde en sık yapılan kozmetik işlemdir.

 

Bununla birlikte, bu toksin son derece çok yönlüdür ve şaşılık (şaşılık), blefarospazm (göz kapağının istemsiz hareketi) ve servikal distoni dahil olmak üzere birçok başka durum için kullanılır. Botox ayrıca aşırı terlemeyi (hiperhidroz) tedavi etmek için de kullanılır.

 

Başlangıçta, şaşılığı tedavi etmek için botulinum toksini kullanıldı.

 

Estetik diş hekimliği söz konusu olduğunda,  botoks bazı durumlarda cerrahi tedaviye minimal invaziv bir alternatif olarak kullanılır.


Botulinum toksini şüphesiz diş hekimliğinin ufkunu genişletmiştir. Ve insanların kırışıklıkları gidermek için bu mikrobiyal toksini vücutlarına enjekte etme fikrinin nasıl ortaya çıktığının hikayesi, tıptaki diğer birçok keşif gibi tesadüfidir.

 

Botoks nedir ve nasıl keşfedilmiştir?

 

Botulinum toksini (eksojen nörotoksin, botoks), Clostridium botulinum bakterisi tarafından üretilen bir enzimdir. Nöromüsküler iletimin hızlı ve geçici olarak geri dönüşü olmayan blokajı ile felç etkisi sağlayan biyolojik olarak en güçlü zehirler grubuna aittir.

 

Clostridium botulinum ilk olarak Belçika'da bir botulizm salgını sonrasında Emile Pierre van Ermengem adlı Belçikalı bir bilim adamı tarafından keşfedildi. 1920'lerde, California Üniversitesi'nden bilim adamları ilk olarak botulinum toksinini izole etmeye çalıştılar.

 

Ancak, Dr. Edward Schantz'ın botulinum toksinini nihayet kristal formda izole etmesi, araştırmacıların onu daha detaylı incelemesine izin vermesi tam 20 yıl aldı.

 

Ek araştırmalardan sonra bir patent başvurusu yapıldı.

Botulinum toksininin küçük dozlarda bazı hastalıkların neden olduğu kas spazmlarını durdurabildiği keşfedilmiştir . 1970'lerde bilim adamları şaşılığı (çarpık göz) tedavi etmek için botulinum toksini kullanmaya başladılar.

 

Araştırmacılar, bu tedaviyi maymunlar üzerinde test ederken,  botulinum toksininin yüzün kaşların arasındaki ve burnun üstündeki bölgesi olan glabelladaki kırışıklıkları azalttığını fark ettiler.

 

Ek araştırmalardan sonra bir patent başvurusu yapıldı ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Botox markalı botulinum toksininin çeşitli tıbbi ve kozmetik amaçlarla kullanımını onayladı.


Sosyal Medyada Paylaş


İlgili Makaleler