Vücut kitle indeksinizi hesaplayın

Siğiller, cilt değişiklikleri endişe nedeni midir?

Siğiller, vücudun herhangi bir yerinde görülebilen ve insan papilloma virüsünün (HPV) farklı formlarının neden olduğu bulaşıcı cilt büyümeleridir.

Siğiller, cilt değişiklikleri endişe nedeni midir?

17 Ekim 2022 Pazartesi

Siğillerin ortaya çıkması için en iyi önlem, umumi duşlar, yüzme havuzları, banyolar gibi ıslak olan, enfekte olabileceğiniz yerlerden kaçınmak ve havluları başkalarıyla paylaşmamaktır.

 

Siğillere HPV virüsü neden olur ve eğer 1 yaşına kadar iseler, özellikle cilt hasar görmüşse, doğrudan temas halinde genellikle bulaşıcıdırlar.

 

Bağımsız olarak ortaya çıkabilirler, vücudun diğer bölümlerinde ortaya çıkabilirler ve bağışıklık sistemimiz onlarla savaşmaktan en çok sorumludur. Bu nedenle siğillerin ortaya çıkmaya başladığını fark ederseniz öncelikle bağışıklığınızı güçlendirmeye çalışın.

 

Siğil şekilleri

 

Birkaç siğil türünü ayırt ederiz ve en yaygın olanı kırbaç siğilleridir. Bunlara HPV tip 1, 2, 4, 27 ve 29 ile enfeksiyon neden olur.

 

Asemptomatiktirler,  ancak vücudun genellikle ayaklar gibi baskı altında olan kısımlarında yer alırlarsa ağrıya neden olurlar. Farklı renklerdedirler, bu nedenle sarı, açık gri, kahverengi veya gri-siyah, 1 mm ila 1 cm çapındadırlar. Çoğu zaman, iki yıl içinde kendiliğinden kaybolurlar ve bazen daha uzun süre devam ederler.

 

Aynı HPV türlerinin neden olduğu ve en sık yüzde büyüyen ağsı siğiller arasında ayrım yapıyoruz. Ayrıca asemptomatiktirler ve kolayca tedavi edilebilirler.


Diğer bir yaygın form ise kondilom olarak da adlandırılan ve genital bölgenin dış kısımlarında görülen genital siğillerdir. Yumuşak, uzun ve genellikle pembe renklidirler ve cinsel ilişki yoluyla bulaşırlar.  Rahim ağzı kanseri gibi daha ciddi sonuçlara neden olabileceğinden, bunları mümkün olan en kısa sürede tedavi etmek özellikle önemlidir.

 

Siğiller nasıl tedavi edilir?

 

  • sıradan siğiller genellikle kendi kendine kaybolur ve ağrı ve rahatsızlığa neden olmazlarsa onları çıkarmanıza gerek yoktur.
  • keratolik tedavi : siğil bir kompresle sarıldığında salisilik asit (SCK) gibi tahriş edici bir maddenin uygulanması
  • sıvı nitrojen kriyoterapisi kullanarak dondurma
  • siğillerin elektrik veya lazerle yakılması
  • meme ucunun cerrahi olarak çıkarılması


Sosyal Medyada Paylaş


İlgili Makaleler