Genital herpes, semptomları tanıyın ve zamanında tedavi edin

Genital herpes, herpes simpleks virüsünün neden olduğu cinsel yolla bulaşan yaygın bir hastalıktır.

17.06.2023
Genital herpes, semptomları tanıyın ve zamanında tedavi edin

Genital herpesin etken maddesi çoğu durumda Herpes simpleks virüsü, tip 2 – “HSV tip 2” iken, vakaların daha küçük bir yüzdesinde etken madde Herpes simpleks virüsü, tip 1 – “HSV tip 1″dir.

 

Labial tip virüsün (HSV 1) neden olduğu genital enfeksiyonların oranı, muhtemelen cinsel davranıştaki değişen alışkanlıkların ve oral-genital maruziyette önemli bir artışın bir yansıması olarak sürekli artmaktadır.

 

Genital herpes cinsel temas (oral, vajinal, anal) yoluyla bulaşır. Aktif bir hastalığın belirtileri görüldüğünde enfeksiyonun yayılma riski en fazladır. Enfekte nesnelerle temastan sonra bulaşma olasılığı yoktur.

 

Enfekte olanların yarısında semptomlar

 

Erişkinlerin yaklaşık %30’unun herpes virüsü tip 2 ile enfekte olduğu tahmin edilirken, enfekte olanların sadece yaklaşık yarısında zaman içinde hastalık semptomları gelişir. Kuluçka süresi (temastan semptomların başlamasına kadar geçen süre) 3-8 gündür.

 

Hastalığın ilk salgınından sonra (birincil herpes enfeksiyonu), virüs, omurganın alt kısmındaki sinir gangliyonlarına yerleşir ve burada aylarca hatta yıllarca uykuda kalabilir (gizli aşama). Sık sık nüks meydana gelir – semptomların yeniden ortaya çıkması (herpes ile ikincil enfeksiyon) ve virüsün perinöral yayılması nedeniyle, hastalık da birkaç yerde patlak verebilir.

 

Tekrarlama en sık stresli durumlar, hastalık, güneş ışığı, oral kontraseptifler tarafından tetiklenir.

 

Virüs doğum sırasında yenidoğana bulaşabilir, bu nedenle sık sık genital herpes nüksü olan annelerde sezaryen ile doğumun tamamlanması önerilir.

 

Batma, kabarcıklar, rahatsızlık

 

Herpes virüsüne maruz kalsa bile, çoğu hasta hiçbir zaman semptom geliştirmez veya virüsü taşıdıklarından şüphelenmez. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riski çok yüksek olan kadınlarla ilgili bilimsel araştırmalar, aslında bu kadınların sadece yarısında semptomlar olmasına rağmen, bu kadınların %47’sinin virüs taşıyıcısı olduğunu gösteriyor.

 

Semptomlar özellikle birincil enfeksiyon durumunda belirgindir ve genital bölgede ciltte (mukoza zarı) rahatsız edici bir gerginlik hissi ve bir veya iki gün içinde patlayan kabarcıkların oluşumu ile yanma hissi ile kendini gösterir, genellikle yüksek vücut ısısının eşlik ettiği mukoza zarında veya deride küçük, ağrılı erozyonlar bırakır. Erozyonlar (cilt kusurları, yaralar) on ila yirmi gün içinde iyileşir.

 

Kadınlarda en sık etkilenenler: vajina, labia, kalçalar, anüs ve uyluklardır. Nükslerdeki semptomlar genellikle birincil enfeksiyonlardan daha hafiftir ve daha kısa sürelidir (ortalama 10 gün). Cinsel organlardaki değişikliklere genellikle kasıktaki lenf düğümlerinin artması ve ağrılarının yanı sıra idrar yaparken ağrı ve yanma eşlik eder.

 

Teşhis bir muayene (dermatovenereolog veya jinekolog) ile belirlenir ve şunları doğrular:

 

  • virüsü baloncuklardan izole ederek
  • serolojik inceleme ile (kandaki IgM antikorlarının kanıtı) – yalnızca birincil enfeksiyonlar durumunda güvenilir veriler elde edilir
  • PCR yöntemi
  • tzanck testi

 

Ayırıcı tanı: Cinsel organlarda “yara” oluşumuna yol açabilecek hastalıkların (sifiliz, ülser ben, travma…) ekarte edilmesi gerekir.

 

 

Genital herpes tedavisi nasıl yapılır?

 

Oral tedavi (tabletler, kapsüller) olarak alınan 3 antiviral ilaç kullanılır: asiklovir, valasiklovir veya famsiklovir. Tedavinin dozu ve süresi, nüks sıklığına ve klinik tablonun ciddiyetine bağlıdır.

 

Primer enfeksiyon durumunda, tedavi 7 ila 10 gün arasında gerçekleştirilir.

 

Genital herpes yılda 6 defadan fazla ortaya çıkarsa baskılayıcı tedavi önerilir.

 

Baskılayıcı tedavinin avantajları, genital herpesin her bir epizodunun sıklığı ve süresinde bir azalmanın yanı sıra, genital herpesin enfekte olmayan bir eşe bulaşma riskinde bir azalmadır. Terapi, uzun bir süre boyunca düşük dozlarda bir antiviral ilaç alarak uygulanır.

 

Lokal tedavide antiseptik banyolar ve antibiyotik merhemler kullanılır. Genital herpes için antiviral kremlerin lokal uygulaması bugün neredeyse tamamen terk edilmiştir.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.