Vücut kitle indeksinizi hesaplayın

Hiperpigmentasyon hastalık mı?

Güneşin ilk ışınları göründüğünde, yazlık gardırobun çıkarılmasının yanı sıra dünya çok daha güzel göründüğünde, genellikle hiperpigmentasyon dediğimiz yüzünde koyu lekeler olan endişeli hastalar vardır.

Hiperpigmentasyon hastalık mı?

17 Ekim 2022 Pazartesi

Çoğu zaman melazma veya kloazmadan, yani cilt seviyesinde çoklu pigmentli noktalardan bahsediyoruz.

 

Hamilelik sırasında veya hemen sonrasında, daha sonra menopozda, östrojenin artan etkisi altında, örneğin yumurtalık tümörleri ile veya oral kontraseptif alırken, karaciğer hastalığı veya kaşeksiye yol açan bazı metabolik bozukluklarla ortaya çıkarlar.


Hiperpigmentasyonlar en sık yüzde, yanaklarda, alında ve burun deliklerinde simetrik olarak dağılmış ve çevresindeki deriden keskin bir şekilde ayrılmış koyu kahverengi düz noktalar şeklinde görülür. Büyük bir problem ise bahsedilen değişikliklerden nasıl kurtulacağınız ve terapinin etkisinin ne kadar uzun süreceğidir. Bozukluğa yol açan tetikleyicinin etkisinin kesilmesinden sonra bazı değişiklikler kendiliğinden kaybolacaktır ve diğer yandan tedaviye son derece dirençli değişikliklere sahibiz ve her yeni güneş ışığı ışını ile mevcut olanlar tekrarlar ve yeni hiperpigmentasyonlar var. 

 

Yaz aylarında koruma faktörü yüksek ürünlerin kullanılmasının ne kadar önemli olduğu iyi bilinir, ancak hiperpigmentasyona yatkın kişiler için güneşten tamamen kaçınarak yıl boyunca koruma zorunludur. Uzun yıllar boyunca hidrokinon en etkili ağartma maddesi olarak kullanıldı, ancak bir dizi istenmeyen sonuç ve toksisite nedeniyle çoğu ülkede yasaklandı ve artık kullanılmamaktadır.

 


Melanin, amino asit tirozinin enzim tirozinaz yardımıyla DOPA'ya ve daha sonra polimerizasyonu sonunda melanin üreten indol bileşiklerine oksidasyonu ile üretilir. Ağartma maddelerinin temel prensibi aslında tirozinaz enzimini veya pigment sentezine yol açan anahtar yollardan birini bloke etmektir. Çeşitli asitleri ve diğer müstahzarları birleştirerek kıskanılacak sonuçlar elde etmek mümkündür.

 

Ayrıca, belirtilen prosedürlerden hemen önce ablatif lazer prosedürü veya cildin yüzey katmanlarını çıkarmak için başka bir yöntem yapılması ve ardından hiperpigmentasyonu gidermeye başlanması tavsiye edilir. En iyi sonuçlar her zaman birkaç farklı yöntemin birleştirilmesiyle elde edildiğinden, tıbbi ve agresif tedavileri tıbbi kozmetik tedaviler takip eder:

 

Aydınlatıcı bileşenler sinerjik olarak hareket eder, cildi aktif bileşenlerin optimum emilimine hazırlar, hücresel düzeyde pigmentasyon üzerinde önleyici etki ve hiperpigmentasyonu uyaran dış etkenlere karşı koruma - ve sonuç havadar, parlak ten ve sağlıklı cilt. 6 hafta boyunca haftada bir kez bir dizi tedavi önerilir ve sonuçların günde en az 8 hafta süreyle evde kullanıma yönelik hazırlıklarla sürdürülmesi önerilir.

 

Özellikle hiperpigmentasyona hormonal yatkınlığınız varsa, umutsuzluğa kapılmanıza gerek yok, UVA ve UVB filtreleri, şapkalar ve gözlükler içeren hazırlıklarla kendinizi iyi koruyun. Öte yandan, meydana gelen değişikliklerin çoğu büyük bir ısrar ve gerçekçi beklentilerle ancak ancak kış aylarında güneş bizi terk ettiğinde çözülebilir.


Sosyal Medyada Paylaş


İlgili Makaleler