Vücut kitle indeksinizi hesaplayın

Antioksidanlar nedir kısaca

Antioksidanlar nelerdir ve neden onlara ihtiyacımız var, bununla ilgili ilk bilimsel makaleler 1894'te yazılmış olmasına rağmen, birçoğunun hala cevabını bilmediği bir sorudur. Son yıllarda bu terim vücudumuz ve sağlığımız için çok önemli bir şey olarak giderek daha fazla kullanılmaktadır.

Antioksidanlar nedir kısaca

17 Ekim 2022 Pazartesi

Oksidatif stres, hücrelere zarar veren serbest radikallerin (eşli reaktif atomlar veya moleküller değil) oluştuğu organizmanın bir durumudur.

 

Mükemmel sağlıklı bir organizma ve güçlü bir bağışıklık sistemi ile, hücrelerin zarar görmemesi için dengeyi korumak için artan antioksidan üretimi ile hızlı bir tepki veriyoruz. Ancak iyonlaştırıcı radyasyona, UV ışığına, artan CO2 konsantrasyonuna ve diğer kirleticilere artan maruz kalmanın yanı sıra hızlı ve dağınık bir yaşam tarzı nedeniyle hücreler yeterli miktarda antioksidan oluşturamaz.

 

 

Serbest radikallerin sedef hastalığı, melanom, çeşitli dermatit türleri gibi çok sayıda ciddi cilt hastalıklarının gelişiminde rol oynamasına ek olarak, cildin erken yaşlanmasını da büyük ölçüde etkilediğini güvenle söyleyebiliriz : kollajen ve hyaluronik yıkımı asit, DNA mutasyonu ve bunun sonucunda cildin kendini yenileme yeteneğinin zarar görmesi.

 

Oksidatif stresin neden olduğu hasar ne zaman ve nasıl onarılır?

 


Cevap, yaşam tarzı değişikliklerinden başlayarak, zararlı etkilerden kaçınmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmekle başlayarak her düzeyde aranmalıdır.

 

Ve cilt hakkında konuştuğumuzda, hedefimiz cildin metabolizmasının en aktif olduğu zamandır, yani gecedir, çünkü o zaman epidermal hücreler bölünür ve yenilenir ve epidermisin kendisi tüm aktif maddelere daha geçirgen hale gelir. Oksidatif stresle mücadelede sinerjik hareket edecek antioksidanları kullanmalıyız.

 

Antioksidan etkiye sahip olmalı, UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağlamalı, iltihap önleyici etkiye sahip olmalı, yeni hücre oluşumunu teşvik etmeli, yaşlanmış hücre sayısını azaltmalı ve iyi bir hidrasyon sağlamalıdır.

 

 

Antioksidanlar açısından zengin en iyi ürünler

 

Ne yazık ki, piyasada çeşitli üreticilerin o kadar çok sayıda müstahzarı var ki, doğru olanı seçmek zor.

 

Belirli aktif bileşenlerin yüksek konsantrasyonunu istediğimizde, her zaman bir serum, iksir, yani bir kozmetik veya tıbbi preparatta izin verilen maksimum miktarda antioksidan içeren bir konsantre daha iyi bir seçimdir. Bu aktif bileşenlerin stabil olup olmadığını, doğru şekilde saklanıp saklanmadıklarını, konsantrasyonun yeterince yüksek olup olmadığını bilmek de önemlidir...

 

Yukarıdakilerin tümü önemlidir, çünkü aksi takdirde, çok azı derinin daha derin katmanlarına nüfuz edebilir.

 

Daha genç ciltler için, cildi zararlı etkilerden korurken, besinlerde yeterli miktarda antioksidan alımı ile başlamak ve savunma fonksiyonunu güçlendirmek için daha düşük konsantrasyonlarda antioksidan uygulamak yeterli olacaktır.

 

Yaşlılıkta ve halihazırda var olan hasarlarda (görünür yaşlılık belirtileri), cildi geçirgen hale getirecek birkaç farklı yöntemi birleştirmek ve ardından uzman gözetiminde doğrudan cilde uygulanması gereken güçlü antioksidan güçlendiriciler ile hareket etmek gerekir. Mezoterapi veya bazı aşındırıcı yöntemler) ve aktif maddelerin direkt olarak hemen alınmasını sağlayacak ve daha sonra evde bakımda konsantre serumlar aracılığıyla günlük uygulamasına devam edecektir. 

 

Her şeyden, cildin ve tüm organizmanın sağlığını korumada antioksidanların gerçekten önemli bir bağlantı olduğu ve yaş sınırı olmadığı ve onlara ihtiyaç duymayan hiçbir cilt olmadığı sonucuna varabiliriz.


Bildiğimiz gibi yaşam her yıl organizmamıza zarar veriyor ve iz bırakıyor. Sadece yaş ve biriken stres miktarı ile kötüleşen amansız bir süreçtir ve zamanında tepki vermek ve çok geç olmadan bağışıklık sisteminin kendini savunmasına yardımcı olmak gerekir.

 

En ünlü antioksidanlar vitaminler hangileridir?

 

C (askorbik asit) ve E (tokoferol), B vitamini kompleksi, A vitamini (retinol - ev kullanımında %1'e kadar), selenyum, çinko, alfa lipoik asit (%3-5) , koenzim Q10 (%0.3), kojik asit, polifenoller - kateşinler, flavonoidler, reservatrol, antosiyanidler; astaksantin -10 beta karoten ve beta karoten, likopen, lutein, yeşil çay gibi diğer karotenoidlerden daha güçlü.

 

Daha az bilinenler ginkgo biloba, silimarin, glutatyon, L sistein, L karnitin, melatonin, idebenon, allium sativum (sarımsak) ve diğerleridir. İdeal müstahzar, birkaç farklı antioksidana sahip olduğumuz müstahzardır, çünkü bunlardan hiçbiri tek başına yeterli değildir.


Sosyal Medyada Paylaş


İlgili Makaleler