Vücut kitle indeksinizi hesaplayın

Mide ağrınız var mı? Sebep olabilecek 5 ciddi durum var

Herkeste bazen mide ağrısı olur ve çoğu zaman aşırı yeme veya yanlış yiyecek seçiminin sonucudur, ancak bazen ciddi bir hastalığın belirtileri olabilir ve bunları bir doktorla tartışmak gerekir.

Mide ağrınız var mı? Sebep olabilecek 5 ciddi durum var

17 Ekim 2022 Pazartesi

GASTRİT 

Gastrit, birçok nedeni olabilen mide mukozasının iltihaplanmasıdır. Helicobacter pylori bakterisi, stres, diyet, mide asidi salgısının artması, ilaçlar ve alkol sonucu olabilir. Gastrit ile karnın üst kısmında ağrı oluşur, hızlı bir tokluk hissi ve şişkinlik.

 

Mide bulantısı ve kusma ve daha koyu dışkı da oluşabilir. Gastritine bir bakterinin (H.pylori) neden olduğu kişilerde genellikle hafif hazımsızlık (sindirim sorunları) dışında hiçbir semptom görülmez. Gastritin önlenmesi için doğru beslenme alışkanlıkları ve düzenli bir yaşam tarzı şarttır.

 

Günümüzde gastrit, oluşum nedenleri ve bunlara nasıl davranılacağı bilindiği için çoğu durumda başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir. 

 

PEPTİK ÜLSER

 

Peptik ülser (ülser), mide, on iki parmak bağırsağı veya yemek borusunun koruyucu tabakası ve mukoza zarında açık bir iltihaplanma veya yaralanmadır. Midenin hidroklorik asidinin ve pepsin enziminin etkisi altında, yukarıda belirtilen sindirim organlarının mukoza zarındaki koruyucu tabakaya zarar geldiğinde bir ülser oluşur. Sigara, alkol, kafein ve aynı zamanda büyük miktarda stres neden olabilir. 

 

Peptik ülserin en yaygın semptomlarından biri, ara sıra duran ve bir süre sonra tekrar ortaya çıkan, eşit ve donuk bir ağrıdır. Mide asidi konsantrasyonunun en yüksek olduğu sindirimin son aşamasında, yani yemekten 2-3 saat sonra en yoğundur, ancak mide asidi salgılanması bir şey tarafından uyarılırsa aç karnına da oluşur ( örneğin açlık). Diğer semptomlar arasında, esas olarak yavaş sindirimin sonucu olanları içerebiliriz: gaz, geğirme, mide bulantısı ve kusma.

 

MİDE VIROZU 

 

"Mide virüsü" adı, sadece mide mukozasının viral bir iltihabı olduğunu düşündürür. Ancak esasen bir virüsün neden olduğu mide ve ince bağırsak mukozasının iltihabıdır. Yani, karakterize edilen gastroenteritten bahsediyoruz. karın ağrısı ve kramplar, kusma ve sulu ishal ve ateş ile. Bu gastroenterit çocuklarda ve yetişkinlerde ortaya çıkabilir.

 

Virüsler sindirim sistemine doğrudan su, yiyecek veya insanlar aynı yemek kaplarını paylaştığında girer ve yakın kişisel temas yoluyla bulaşma da mümkündür. "Mide virüsü" durumunda, ishal yoluyla kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konması önemlidir..

 

Beslenme de bu yöndedir. Çocuklara ve yetişkinlere her 30-60 dakikada bir yaklaşık 2 dcl, yaşlılara on beş dakikada bir sade su, şekersiz çay, az miktarda elektrolitten zengin çorba veya içecekler verilmelidir. Probiyotikler ve yoğurt, hastalık süresini kısaltabilir ve ishali azaltabilir.


İRRİTABL BAĞIRSAK SENDROMU

 

Özellikle stres dönemlerinde belirgin olan, karın ağrısı ve dışkı ritmindeki bozukluklarla karakterize, sindirim sisteminde kronik bir durumdur.

 

İrritabl bağırsak sendromuna genellikle belirli gıdalara karşı toleranssızlık eşlik eder, bu nedenle alerji olası nedenlerden biri olarak kabul edilir.

 

Kişi karın ağrısını bir semptom olarak belirtir, çoğu zaman spazmlar,"yürüme" ve değişken yoğunluk.

 

Ağrıya ek olarak, dışkı ritminde bir değişiklik (ishal, kabızlık veya ishal ve kabızlığın değişmesi) ana semptomlardan bazılarıdır. Yeterli sıvı alımı ve fiziksel aktivite ile doğru beslenme, irritabl kolon görünümünü önleyebilir.

 

Strese maruz kalan ve bunun sonucunda sindirim sorunları yaşayan kişiler, sağlıklı bir yaşam tarzına ve stresin yoğunluğunu ve bunun sindirim sistemi sağlığı üzerindeki etkilerini en aza indirecek tekniklere dikkat etmelidir. Terapi bireysel, genellikle uzun süreli ve karmaşıktır: diyet, psikolojik destek ve ilaçlar.

 

GIDA ZEHİRLENMESİ

 

Bakteriler, virüsler ve parazitler karın ağrısına neden olabilir. İshal, bulantı ve kusma görülebilir. Yiyecekler uygun şekilde işlenmezse oluşabilir. Durum genellikle kendi kendine iyileşir, ancak susuz kalırsanız veya dışkınızda kan fark ederseniz veya şiddetli ve 3 günden fazla süren ishaliniz varsa bir doktora görünün. Diğer sağlık sorunlarına ve zayıf bir bağışıklık sistemine ek olarak herhangi bir gıda zehirlenmesi belirtisi varsa  doktorunuza görünün .


Sosyal Medyada Paylaş


İlgili Makaleler