
Hormon seviyeleri, stres ve dengesiz beslenme, saç dökülmesinin nedenlerinden sadece
Dermatoloji ofislerinde karşılaştığımız en yaygın saç derisi sorunları kesinlikle saç dökülmesidir. Kafa derisinde seboreik dermatit. Hem erkekler hem de kadınlar saç dökülmesi veya effluvium sorunuyla karşı karşıyadır ve nedenleri gerçekten çok sayıda olabilir.
Erkeklerde saç dökülmesinin en yaygın şekli androjenik alopesidir. Ancak bu tip dökülme kadınlarda da görülebilir. Kalıtım ve cinsiyet hormonlarının, özellikle testosteronun ortak etkisinin neden olduğu, ilerleyici ama aynı zamanda düzeltilebilir bir alopesidir.
Androgenetik alopesi geliştirme eğilimi hem babadan hem de anneden kalıtsal olabilir ve erkeklerde ergenlikten sonra herhangi bir zamanda başlayabilir. En sık 20-30 yaşları arasında gelişir. Erkeklerin sakal ve genital bölgesindeki saçların büyümesini artıran aktif testosteron formu, aynı anda hem kafa derisinde saç dökülmesine hem de çok narin ve ince saçların çıktığı vellus folikülleri olarak da bilinen küçük oluşumlara neden olur.
Zamanla bu foliküller yani kökler de çürür, bu da yavaş yavaş saçlı derideki saçların incelmesine yani kellik gelişmesine neden olur. En sık kafa derisinin ön kısmında, kapaklar bölgesinde başlar ve yavaş yavaş tepeye doğru yayılır. Zamanla, bu tüysüz kısımlar birleşebilir ve kafa derisinin sadece marjinal kısmı - kulakların arkasını ve boyuna doğru olan alanı içerir.
Belirli sayıda erkek için bu saç dökülmesi şekli büyük bir psikolojik sorunu temsil eder. Özellikle genç erkekler saçsız kaldıkları gerçeğiyle baş etmekte zorlanırlar ve bunun sonucunda özgüven kaybı ve izolasyon oluşur.
Tedavide testosteronun aktif formunun saç köklerine etkisini engellemeye ve saç dökülmesini durdurmaya çalışan yani saç kök hücrelerini saç derisini büyütmeye ve yenilemeye teşvik eden lokal ve sistemik ilaçlar kullanılır. Tarif edilen müstahzarların uzun süreli kullanımı gereklidir ve kafa derisinde birkaç ay içinde olumlu değişiklikler görülecektir. Bu süreden sonra periyodik tedavi gereklidir - bakım tedavisi.
Erkeklerden farklı olarak, kadınlarda saç dökülmesinin farklı biçimleri daha yaygındır.
Saç derisinin farklı bölgelerinde, en sık olarak saç kökleri alanında saç çekmenin bir sonucu olarak ortaya çıkan çekiş alopesi sıklıkla mevcuttur. Bu tip saç dökülmesi, topuz ve at kuyruğu gibi çok sıkı olan saç modellerinden de kaynaklanabilir.
Geçici saç kayıpları arasında en yaygın olanı anagen ve telogen effluvium'dur. Effluvium, saç köküne dış veya "iç" hasar verilmesi sonucu meydana gelen saç dökülmesi sürecini ifade eder.
Anagen effluvium ile saç kökünün güçlü, beklenmedik şekilde zarar görmesi sonucu dökülme aniden meydana gelir. Genellikle şiddetli stres sonrası, kemoterapi gibi bazı ilaçları alırken zehirlenme ve benzeri durumlara bağlı olarak ortaya çıkar. Dökülmenin yanı sıra saçlarda ve bazen de tırnaklarda yapısal hasarlar da olur. Saçlı derinin durumu endişe verici olsa da, neden ortadan kaldırıldıktan hemen sonra kendiliğinden düzelir.
Kadınlarda telogen effluvium çok daha sık görülür. Biraz "daha hafif" bir etken maddenin etkisinin bir sonucu olarak gelişir, ancak birkaç ay boyunca, neredeyse tüm kafa derisi üzerinde kademeli saç dökülmesi meydana gelir. Bu tür dökülmenin en yaygın nedenleri, bakteriyel boğaz enfeksiyonları veya bazı ilaçların alınması gibi enfeksiyonlardır. Bununla birlikte, genellikle demir, çinko veya esansiyel yağ asitleri ve biyotin eksikliği vardır.
Bu tür durumlar, örneğin sıkı diyetler uygulandıktan sonra veya belirli hastalıkların bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Hamilelik, doğum ve menopoz sırasında meydana gelen hormonal değişiklikler, şiddetli saç dökülmesinin çok yaygın bir nedenidir. Doğum kontrol haplarına başlama veya bırakma, tiroid hastalığı (hipertiroidizm), bazı kronik ve malign hastalıklar ve stres sonucunda da benzer bir durum olabilir.
Tedavi söz konusu olduğunda, kesinlikle önce altta yatan hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Doğumdan sonra durum çok sık ve kendiliğinden normalleşir.
Lokal kafa derisi tedavisinde, saç büyümesini uyaran çeşitli losyonlar önerilir ve kafa derisinin oluşturulmasına ve yenilenmesine yardımcı olmak için amino asitler, vitaminler ve mineraller içeren besin takviyeleri de önerilir. Vücudun diğer bölgelerinde olduğu gibi kafa derisinde de cilt sürekli yenilenir, eski hücreler dökülür ve yerine yeni hücreler gelir. Yaklaşık bir ay süren bir süreçtir.
Bununla birlikte, kepekten muzdarip insanlarda, kafa derisinin cildini yenileme süreci önemli ölçüde hızlanır, bu nedenle yüzeyde daha fazla sayıda ölü hücre veya beyaz pul birikir. Yağlı kepek genellikle seboreik dermatit olarak bilinen bir durumun özelliğidir. Özellikle yüz ve saçlı deride sık görülen kronik, inflamatuar bir deri hastalığıdır. Erkeklerde, özellikle genç yaşta kadınlardan daha sık görülür. Kış aylarında, genellikle daha da kötüleşir. Kalıtsal faktörlerin etkisi nedeniyle artan sebum üretiminden ve aynı zamanda çok sayıda başka faktörden kaynaklanır. Hormonlar çok önemli bir rol oynar(özellikle cinsel), ayrıca bitkisel sinir sisteminin durumu, özellikle strese maruz kalma. Ancak uygun olmayan ve aşırı agresif kozmetiklerin uygulanması ve cildin ısıya, terlemeye, dona, soğuğa ve rüzgara maruz kalması gibi dış cilt tahrişleri cildin mevcut durumunu daha da kötüleştirebilir.
Semptomlar, Pityrosporum ovale mantarı tarafından daha da şiddetlenecektir. Erişkinlerin kafa derisinde yaygın olarak bulunan ve normal şartlarda sorun yaratmayan bir mantardır. Bununla birlikte, yağlı bir saç derisinde, bu mantar hızla çoğalmaya başlar ve saç derisinin kızarıklığının yanı sıra dökülmesini de kötüleştirir.
Kafa derisinde beyazımsı-sarı, yağlı kepek pullarıyla kaplı kırmızımsı odaklar görülür ve öznel olarak orta ila belirgin kaşıntı vardır. Bazı durumlarda göz kapaklarının kenarlarının yanı sıra kulakların arkasındaki kıvrımlar da şişmiş, kırmızı ve pürüzlü yüzeylere sahip olabilir. Ayrıca kafa derisinde küçük, hafif görünümle kendini gösteren kuru kepek olması yaygındır. beyazımsı pullar. Pityrosporum ovale mantarının varlığı da burada önemli bir rol oynar.
Kepek tedavisi, özellikle kepek görünümünün stres, mevsim ve hormonlar gibi etkilenmesi son derece zor faktörlerden etkilendiği göz önüne alındığında sabır gerektirir.
Bozulmanın mantar varlığından önemli ölçüde etkilendiği göz önüne alındığında, kafa derisindeki mantar miktarını azaltan ve aynı zamanda kepek miktarını ve kafa derisindeki iltihaplanma derecesini azaltan şampuanlar sıklıkla kullanılır.
Terapötik şampuanlar genellikle selenyum-disülfid, çinko-pirityon, salisilik asit, ketokonazol, katran içerir ve altı hafta boyunca haftada iki kez uygulanmalıdır. Her şampuanlama sırasında, şampuanı parmakların elmacık kemikleri ile kafa derisinin derisine nazikçe masaj yapmak ve birkaç dakika saç derisinde tutmak, sonra dikkatlice durulamak gerekir. Bazı durumlarda uygun losyonların uygulanması da tavsiye edilir. Tedaviden sonra dermatologlar genellikle, elde edilen tedavi sonuçlarını korumak için müstahzarlar gibi özel şampuanların kullanılmasını tavsiye eder.
Beslenme, en yaygın kafa derisi problemlerinin her ikisinde de önemli bir rol oynar - saç dökülmesi ve seboreik dermatit Daha önce de belirttiğimiz gibi, belirli minerallerin, vitaminlerin, proteinlerin eksikliği veya dengesiz ve çeşitli bir diyet saç dökülmesini kötüleştirebilir, saçı daha fazla besleyebilir. hassas, ayrıca kırılma ve "çevrilme" eğilimini arttırır.
Saç derisinde ve yüzünde sebore olan kişilerin sıcak, baharatlı yiyeceklerden ve alkolden kaçınmaları önerilir. Her iki durumda da stres önemli bir rol oynar, bu nedenle dinlenme, dinlenme ve rahatlama önerilir.
Doğru saç ve saç derisi bakımı son derece önemlidir. Çok sık, saçınızı her gün yıkamak birçok kişinin yaptığı en yaygın hatadır. Terapistin talimatlarına bağlı olarak yıkama her iki veya üç günde bir yapılmalıdır. Saç tipine ve uyguladığınız ürün miktarına bağlı olarak kullandığınız şampuan tipine dikkat etmelisiniz. Çok agresif yıkama genellikle kafa derisi tahrişine neden olur ve saç derisinin derisini kurutur ve yüzeydeki doğal, koruyucu yağları yok ettiği için saçın zarar görmesine neden olur. Sonuç olarak, kafa derisi tahriş olur ve kızarıklık ve kaşıntı gelişir. Yüksek kaliteli ve test edilmiş müstahzarların kullanılması son derece önemlidir.
Terapötik şampuanları kullanırken, genellikle saçınızı 4 ila 6 hafta boyunca haftada iki kez yıkamanızı öneririz. Aynı zamanda şampuan parmakların elmacık kemikleri ile nazik, masaj hareketleriyle saç derisine iki kez uygulanır ve birkaç dakika etki etmesi beklenir.
Şampuanın türü ne olursa olsun, saç derisinden iyice ve tamamen durulanmalıdır. Şampuanlamadan sonra, özellikle uzun veya boyalı saçlar için saç kremi veya saç kremi kullanılması tavsiye edilir. Saç kremi tipi saç tipine uyarlanmalıdır, örneğin kuru saçlar saçı nemlendiren ve besleyen saç kremlerine ihtiyaç duyarken, yağlı saçlar yağsız saç kremlerinden "hoşlanır" ve hasarlı saçlar protein ilave edilmiş olanlara uygundur. Saçın uçlarına uygulanması ve kafa derisinin derisine sürülmemesi kesinlikle tavsiye edilir, çünkü bu saçta ek yağlanmaya ve hatta kafa derisinde tahrişe neden olabilir.
Tarakların, fırçaların ve diğer araçların doğru seçimi, yeni saç ve saç derisi hasarı oluşmaması veya mevcut olanların daha da kötüleşmemesi için daha az önemli değildir. Örneğin kalın kıvırcık saçlar daha az dişli tarak gerektirirken, kırılmaya ve "dolaşmaya" eğilimli ince saçlar bunun için tasarlanmış özel fırçalar gerektirir.
Sıcak özellikle ince ve kuru saçların en büyük düşmanıdır. Bu, saç kurutma makineleri, saç düzleştiriciler ve maşaların kullanımı için geçerlidir. Günlük kullanımları kesinlikle tavsiye edilmez, çünkü yüksek sıcaklıklar saçın esas olarak proteinlerden oluşan kırılgan yapısına zarar verir. Bu cihazlar hala kullanılıyorsa, önceden saçı ısıdan ve ek kurumadan koruyan bir ürün kullanılması tavsiye edilir.
Renk seçerken de dikkatli olmak gerekir ve bu özellikle hassas saç ve saç derisine sahip kişiler için geçerlidir, bu kişiler için doğal renklerin veya amonyak içermeyen renklerin kullanılması tavsiye edilir.
Ne tür bir saç derisine sahip olduğunuza, bakım için hangi ürünleri seçeceğinize karar veremiyorsanız veya saç derinizde belirli saç derisi hastalıklarının belirtileri ortaya çıktıysa, mutlaka bir dermatoloğa gidin !
Hormon seviyeleri, stres ve dengesiz beslenme, saç dökülmesinin nedenlerinden sadece
Stres, güçlü ve sağlıklı saçlar için bir sonraki risk
Birçok kadın hamilelik sırasında kalın ve parlak saçlara sahiptir. Bunun nedeni, saç
Yumurtaların 11. yüzyıldan beri bazı topluluklarda saç sağlığını iyileştirdiğine
Saçı sağlıklı, kalın ve yumuşak hale getirmek için besinler açısından zengin olan üç
Bitkisel saç yağı, bir nedenden ötürü her Hintli kadının temel kozmetik preparatıdır:
Tıbbi bir sorun olmasına rağmen kepek görünümünün ciddi bir sonucu yoktur, bu yüzden
Saç Ekim Merkezi Koordinatörü Engin Sönmez, sakal ve bıyık eksikliğinin erkeklerde özgüven