Vücut kitle indeksinizi hesaplayın

Melatonin hakkında bilmeniz gereken 9 gerçek

Uyku hormonu melatonin hakkında en önemli 9 gerçeği keşfedin.

Melatonin hakkında bilmeniz gereken 9 gerçek

17 Ekim 2022 Pazartesi

Bugün, her dört kişiden biri bir çeşit Melatonin yani  uykusuzluktan muzdarip olduğunda, en önemli soru ortaya çıkıyor - bunun nedeni nedir? Cevap, beynimizdeki epifiz bezi tarafından salgılanan ve 21. yüzyılda modern yaşamın her yerde bulunan unsurlarına (günlük stres, teknoloji, yaşam tarzı) karşı son derece hassas olan bir nörohormon olan melatonin'de yatmaktadır.

 

Melatonin hakkında en önemli 9 gerçek

 


1.   Melatonin vücuttaki tüm fonksiyonları "sakinleştiren " bir hormondur. Başlıca rolü, vücuda günün hangi saatinde olduğunu (uyku zamanı olup olmadığını) bildirmek ve böylece vücudun iç saatini düzenlemektir.

 

2.  Mavi ışık melatoninin büyük bir düşmanıdır. Araştırmalar, TV ekranlarının, bilgisayarların, tabletlerin ve cep telefonlarının yaydığı mavi ışığın melatonin salgısını azalttığını ve bu da uykuya dalmayı zorlaştırdığını göstermiştir. 

 

3.  Melatonin seviyesi de ışık yoğunluğundan etkilenir. Beyindeki ışığa duyarlı reseptörler melatonin salgılanmasını engeller. Bu nedenle görme yetkisini kaybeden insanlar, vücuttaki seviyesini düzenlemek için sıklıkla melatonin içeren gıda takviyeleri almak zorunda kalırlar.

 


4.  Stres hormonu kortizol melatonin salgılanmasını engeller. Yani uyumadan önce kortizol salgısının azalması doğaldır ancak artan stres nedeniyle akşamları kortizol seviyeleri yüksek kalır ve bu da melatonin salgılanmasını engeller. Bu nedenle artan stres seviyesi genellikle uyku güçlüğüne neden olur.

 

5. Yaşla birlikte  melatonin seviyesi azalır,  bu nedenle uykusuzluk sıklığının yaşla birlikte artmasının ve yaşlıların doğal olarak daha az uyumasının nedenlerinden biri budur.

 

6. Melatonin seviyesi yatmadan  yaklaşık 2 saat önce yükselmeye başlar.  Bu nedenle, melatoninin uygun şekilde salgılanmasını sağlamak için bir programa bağlı kalmak ve her zaman aynı saatte yatmak önemlidir.

 

7.  Melatonin ayrıca güçlü antioksidan özelliklere sahiptir ve böylece hücreleri serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korur.

 

8. Melatonin ayrıca kadın adet döngüsünün düzenlenmesinde  rol oynar.  Adet döngüsünün başlangıcını, sıklığını ve süresini etkileyen hormonların düzenlenmesinden ve ayrıca yaşamın sonraki dönemlerinde menopozun başlamasından sorumludur.

 

9.  Bazı araştırmalar melatoninin DEHB ve otizm gibi  güçlükleri olan çocuklara yardımcı olabileceğini göstermektedir.

 

Makele günceleme:17.10.2022

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez 


Sosyal Medyada Paylaş


İlgili Makaleler