Testis kanseri hakkında bilmeniz gereken her şey

Testis hissedilebilen herhangi bir değişiklik genellikle açık bir semptomdur

17.06.2023
Testis kanseri hakkında bilmeniz gereken her şey

Testis kanseri hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?

 

Özellikle genç popülasyonda erken dönemde testislerin elle muayenesi ile tespit edildiğinde biyolojik olarak tedavi edilebilen bir hastalıktır. Testis kanseri nadir görülen bir tümördür ve tüm erkeklerde tümörlerin yüzde 1’ini oluşturur, ancak her yaşta sık görülür. İyi haber şu ki, kötü huylu olmasına rağmen erken bir aşamada tespit edilirse testis kanseri vakaların yüzde 95’inden fazlasında tedavi edilebilir.

 

Risk faktörleri

 

Tüm tümör türleri gibi, bu da genetik olarak kalıtsaldır, ancak testis kanseri ile biraz farklı çalışır – örneğin, bir erkek kardeşte testis kanseri varsa, diğerinin bunu alma şansı daha yüksektir (8-10 kez), babada varsa “Ailede biri kanser olan birkaç kardeş varsa hepsinin düzenli olarak kontrol edilmesini tavsiye edilir.

En ünlüsü Down sendromu olan genetik bozukluklar da bir risk faktörüdür. Bir kişinin bir testisinde tümör olması, diğer testisinde de tümör olmayacağı anlamına gelmez (insidans yüzde 1-5).

 

Testis kanserinin en sık görülen belirtileri

 

Testiste hissedilebilen herhangi bir değişiklik genellikle açık bir semptomdur. Tesiste herhangi bir anormallik fark ederseniz, önce bir aile hekimliği doktoruna, ardından bir üroloğa görünmenizde fayda var. En sık görülen ikinci semptom sırt ağrısıdır.  Testis tümörü küçük ve tanınmayan olabilir ve arkadaki düğümler sinir devrelerine baskı uygulayacak ve ağrıya neden olacak bir boyuta gelişebilir

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.