Yumurtalık kanserinin belirtilerini biliyor musunuz?

Yumurtalık kanserine “sessiz katil” denir çünkü semptomlar ilk başta fark edilmez ve teşhis edilmesi zordur.

01.06.2023
Yumurtalık kanserinin belirtilerini biliyor musunuz?

Yumurtalık kanseri, döllenme için yumurta üretme işlevine ve östrojen ve progesteron hormonlarına sahip yumurtalıklarda başlar. Daha sonra pelvise ve karına yayılır. Hastalık esas olarak perimenopozal ve postmenopozal kadınları,  yani 50 ila 60 yaş arasındaki kadınları etkiler.  Kişisel ve aile öyküsü riski artırır.  Tanı koymak ve kanseri saptamak için yeterince spesifik olmayan ve bazen yanlış negatif sonuç gösterebilen CA – 125 tümör belirteci değerinin belirlenmesi yararlıdır. Ultrasonsürekli çalışıyorsa da yaygın bir yöntemdir yani sık muayenelerle dişi üreme organlarındaki değişiklikleri görmek mümkündür.

 

Hastalığın sıklığı açısından rahim ağzı kanserinin hemen arkasındadır ve ölüm oranı iki kat fazladır. 100.000 kadından her 15’inde bu kanser türüne yakalanma şansı yüksektir.

 

Yumurtalık kanseri belirtileri

 

Çoğu durumda, kadınların hiçbir semptomu olmayacak veya tanınması imkansız olacaktır. Çoğunlukla kadın vücudunda diğer iltihapların neden olabileceği yaygın değişikliklerdir. En yaygın belirtiler şunlardır:

  • mide bulantısı ve kusma
  • şişkin hissetmek
  • hazımsızlık (ishal veya kabızlık )
  • pelvisteki basınç
  • sık idrara çıkma
  • karın krampları
  • iştah kaybı
  • anemi ve zayıflık
  • alt karın bölgesinde donuk ağrı
  • tükenmişlik
  • ani kilo kaybı veya alımı

 

Birçok kadın, hastalık ilerlediğinde doktorlara gider.  Daha sonraki aşamada, karnınızdaki artışı yavaş yavaş hissedebilir veya olağandışı bir büyüme hissedebilirsiniz. Menstrüel rahatsızlıklar hastalık sırasında yaygın değildir, ancak menopozdaki bir kadının kanaması olağandışıdır, bu nedenle bu aynı zamanda sessiz semptomlardan biridir. Etkilenen kadınların üçte birinde vajinal kanama veya ağrılı cinsel ilişki görülür.

 

Teşhis ve tedavi

 

Tanı zaten ileri bir aşamada konur. Kadınlar, büyümeyi belirleyen ultrason ve renkli doppler için giderler. CA-125 işareti de kullanılır. Kesin tanı koymak ve tümörün tipini ve yaygınlığını belirlemek için, analiz için bir doku örneğinin gönderilebilmesi için karın boşluğunun açılması çok önemlidir.

 

Tümörün evresine göre kemoterapi ve radyasyon tedavisi yöntemleri kullanılmaktadır. Çoğu durumda uterus, fallop tüpleri ve yumurtalıklar ve tümör kitleleri mümkün olduğunca cerrahi olarak çıkarılır. Erken evredeki ve halen doğum yapmak isteyen kadınlara bu işlem uygulanmaz.

 

Sistemik bir tedavi olarak kemoterapi,  hastalığın metastaz yapıp tüm vücuda yayıldığı durumlarda kullanılır ve bu durumda kullanılan ilaçlar, tümör hücrelerini yok ederek kan yoluyla tüm vücudu etkiler. Terapi, malign kitleyi tamamen çıkarmak için gerektiği kadar uygulanır.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.