Bacakların şişmesi kalp hastalığının bir belirtisi olabilir

Ağrılı ve şiş bacaklar yaz ve kış aylarında bir problemdir ve genellikle onları uzun süre yürümek, oturmak veya ayakta durmakla suçlarız. Bacaklar için bu tür çabalar genellikle şişmenin nedenidir, ancak olası bir neden daha ciddi sağlık sorunları da olabilir.

01.06.2023
Bacakların şişmesi kalp hastalığının bir belirtisi olabilir

Ağrılı ve şiş bacaklar, çalışan nüfusun çoğunluğuna aşinadır. Şişme, öncelikle yerçekimi nedeniyle oluşur, çünkü vücutta sıvı birikir ve kan dolaşımı zorlaşır.

Örneğin, toplardamar kapakçıklarının olmaması nedeniyle ayakta veya otururken kan kalbe dönmek yerine vücudun üst kısımlarına geri döner. Daha sonra bu şişliklere periferik ödem adı verilir. Bacak şişmesi, bir yaralanma gibi şişmenin nedenini biliyorsanız veya bugün normalden daha uzun süre ayakta kaldıysanız bir sorun olmasa da, sıklıkla ortaya çıkan ve daha uzun süre devam eden şişlikler ciddi sağlık sorunlarına işaret edebilir.

 

BACAK ŞİŞMESİ NEDEN OLUR?

Kalp yetmezliğinin en yaygın belirtilerinden biri,  alt bacakların ve ayak bileklerinin şişmesidir. Bunun nedeni, kalp çalışmasının azalması ve kalbin periferik organlara kan pompalama yeteneğinin azalması nedeniyle vücutta sıvı birikmesidir.

 

Bacakların şişmesi en sık günün sonunda veya uzun süre ayakta kaldıktan veya oturduktan sonra fark edilir, çünkü yerçekimi kuvveti bacak damarlarındaki basıncın artmasına neden olur ve bu da daha fazla miktarda birikmesine neden olur. Sıvı ve bacaklarda daha büyük bir şişlik. Bacakların belli belirsiz şişmesi, çorapların alt bacaklara kesilmesi veya ayakkabıların çok sıkı olması ile fark edilebilir. Yatmak veya bacakları yüksekte tutmak, venöz sistemdeki basıncın azalması nedeniyle bacakların dikey olarak şişmesini azaltabilir.

 

Bacak şişmesinin diğer nedenleri

Kalp problemlerine ek olarak, böbrek ve akciğer hastalıklarının yanı sıra artritte de sebep olabilir, ancak su tutulması ve dolayısıyla bacakların şişmesi, aşırı tuz, şeker ve yağ alımının sonucu olabilir. Bu durumlarda yeşil çay, karpuz, salatalık, kızılcık suyu gibi vücuttaki fazla sıvıyı atmamıza yardımcı olacak diüretikler ve doğal besinler kullanmak önemlidir.

Ayrıca, hamile kadınlarda bacakların şişmesi, son üç aylık dönemde normal bir fenomendir.  Ayrıca çok sıvı içmek tavsiye edilir.

 

Yukarıdaki nedenlere ek olarak, ayak bilekleri hormon tedavisi, diyabet ilaçları, antidepresanlar, steroidler gibi yeni ilaçların yanı sıra bazı tansiyon düşürücü ilaçların tüketiminden dolayı da şişebilir.

 

Kalp hastalığınız varsa ve yeni bir bacak şişmesi veya mevcut bir bacağınızda kötüleşme fark ederseniz, bir doktora danışmanız gerekir.

 

Çoğu zaman, alt bacakların ve ayakların şişmesini azaltacak ve hasta kendini daha iyi ve daha hafif hissedecek olan diüretik tedavisinin (idrar için ilaçlar) dozunu düzeltmek gerekir.

Size kalp hastalığı teşhisi konmamışsa ve bacaklarınızda sıklıkla şişlik yaşıyorsanız, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi diğer kalp hastalığı semptomlarına karşı tetikte olun.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.