Vücut kitle indeksinizi hesaplayın

Hamilelik ve beslenme

Hamilelikte beslenme de çok önemlidir. Bebek ve anne için her şeyin yolunda gitmesi için yediğiniz besinlerin sağlıklı, besleyici ve vitamin dolu olmasına dikkat etmelisiniz. Çoğu insan hamileliğin iki kişilik yemek gerektirdiğini düşünür, ancak durum böyle değildir, bu dönem sadece sağlıklı ve uygun bir diyet gerektirir!

Hamilelik ve beslenme

17 Ekim 2022 Pazartesi

1985 yılından itibaren Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) tavsiyelerine göre, ilk trimesterden sonra, hamile bir kadın daha önce önerilen enerji değerinden 300 kalori daha fazla tüketmelidir, bu da toplam 2500 kalori/gün'dür. Ek bir 300 kalori, günlük enerji ihtiyaçlarında büyük bir artış değildir.

 

Hamilelik ve dengeli beslenme


Diyetin dengeli olması önemlidir, yani her türlü gıdanın tüketilmesi gerekir: süt ve süt ürünleri, meyve ve sebzeler, balık, et, yumurta, karbonhidratlar, yağlar ve benzerleri.Günlük kalori kaynağının yüzde onu olmalıdır. proteinden gelir.  Et, yumurta, süt ve süt ürünlerinde ve belirli sebze türlerinde protein bulacaksınız. Çiğ et yemeyin. Günlük kalori kaynağının yüzde 35 kadarı yağdan gelmelidir ve en iyi kaynaklar tereyağı, sıvı yağlar, margarin, fındık, süt ve süt ürünleridir.

 

Bir kadın hamilelikten önce çok fazla çiğ meyve ve sebze ve süt ürünleri yemişse, diyetinde çok fazla değişiklik yapması gerekmeyecektir. Aslında, ilk üç aylık dönemde hamilelikten öncekiyle aynı yemelisiniz (günde 300 kalori ek olmadan). Hamileyseniz ve sabah bulantısı çekiyorsanız, birkaç küçük öğün taze meyve, pişmiş sebze, tahıl, kraker, badem, süt ve süt ürünleri ve bol sıvı alarak bunları hafifletebilirsiniz.

 

Vitaminler


Folik asit, B grubundan bir vitamindir ve DNA sentezinde, yani fetal hücreler de dahil olmak üzere tüm yeni hücrelerin yapımında kilit bir faktördür. Hamilelik, fetal kusurların önlenmesi nedeniyle en baştan iki kat folik asit gerektirir. Diğer vitaminlerden B12 vitamini, C vitamini, D vitamini ve A vitamini alımı gebelikte gereklidir. Mineraller konusunda yeterli kalsiyum, çinko, magnezyum ve demir alımına dikkat etmek çok önemlidir. İkinci ve üçüncü trimesterlerde demir, kalsiyum ve magnezyum alımı da önemlidir.

 

Alkol ve sigara tüketiminden kaçınmak önemlidir. Profesyonel gözetim altında günlük yürüyüşler ve hafif egzersizler kan dolaşımını iyileştirir, kasları güçlendirir ve doğum sırasında çok önemli olabilir.


Sosyal Medyada Paylaş


İlgili Makaleler

Hamilelik ve beslenme
Hamilelik ve beslenme

Hamilelikte beslenme de çok önemlidir. Bebek ve anne için her şeyin yolunda gitmesi için