Kısırlık teşhisi konulduktan sonra hamile kalınabilinir mi?

Kadınların kısırlığından bahsetmek tamamen yanlıştır. Her zaman kısır bir çift hakkında konuşuruz çünkü hamilelik iki tane gerektirir – bir kadın ve bir erkek ve bu nedenle insan üremesinde kısırlığın erkek ve dişi faktörleri hakkında konuşuruz.

18.06.2023
Kısırlık teşhisi konulduktan sonra hamile kalınabilinir mi?

Ve infertil çiftleri incelediğimizde infertilitenin nedenleri aslında yarı yarıya, yani %50 kadın – %50 erkek faktörü olarak dağılmaktadır.

 

 

Zamanın geçişine bakıldığında, kısırlığın erkek faktörü artıyor ve evrimsel olarak konuşursak, erkek kısırlığından çok daha fazla sorun olacağını söylüyorlar. Bunun nedeni, erkek kısırlığındaki tedavi seçeneklerinin kadın kısırlığına göre çok daha az ve daha kötü olmasıdır.

 

Bu şekilde dişi ve erkek üreme sistemi, elverişsiz enfeksiyonlarını göstermesi yıllar alan patolojik süreçlerden etkilenebilir.

 

 

Kısırlık nedenleri

 

Erkeklerde bunlar, sperm miktarı, sperm sayısı ve hareketliliği ve son olarak sperm morfolojisinin (patolojik, anormal spermatozoa formları) neden olduğu bozukluklardır. Bilinen nedenler, testislerin karın boşluğundan skrotuma inmemesi, bazı enfeksiyonlar – viral veya bakteriyel ve son olarak nadir olmayan erkek üreme yolundaki yaralanmalardır..

 

 

Ancak, bilinen bu nedenlerin dışında, nedenin tamamen bilinmediği daha birçok vaka vardır.

 

 

Kadınlarda kısırlığın en yaygın nedeni yumurtlamanın olmaması, ardından fallop tüplerinin açıklığının olmamasıdır (profesyonel olarak buna mekanik faktör diyoruz). Fallop tüpü tıkanıklığının nedeni bakteriyel enfeksiyon (“yumurtalık iltihabı” – denir) ve endometriozis dediğimiz bir süreçtir. Kadın kısırlığı durumunda, nedenler ve mekanizmalar tanısal olarak daha erişilebilir ve daha kesindir, bu nedenle tedavi seçenekleri erkek kısırlığına göre çok daha iyidir.

 

 

Teşhis ve tedavi

 

Teşhis ve neden tespit edildikten sonra yardımcı döllenme yöntemleri dediğimiz tedavi yöntemine karar verilir. Erkek veya dişi üreme kapasitesinin “iyi, işleyen kısmını” kullanmaya çalıştığımız ve spermatozoanın yumurta hücreleriyle temas koşullarını optimize etmeye çalıştığımız, yardımcı döllenme (MPO) gibi çok sayıda tedavi yöntemi vardır. Döllenme sağlanırsa implantasyon yani embriyonun rahim boşluğuna implantasyonu yapılırsa.

 

 

Tanıdan sonra hamilelik

 

Hamilelik sırasında oluşabilecek patolojik süreçleri eninde sonunda tanıyacak ve tedavi edecek profesyonel donanımlı merkezlerde kontrollerin yapılması iyi olacaktır.

 

 

Makale son güncelleme: 13.11.2022

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.